Skatt på drivmedel

Motion 2005/06:Sk242 av Lars Gustafsson (kd)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Skatteutskottet

Händelser

Inlämning
2005-10-05
Hänvisning
2005-10-13
Bordläggning
2005-10-13

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att i EU verka för en begränsning i uttaget av mervärdesskatt på drivmedel.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att införa en begränsningsregel i mervärdesskatten vid skatteuttag på drivmedel.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att under en övergångsperiod bör en retroaktiv skattereduktion för arbetsresor införas.

Motivering

För de flesta är bilen en nödvändighet. Den överlägset största kostnaden för bilister är drivmedlet. I Sverige är de allra flesta personbilar bensin- och dieseldrivna. Skatten på drivmedel uppgår till mer än hälften av slutpriset vid pump.

Ovanpå energi- och koldioxidskatter tillkommer mervärdesskatt, dvs. skatt på skatt. Enligt gällande EU-regler måste varje land belägga drivmedel med högsta momsnivå om inte undantag medgivits vid anslutning till unionen. Regeringen bör därför snarast verka för att frågan tas upp inom EU för att möjliggöra en begränsning i uttaget av mervärdesskatt på drivmedel.

Det mycket kraftigt stegrade grundpriset på drivmedel under 2005 har resulterat i att skatteintäkter från moms på drivmedel har ökat långt över vad som budgeterats för. Det statliga skattetrycket har därmed accelererat hushållens kostnader för transporter med ytterligare 25 procent av prishöjningen. Staten tjänar alltså på en kostnadsökning och urholkning av hushållens ekonomi på ett orimligt sätt. Någon begränsning för hushållens ökade transportkostnader finns inte. Detta drabbar särskilt hårt ekonomiskt ansträngda hushåll, som inte kan gardera sig för opåverkbara kostnader. Hårdast slår ökade transportkostnader mot boende i glesbygd. En del låginkomsttagare tvingas i dagsläget att avyttra sin bil med åtföljande negativa konsekvenser för den egna familjen. Det finns exempel på personer som fått sälja sin bostad och flytta för att klara av sitt uppehälle på grund av ökade drivmedelskostnader. Under en övergångsperiod bör därför en retroaktiv skattereduktion för arbetsresor införas.

En viktig skatteprincip är förutsägbarhet. Kostnadsutvecklingen på drivmedel under 2005 visar på nödvändigheten av att i vissa situationer kunna begränsa skatteuttaget på drivmedel.

Till försvar för ett högt skatteuttag anförs miljöskäl och att detta har en styrande effekt mot ökat resande med kollektiva transporter. Detta är ihåliga argument för alla de som är beroende av bilen för sin vardag och försörjning. Mervärdesskatteuttaget har enbart fiskalt syfte och har ingenting med miljön att göra. Det är inte rimligt att staten ska göra en ekonomisk vinst på höjda kostnader för hushållen.

Stockholm den 19 september 2005

Lars Gustafsson (kd)

Yrkanden (3)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att i EU verka för en begränsning i uttaget av mervärdesskatt på drivmedel.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att införa en begränsningsregel i mervärdesskatten vid skatteuttag på drivmedel.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 3
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att under en övergångsperiod bör en retroaktiv skattereduktion för arbetsresor införas.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.