Till innehåll på sidan

Skattebefrielse på bränslen som används i försöksverksamhet

Motion 2002/03:Sk389 av Agneta Lundberg och Hans Stenberg (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Skatteutskottet

Händelser

Inlämning
2002-10-23
Hänvisning
2002-10-30
Bordläggning
2002-10-30

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om skattebefrielse för bränslen som används i försöksverksamhet.

Motivering

En grön skatteväxling måste utgöra en central del i strategin för att omvandla Sverige till ett ekologiskt hållbart samhälle. Det främsta syftet med skatteväxlingen är att öka miljörelateringen av skattesystemet. Genom miljöskatter sätts ett pris på miljön och det blir dyrt att släppa ut föroreningar till luft och vatten. Härigenom får hushållen ekonomiska motiv att välja en mer miljövänlig och resurssnål livsstil medan företagen stimuleras att utveckla en mer miljövänlig teknik.

Det är ytterst angeläget att staten under en övergångstid ger alla flytande biodrivmedel som idag försöker bryta sig in på den fossila drivmedelsmarknaden tydliga signaler och stabila regler om fortsatt full skattereduktion (koldioxid och energiskatt). Detta för att med kostnadsneutrala priser kunna attrahera slutkonsumenterna och därmed finnas kvar på marknaden. Tydliga och stabila regler behövs än mer för att utveckla och bygga ut systemet för förnybara drivmedel mot större volymer och bättre teknik. Detta leder till lägre kostnader, vilket påskyndar möjligheten till en framtida beskattning, utan att förgöra konkurrensmöjligheten gentemot de fossila alternativen. Denna positiva utveckling kan enbart uppnås genom att attrahera kapital och övriga intressen för en utveckling av hela systemet, från produktionsanläggningar, distributionssystem, fordonsutveckling samt fordonsinköp.

Så kallat FFV-bränsle är ett speciellt bränsle som möjliggör drift av särskilt utvecklade fordon, Flexible Fuel Vehicles. FFV-bränsle består av etanol som tillsätts 12,2-volymprocent bensin som tändförbättrare. Dessutom tillsätts 2,5-volymprocent isobutanol och MTBE som denatureringsmedel. Eftersom bensintillsatsen är nödvändig för att det ska vara möjligt att kallstarta och köra en bensinmotor så betraktas FFV-bränslet som ren etanol.

Beskattningsmyndigheten har i en revisionspromemoria hävdat att etanoldelen i detta bränsle ska beskattas med den reducerade energiskattesatsen.

Vad beträffar skatten på tändförbättraren (bensin) i FFV-bränslet hemställes om hel skattebefrielse för denna till utgången av år 2003. För närvarande säljs FFV-bränslet vid pump till ett lägre pris än självkostnad före täckning av hanterings- och investeringskostnader. Trots detta är milkostnaden för konsumenterna högre än om de kört på vanlig bensin. Detta har, enligt stiftelsen BAFF, Bio Alcohol Fuel Foundation som driver FFV-projektet, lett till att OK stoppat utbyggnaden av stationer i södra Sverige så länge som inte ens rörliga kostnader täcks samt att intresset från förmånsförare försvunnit. Detta betyder en besvärande försening i processen av storskalig introduktion av FFV-bilar.

Vid skattebefrielse på tändförbättraren under en övergångstid blir det möjligt att täcka delen av hanteringskostnaden för distributörerna samt minska merkostnaden för de konsumenter som väljer att köra miljövänliga etanolbilar.

Vidare hemställs att få hänföra dieseloljedelen i en blandning bestående av 85 % diesel (miljöklass 1) och 15 % etanol till miljöklass 1.

Stockholm den 17 oktober 2002

Agneta Lundberg (s)

Hans Stenberg (s)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om skattebefrielse för bränslen som används i försöksverksamhet.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.