Sjukpenning för pensionärer

Motion 2005/06:Sf228 av Marietta de Pourbaix-Lundin (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Socialförsäkringsutskottet

Händelser

Inlämning
2005-10-05
Hänvisning
2005-10-13
Bordläggning
2005-10-13

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändring i lagen om allmän försäkring i syfte att underlätta för pensionärer att arbeta.

Motivering

Den demografiska utvecklingen i Sverige är precis som i de flesta andra västländer entydig. Vi blir alltfler äldre, samtidigt som andelen yngre i relation till andelen äldre minskar på grund av låga och sjunkande födelsetal. Ekvationen går inte länge ihop när allt färre skall försörja alltfler. Samtidigt är en stor del av de äldre relativt friska, och de kan och vill ofta arbeta längre än de gör i dag. Det nya pensionssystemet innehåller klara ekonomiska incitament för detta.

Jag anser att det är viktigt att titta över bl.a. lagen om allmän sjukförsäkring för att se om det behöver göras ändringar så att en pensionär som arbetar och blir sjuk inte missgynnas. Det finns faktiskt de som har varit pensionärer ett tag och som vill börja arbeta igen. De missgynnas av dagens system. Enligt vad jag har inhämtat gäller nedanstående i dag.

I lagen (1962:381) om allmän försäkring (AFL) finns reglerna kring sjukpenning. En förutsättning för att en person som fyllt 65 år ska ha rätt till sjukpenning är att personen fortsätter att förvärvsarbeta. Om en person har fått sjukpenning för 180 dagar efter den månad hon/han fyller 65 år får Försäkringskassan besluta att sjukpenning inte längre ska betalas ut (3 kap. 13 § AFL). Det innebär att när personen som fyllt 65 år har fått sjukpenning i 180 dagar kan Försäkringskassan pröva om rätten till fortsatt sjukpenning ska upphöra. Vid en sådan prövning är det, enligt Försäkringskassans riktlinjer, lämpligt att kassan tillämpar samma varaktighetskriterier som gäller vid prövning av rätten till sjukersättning, dvs. om dessa kriterier är uppfyllda upphör rätten till sjukpenning.

En person som har haft hel sjukersättning eller särskild efterlevandepension under månaden närmast före den då hon/han börjat ta ut hel ålderspension har inte rätt till sjukpenning. För tid efter ingången av den månad då en person fyllt 70 år får sjukpenning betalas ut för högst 180 dagar (3 kap. 3 § AFL). För personer födda år 1937 eller tidigare gäller äldre bestämmelser. Dessa innebär att rätten till sjukpenning upphör efter det att sjukpenning betalats ut i 180 dagar för den som börjat ta ut hel ålderspension eller senast vid 70 års ålder.

Alla tycks vara överens om att vi kommer att behöva arbeta längre upp i åldrarna. Jag ställer mig dock frågan om dessa lagar och regler ger rätt signal om vi vill uppnå att fler jobbar längre och gärna också efter pensionsåldern.

Stockholm den 26 september 2005

Marietta de Pourbaix-Lundin (m)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändring i lagen om allmän försäkring i syfte att underlätta för pensionärer att arbeta.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.