Slöjdens uppdrag och värde

Motion 2003/04:Kr368 av Anne Ludvigsson m.fl. (s, v, mp)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Kulturutskottet

Händelser

Inlämning
2003-10-07
Hänvisning
2003-10-15
Bordläggning
2003-10-15

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om främjande av hemslöjd och den ideella hemslöjdsorganisationen SHR.

Motivering

Slöjdens betydelse i det svenska kulturlivet och i det svenska samhället ökar. Det handlar bland annat om slöjden både som traditionsbärare och som för­nyare, om slöjden som näring, om värdet av slöjd när det gäller barn- och ungdomsverksamhet och om slöjdens betydelse som grund för och vidareutveckling av form och design.

Hemslöjdsrörelsen i Sverige består dels av en statlig del, Nämnden för hemslöjdsfrågor, som bland annat kanaliserar medel till länshemslöjdskonsulenterna ute i länen/regioner­na. Dels består den av Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund, SHR, som är den ideella riksorganisationen för slöjd. Båda dessa delar behövs och samarbetar. Otvivel­aktigt är det så att en så spridd och djupt rotad verksamhet som slöjden bärs upp av människors engagemang. Den ideella verksamheten är själva förutsättningen och grunden för professionalismen i form av kvalificerade slöjdare och utbildade hemslöjdskonsulenter. SHR har idag många skiftande och krävande uppgifter som tillsammans med stödet till lokal och regional verksamhet ställer den nationella organisationen inför stora utmaningar. För att leva upp till samhällets krav på organisationen, stärka hemslöjdens position i samhället och för att kunna stödja och stärka arbetet i hela hemslöjdsorganisationen krävs resurser på nationell nivå.

Det statliga anslaget var detsamma i kronor från 1993 till 2001. Därefter har en smärre ökning skett, bland annat i form av tillfälliga projektbidrag, vilket dock inte löst de långsiktiga problem som organisationen står inför när det gäller att fullgöra sina uppgifter. Under 2002–2003 har ett genomgripande reformarbete genomförts för att nå bästa möjliga kostnadseffektivitet, kunna vara ett kraftfullt stöd till medlems­föreningarna och öka antalet medlemmar samt anpassa organisationen i tiden bland annat genom att utveckla en hemslöjdsportal där medlemsföreningar, konsulenter, slöjdare och närliggande verksamhet kan lägga ut information som på ett lättillgängligt sätt når slöjdintresserade.

  • Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund, SHR, är den samlande nationella ideella organisationen för den svenska hemslöjden.

  • SHR är en medlemsorganisation med ca16.000 enskilda medlemmar.

  • SHR har till uppgift att främja den svenska slöjden.

  • SHR verkar för att den svenska slöjden utvecklas på traditionens grund.

  • SHR strävar efter att skapa ökade avsättningsmöjligheter för slöjdarnas produkter.

  • SHR ger ut kulturtidskriften Hemslöjden som är Sveriges största kulturtidskrift med en prenumererad upplaga på 15.000 exemplar.

  • SHR är branschorganisation för gesäll- och mästarbrev i tre textila yrken, vävning, stickning och broderi.

  • SHR är medlem i det nordiska och i det europeiska hemslöjdsförbundet.

  • Den samlande hemslöjdsrörelsen äger Sätergläntan, hemslöjdens skola, där läsårslånga utbildningar ges i vävning, sömnad, smide och trä, alla utefter den traditionella folkkonstens ursprung.

  • SHR äger bolaget Svensk Slöjd AB, som driver butik i Stockholm och en grossistverksamhet.

SHR har hittills inte tagit del av indexuppräkningen av statsanslaget. En uppräkning av anslaget har skett 2002 , men detta räcker dock inte för att SHR skall ligga i nivå med 1994 års anslag.

SHR är en av projektägarna till det stora Slöjdcirkusprojektet som riktar sig till barn mellan 7 och 14 år. Slöjdcirkus är ett tvärkulturellt projekt som uppstår i mötet mellan urgammal slöjdkunskap, teaterns berättarkonst och musiken. Slöjdcirkus kommer att turnera sommaren 2004 och 2005. När slöjdcirkusprojektet avslutas kommer SHR att verka för att slöjdklubbar startar. Slöjdklubbarna skall vara öppna för barn mellan 6 och 14 år.

Hemslöjdsföreningarna och hemslöjdskonsulenterna på regional nivå är mottagare för slöjdcirkus.

En alltmer aktiv verksamhet för barn och ungdom drivs på regional och lokal nivå inom hemslöjden. Här finns ett stort behov av stöd från den ideella riksorganisationen.

För att skapa en stark hemslöjdsorganisation behöver organisationen anpassas i tiden. En hemslöjdsportal måste utvecklas där medlemsföreningar, hemslöjdskonsulenter, slöjdare och närliggande verksamhet kan lägga ut information som på ett lättillgängligt sätt når slöjdintresserade. Ett gemensamt medlemsregister behöver utvecklas för att nå de enskilda medlemmarna.

SHR:s mål är att synliggöra hemslöjden i samhället och att skapa förutsättningar för en aktiv hemslöjdsorganisation för slöjdintresserade människor i alla åldrar.

SHR måste ges möjlighet att genomföra och utveckla sitt uppdrag. För att driva förbundets verksamhet vidare och utveckla den i den anda som just nu är mycket positiv, behövs ett förbundskansli som har möjlighet att långsiktigt arbeta med de samlande frågorna.

Stockholm den 6 oktober 2003

Anne Ludvigsson (s)

Lennart Beijer (v)

Barbro Feltzing (mp)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om främjande av hemslöjd och den ideella hemslöjdsorganisationen SHR.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.