Sociala företag

Motion 2001/02:N306 av Per Erik Granström m.fl. (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Näringsutskottet

Händelser

Inlämning
2001-10-05
Numrering
2001-10-05
Hänvisningsförslag
2001-10-05
Utskottsförslag
2001-10-05
Granskning
2001-10-05
Registrering
2001-10-05
Hänvisning
2001-10-11
Bordläggning
2001-10-11

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om sociala företag.

Motivering

Regeringen har som mål att antalet socialbidragstagare ska halveras fram till år 2004. Det är en grupp av människor där en del har psykiska funktionshinder eller narkotika- och alkoholproblem, men som även består av människor som varit arbetslösa under en lång tid. Många av dessa människor har en lång erfarenhet av olika arbetsuppgifter, men har inte fått chansen till en mer långvarig anställning. Det är ofta svårt att få både privat och offentlig sektor att erbjuda arbetstillfällen i tillräckligt stor omfattning.

Begreppen social ekonomi och socialt företagande är fortfarande relativt okända begrepp i Sverige. Det gäller verksamheter i olika former: kooperativ, stiftelser, samfälligheter, ideella föreningar och aktiebolag. Gemensamt för dessa är att de skapar både privat och samhälleligt mervärde. För det sociala företagandet är medlemsnytta och samhällsnytta viktigare än vinstmaximering. Redan i dag växer antalet arbetskooperativ drivna av människor som inte fått tillgänglighet till den reguljära arbetsmarknaden. På tre år har denna form av socialt företagande vuxit från ca 30 till 150 företag.

En satsning på socialt företagande skulle kunna bli en injektion som kompletterar de övriga arbetsmarknadspolitiska åtgärder som finns. Det sociala företagandet har en stor potential som ännu är slumrande i Sverige.

Vi i Sverige borde, som flera EU-länder redan gjort, underlätta för den sociala ekonomins företag. Detta kan ske genom att man stimulerar samverkan mellan offentlig sektor och de nya sociala företagen. Ett annat sätt är att uppmuntra och underlätta för de privata företagen att bli mentorer för de sociala företagen. Vi måste också se till att ge det sociala företagandet samma tillgång till företagsrådgivning och kompetensutveckling som andra småföretag samt kreditinstitut som kan ge de sociala företagen tillgång till riskkapital och krediter.

Stockholm den 4 oktober 2001

Per Erik Granström (s)

Laila Bäck (s)

Lilian Virgin (s)

Helena Zakariasén (s)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om sociala företag.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.