Sekretess på sjukhusronder

Motion 2003/04:K376 av Kerstin-Maria Stalin m.fl. (mp)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Konstitutionsutskottet

Händelser

Inlämning
2003-10-07
Hänvisning
2003-10-15
Bordläggning
2003-10-15

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om sekretess på sjukhusronden.

  2. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till sådan ändring i lag eller riktlinjer inom sjuk- och hälsovården att sekretessen skall gälla och efterlevas i den situation som beskrivs i motionen.

Motivering

Sekretess råder inom hälso- och sjukvården. De flesta människor tänker sig nog att det betyder att ens journal inte kan lämnas ut till någon och att läkare och annan vård­personal inte heller får berätta om ens hälsotillstånd för någon annan. Denna vetskap är en trygghet för patienten.

Vi menar dock att sekretessen ofta bryts på ett sätt som sjukvården inte tycks reagera för. Det gäller ronden. Vid ronden vandrar ofta läkare och annan vårdpersonal mellan rummen och talar med patienten vid sängen om dennes hälsotillstånd. Eftersom patienter ofta ligger i rum eller salar som de delar med flera så sker detta rondsamtal oftast i närheten av andra människor. Det kan ofta handla om två, fyra eller sexbäddssalar.

Samtalet är en situation där ens hälsotillstånd diskuteras och man har möjlighet att ställa frågor. Men patienten kanske inte vill att övriga på salen hör samtalet, och det kan kännas svårt att ta upp frågor man kanske egentligen skulle vilja ta upp, när man vet att andra hör.

Självklart måste sekretessen skydda patienten även när hon/han ligger på sjukhus. Att se till att sekretessen efterlevs blir lite mer besvärligt för personalen naturligtvis, men är helt möjligt att ordna. På en del sjukhus har man säkert redan bra rutiner som tillgodoser patientens behov av sekretess, och hur det ordnas bäst löses förstås på respektive avdelning.

Att fler patienter inte vågar propsa på att samtalet sker i enrum kan bero på den hierarkiska struktur som trots allt lever kvar inom sjukvården. Patienten känner sig helt enkelt i underläge och vågar inte ställa krav.

Enligt 2 kap. 8 § lagen (1998:531) om yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område gäller tystnadsplikt för personal. Den som tillhör eller har tillhört hälso- och sjukvårdspersonalen inom den enskilda hälso- och sjukvården får inte obehörigen röja vad han eller hon i sin verksamhet har fått veta om en enskilds hälsotillstånd eller andra personliga förhållanden.

Enligt 7 kap. 1 § sekretesslagen, gäller sekretess, inom hälso- och sjukvården för uppgift om enskilds hälsotillstånd eller andra personliga förhållanden, om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att den enskilde eller honom närstående lider men.

Det tycks oss vara självklart att lagen redan ger det skydd som krävs för att den s.k. ronden inte kan hållas i närheten av obehöriga. Men så ser det i praktiken inte ut. Om lagen behöver ändras, eller särskilda riktlinjer behöver utformas för att lagen ska gälla och efterlevas i praktiken, bör regeringen se till att detta sker.

Stockholm den 6 oktober 2003

Kerstin-Maria Stalin (mp)

Mona Jönsson (mp)

Barbro Feltzing (mp)

Mikaela Valtersson (mp)


Yrkanden (2)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om sekretess på sjukhusronden.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till sådan ändring i lag eller riktlinjer inom hälso- och sjukvården att sekretessen skall gälla och efterlevas i den situation som beskrivs i motionen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.