Stärkt rätt till anställning på heltid

Motion 2010/11:A255 av Josefin Brink m.fl. (V)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Arbetsmarknadsutskottet

Händelser

Inlämning
2010-10-25
Numrering
2010-10-28

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om stärkt rätt till anställning på heltid.

Motivering

I slutet av förra året arbetade 319 000 av de sysselsatta i Sverige mindre än vad de skulle vilja. Det outnyttjade arbetskraftsutbudet hos dessa personer motsvarar mer än 100 000 heltidsarbeten. Särskilt bland kvinnor, ungdomar, utlandsfödda och lågutbildade var det många som ville och kunde arbeta mer än vad de gjorde. Tidsbegränsade anställningar var vanligare bland de undersysselsatta än bland dem som var fullt sysselsatta. Den vanligaste orsaken till deltidsarbete inom gruppen undersysselsatta var att de inte kunnat få ett heltidsarbete.

De som vill förvärvsarbeta på deltid ska naturligtvis ha möjlighet att göra så. Det är däremot inte acceptabelt att så många som i dag vill och kan arbeta heltid inte får möjlighet att göra det. Inom vissa branscher har deltidsanställningar satts i system. I praktiken innebär det att ett stort antal människor förvägras möjligheten till en lön som går att leva på. Deltidsarbete innebär förutom en lägre inkomst även sämre utvecklingsmöjligheter i arbetet och en sämre löneutveckling. Deltidsarbete leder också till lägre ersättning från socialförsäkringssystemen, arbetslöshetsförsäkringen och pensionssystemet och låser fast människor i ekonomiskt beroende antingen av samhället eller av en partner. Deltidsarbetslöshet är därmed ett av de mest grundläggande strukturella problem som upprätthåller orättvisorna mellan kvinnor och män och mellan svenskfödda och utlandsfödda i arbetslivet. Att minska deltidsarbetslösheten måste därför prioriteras i såväl arbetsmarknads- som integrations- och jämställdhetspolitiken.

Möjligheten för deltidsarbetande att vid deltidsarbetslöshet få ersättning från arbetslöshetsförsäkringen har sedan januari 2008 begränsats till 75 dagar. Regeringen motiverade försämringen med att det ska öka incitamenten för deltidsarbetslösa att utöka sin arbetstid. Grundproblemet är dock inte att deltidsarbetslösa inte vill arbeta heltid, utan att hela branscher – i synnerhet inom servicesektorn, i både privat och offentlig regi – är organiserade kring deltidstjänster och att de anställda i dessa branscher inte har möjlighet att välja omfattningen på sin egen arbetstid. Vad regeringen gjorde med sin reform var att vältra över kostnaden för deltidsarbetslösheten till de deltidsarbetslösa själva. Det löser inte problemet. Vi föreslår en lösning som siktar in sig på själva grundproblemet: arbetsgivarnas möjlighet att inrätta deltidstjänster. Fackliga organisationer har under många år drivit kravet om rätt till heltid i avtalsförhandlingar.

Det är hög tid att stärka rätten till heltid genom ändringar i lagstiftningen som gör heltid till norm, medan anställningar på deltid ska kunna ingås om parterna kommer överens om detta i förhandlingar. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Stockholm den 18 oktober 2010

Josefin Brink (V)

Ulla Andersson (V)

Rossana Dinamarca (V)

Christina Höj Larsen (V)

Wiwi-Anne Johansson (V)

Jacob Johnson (V)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om stärkt rätt till anställning på heltid.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.