Socialt företagande

Motion 2008/09:N313 av Kenneth Johansson och Birgitta Sellén (c)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Näringsutskottet

Händelser

Inlämning
2008-10-03
Numrering
2008-10-07

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om intensifierade insatser för socialt företagande.

Motivering

Vad är ett socialt företag eller ett socialt arbetskooperativ? Organisatoriskt är det fristående från offentlig verksamhet, integrerar ofta personer som har svårt att få jobb på arbetsmarknaden och skapar delaktighet för medarbetarna genom ägande eller avtal. Det återinvesterar huvudsakligen sina vinster i egna eller liknande verksamheter.

Det finns många goda exempel på socialt företagande. I Dalarna har vi till exempel arbets- och utbildningskooperativet Glimten i Idre, andra är på gång. Vid en konferens nyligen i Borlänge informerade representanter från Samhall AB om företagets såväl intresse som möjligheter att utveckla samverkan kring socialt företagande. Vi menar att det inte minst i Dalarna finns en stor potential för fler sociala företag.

En av alliansregeringens viktigaste uppgifter är att få in fler personer på arbetsmarknaden och bryta utanförskapet. Även om sysselsättningsgraden stiger och siffrorna för Dalarna är extra positiva står många fortfarande utanför arbetsmarknaden. Till exempel människor med funktionsnedsättning, psykisk sjukdom, tidigare missbruk eller fängelsevistelse kan ha svårt att komma in på den ordinarie arbetsmarknaden.

De sociala företagen spelar en viktig roll i att bryta utanförskapet för dem som står längst bort från arbetsmarknaden, det kan vara en väg från avbytarbänken direkt in på arbetsmarknaden. I ett socialt företag kan man arbeta utifrån sina egna förutsättningar och vara delaktig i verksamheten.

Samhället måste vara tillgängligt för alla. Ingen kan allt – men alla kan något och denna förmåga måste tas tillvara. De sociala företagen har en viktig uppgift att fylla både genom att erbjuda arbete och genom sin demokratiska filosofi. Vägen till delaktighet i samhället går ofta via arbete. Människor som har arbete är också oftare engagerade i idrottsföreningar, grannsamverkan och andra typer av sociala nätverk. Det blir en positiv spiral. Har man arbete så mår man bättre.

Nutek har på regeringens uppdrag presenterat ett program för socialt företagande. Många bra förslag är överlämnade som ska leda till konkreta åtgärder.

Regeringen bör ta fram en nationell strategi för det sociala företagandet, att den offentliga sektorn ska bli bättre på att ta sociala hänsyn i sin upphandling, att rådgivningen och stödet ökas till dem som vill starta sociala företag, förbättra möjligheterna till lönebidrag samt stimulera forskning kring den sociala ekonomin. Förslagen i Nuteks rapport bör ges förutsättningar att genomföras. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 19 september 2008

Kenneth Johansson (c)

Birgitta Sellén (c)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om intensifierade insatser för socialt företagande.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.