Spontanidrott

Motion 2003/04:Bo295 av Peter Pedersen (v)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Bostadsutskottet

Händelser

Inlämning
2003-10-07
Hänvisning
2003-10-15
Bordläggning
2003-10-15

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

1 Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ytterligare och långsiktigt stimulera åtgärder som ger möjlighet till ökad fysisk aktivitet.1

  2. Riksdagen begär att regeringen överväger om plan- och bygglagen kan förtydligas vad gäller krav på ytor för fysisk aktivitet och att idrottsrörelsen ges möjlighet till samråd vid stadsplaneringen.

1 Yrkande 1 hänvisat till KrU.

2 Motivering

Människor mår bra av fysisk aktivitet, men många, även barn och ungdomar, rör sig alldeles för lite. Det leder till en rad problem som direkt kan relateras till alltför mycket stillasittande i kombination med felaktig kost. Även bland barn och ungdomar förekommer övervikt, s.k. åldersdiabetes, hjärt- och lungsjukdomar, benskörhet m.m. År 2001 var året då Sverige skulle sättas i rörelse, som satte problematiken i centrum. En rad aktiviteter och initiativ togs också och det är svårt att redan nu kunna se alla konsekvenser av den ökade medvetenheten rörande betydelsen av fysisk aktivitet.

Det finns dock en rad förhållanden som motverkar ambitionen att få fler människor fysiskt aktiva. En sådan negativ faktor är bristen på tillgänglighet till idrottsanläggningar och brist på naturliga eller skapade aktivitetsytor för lek, rörelse och spontan idrott. Fortfarande byggs nya bostadsområden utan en genomtänkt strategi vad gäller säkrandet eller tillskapandet av sådana aktivitetsytor i närområdet. Internationell forskning visar att små barn inte gärna rör sig alltför långt från hemmet för att leka eller för att spontanidrotta. Om grönområden bebyggs, idrottsplatser försvinner, om biltrafik leder till att barn inte kan gå eller cykla till skolan eller till olika aktiviteter, ja, då motverkas självfallet daglig och spontan fysisk aktivitet. När riksdagen antog en idrottspolitik för 2000-talet uttalades bl.a. att möjligheten till motion och idrott bör därför finnas där människor bor. Bostadsområdena bör innehålla grön- och aktivitetsytor och därigenom främja förutsättningar för goda levnadsvanor för de boende.

Inspirerade från Norge har Riksidrottsförbundet (RF) uppmuntrat framtagandet av s.k. näridrottsplatser, som skall vara mindre och flexibla anläggningar som kan placeras i bl.a. barnens närhet till det egna hemmet. Här skall man kunna pröva och ägna sig åt olika spontana fysiska aktiviteter utan krav på prestation eller tävlingsmoment. Den s.k. idrottsmiljarden kommer väl till pass om kommuner, skolor och föreningar kan samverka för att tillskapa sådana näridrottsplatser. Enligt ett pressmeddelande från Riksidrottsförbundet den 3/9 2003 meddelas: Sveriges första näridrottsplats invigd. Det är Öxnehaga Pulsarena i Jönköping som beskrivs närmare. Anläggningen ligger i ett bostadsområde och ger många möjligheter till varierad fysisk aktivitet och olika idrotter: friidrott, bordtennis, boule, beachvolley, fotboll, basket, handboll, skateboard m.m. Allt är tillverkat i slitstarka material för att den skall tåla att användas utan stora underhållskostnader och kunna vara tillgänglig för alla som vill aktivera sig fysiskt.

Näridrottsplatserna skall inte upptas av organiserad idrott utan just av spontana aktiviteter. Men Gunnar Larsson, RF:s ordförande, menar att spontanidrotten är viktig också för idrottsrörelsen: Det var i den spontana leken med kompisarna artister som Nacka Skoglund och Kurre Hamrin lärde sig sina konster. Utan möjlighet till egen spontan träning eller lek får vi inga världsstjärnor, säger Gunnar Larsson.

Det finns andra exempel som styrker detta. Vem har inte hört historien om den garageport i Södertälje som Björn Borg övade upp sina färdigheter i tennis på? I boken En gör så gött en kan om Ralf Edström från fotbollsmetropolen Degerfors beskriver mamman att Ralf var på den klassiska arenan Stora Valla och andra ställen och sparkade boll en stor del av den vakna tiden, så att allt från skor till stövlar slets ut både under- och inifrån. Barnen delade upp sig i olika kvarterslag som ordnade egna turneringar osv. Det är ett bra exempel på att övning ger färdighet och att en stor bredd gör att några kan nå toppen i en idrott och därmed inspirera en ny generation barn och ungdomar att joxa med trasan eller något liknande.

Plan- och bygglagen (PBL) lyfter fram att den fysiska planeringen skall ge en från allmän synpunkt lämplig utveckling som ger förutsättningar för en god bostads-, arbets-, trafik- och fritidsmiljö. Skrivningarna har hittills inte varit tillräckliga för att säkerställa ett boende med tillräckligt utrymme för fysisk aktivitet. Här bör övervägas tydligare skrivningar i detta avseende och PBL kan också kompletteras med krav på samråd med idrottsrörelsen när stadsplaner skall fastställas. Riksdagen bör därför ge regeringen i uppdrag att överväga om idrottsrörelsen skall ges rätt till samråd. Regeringen bör dessutom utifrån det i motionen anförda om vikten av fysisk aktivitet ytterligare stimulera åtgärder som även långsiktigt ger ökad möjlighet till detta. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Stockholm den 7 oktober 2003

Peter Pedersen (v)


Yrkanden (2)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ytterligare och långsiktigt stimulera åtgärder som ger möjlighet till ökad fysisk aktivitet.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen begär att regeringen överväger om plan- och bygglagen kan förtydligas vad gäller krav på ytor för fysisk aktivitet och att idrottsrörelsen ges möjlighet till samråd vid stadsplaneringen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.