Sanering av hamnbassängen i Oskarshamn

Motion 2008/09:MJ460 av Désirée Liljevall m.fl. (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Miljö- och jordbruksutskottet

Händelser

Inlämning
2008-10-06
Numrering
2008-10-08

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av att saneringen av Oskarshamns hamn kommer till stånd.

Motivering

Oskarshamn är en gammal industristad. Många av industrierna i staden bedrev sina verksamheter i nära anknytning till hamnen, verksamheter som i dag skulle betecknas som miljöfarliga. Företagen har bidragit till den förorening som vi i dag kan se i hamnen. I hamnen mynnar också avloppet för det kommunala avloppsreningsverket och dagvattenledningar. Innan reningsverket byggdes 1973–74 gick stadens avloppsvatten orenat ut i hamnbassängen.

Från 1800-talet fram till 1960-talet skedde i stort sett ingen rening av de utsläpp som gjordes. Det har medfört att hamnbassängens botten i dag är svårt förorenad och täcks av ett bottenskikt som i genomsnitt är cirka en meter djupt. Bottenskiktet innehåller metaller och miljögifter som rörs upp av de fartyg som angör hamnen. Metallerna sprider sig från hamnbassängen ut i kustvattnet, vilket påskyndas av fartygstrafiken. Mängden föroreningar i bottenskiktet uppskattas till 160 ton bly, 3 ton kadmium, 570 ton zink, 28 ton arsenik, 250 ton koppar, 20 ton nickel och 0,3 ton kvicksilver.

Föroreningarna utgör en stor hälsorisk. Bedömningar som har gjorts visar att föroreningarna tillhör riskklass 1, vilket gör att hamnbassängen är ett av de högst prioriterade efterbehandlingsprojekten i Kalmar län. Även i ett nationellt perspektiv är hamnbassängen en stor föroreningskälla då utsläppen förstärker den negativa utvecklingen i Östersjön. Åtgärder måste vidtas för att stoppa läckaget ut i Östersjön.

Behovet av en sanering av hamnen i Oskarshamn är stort och stämmer väl in på de nationella miljömålen som antagits vad gäller Giftfri miljö och Hav i balans samt Levande kust och skärgård.

Saneringen av historiska föroreningar uppgår till mycket stora kostnader. I hela landet pekar länsstyrelserna ut 38 områden som är i akut behov av sanering. Saneringen av dessa 38 områden skulle uppgå till en kostnad av 2,7 miljarder kronor. Staten har anslagit 500 miljoner kronor för sanering per år fram till år 2010.

År 2005 lämnade Oskarshamns kommun in en ansökan till Naturvårdsverket om behovet av en totalsanering av sedimenten i hamnbassängen. Den totala saneringskostnaden beräknas till ca 410 miljoner kronor. Under den långa handläggningstiden fortsätter föroreningarna att spridas, vilket hade förhindrats med en snabbare handläggningstid.

Mot bakgrund av ovanstående ser vi det som mycket angeläget av miljö- och hälsoskäl att saneringen av Oskarshamns hamn kommer till stånd.

Stockholm den 30 september 2008

Désirée Liljevall (s)

Håkan Juholt (s)

Krister Örnfjäder (s)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av att saneringen av Oskarshamns hamn kommer till stånd.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.