Sopor som framtidens energi

Motion 2008/09:MJ247 av Helene Petersson i Stockaryd (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Miljö- och jordbruksutskottet

Händelser

Inlämning
2008-10-01
Numrering
2008-10-02

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen böra gör en översyn av återvinningssystemen i syfte att öka tillgängligheten till återvinningsstationerna och stimulera försök med mindre energianläggningar baserade på sopor.

Motivering

Vi har blivit betydligt bättre på att hantera våra sopor, sortera och återvinna. Men dessvärre ökar mängden sopor för varje år. Förpackningar och engångsvaror ökar, det slängs mer matrester och andra varor, mat förpackas i färdiga portioner i stället för att köpas över disk. Många varor har inte bara en förpackning utan en ytterkartong också. Den svenska panten, framför allt på aluminiumburkar, är låg i förhållande till andra länder. Detta gör att även om systemet når en hög återtagning (85 procent 2006) så hamnar för mycket i naturen eller direkt i soppåsen.

Vi har tydliga krav på insamlingssystem. Men staten har ett ansvar för att också detta insamlingssystem finns tillgängligt för konsumenten; annars kommer aldrig återvinningen att bli fullständig. Då hamnar mer än vad som behövs på deponi eller i bästa fall i förbränningsanläggning. Slängt material i skog och mark har också ökat betydligt.

Vid kontroller av vad som hamnar i soppåsen visar det sig att cirka 25 procent av innehållet egentligen ska vara på återvinningsstationen och inte i påsen. Detta kan bero på dålig information, lättja hos hushållet eller att återvinningsstationen är belägen långt borta.

I ett antal kommuner har vissa stationer dragits in på grund av att invånare har klagat på att det är skräpigt runt anläggningen. Men konsekvensen har blivit att avståndet till stationen har ökat, och då slänger hushållet även förpackningar i den ordinarie soppåsen.

Det pågår förbättringsarbeten runtom i landet och Naturvårdsverket har i samråd med näringslivet, kommuner och andra berörda aktörer i uppdrag att lämna ett förslag till hur ett system för insamling av förpackningsavfall och annat avfall i materialströmmar ska vara utformat. Detta uppdrag ska vara redovisat den 1 december 2008.

Men staten har ett övergripande ansvar för ett ambitiöst miljöarbete i hela landet i syfte att vi ska leva upp till de miljö- och klimatmål som är uppsatta. Sophantering och insamling för återanvändning är viktiga faktorer i detta arbete. Sopor används redan i dag vid produktion av fjärrvärme och energiutvinning, men ofta är det långa transporter för att komma till en förbränningsanläggning.

Därför bör staten stimulera och uppmana till försöksverksamheter med mindre anläggningar som kan förse mindre bostadsområden med värme och energi utan långa transporter. Staten bör också öka kraven på tillgänglighet till återvinningsstationerna, öka målsättningar och kraven på återvunnet material samt utveckla ett för konsumenten mer attraktivt pantsystem.

Stockholm den 30 september 2008

Helene Petersson i Stockaryd (s)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör göra en översyn av återvinningssystemen i syfte att öka tillgängligheten till återvinningsstationerna och stimulera försök med mindre energianläggningar baserade på sopor.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.