Till innehåll på sidan

med anledning av prop. 2008/09:95 Staten som huvudman för bolag med verksamhet avseende forskning och utveckling och annan verksamhet inom fordonsklustret m.m.

Motion 2008/09:Fi12 av Mikaela Valtersson m.fl. (mp)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Proposition 2008/09:95
Tilldelat
Finansutskottet

Händelser

Inlämning
2008-12-15
Hänvisning
2008-12-15
Bordläggning
2008-12-15

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att det behövs en kraftfull styrning av det föreslagna forsknings- och utvecklingsbolaget så att investeringar sker i utsläppssnål och energieffektiv teknik som är förenlig med de utsläppsminskningar som krävs för att klara tvågraders­målet.

  2. Riksdagen begär att regeringen återkommer med fler stödåtgärder i enlighet med vad som anförs i motionen om att ställa om fordonsindustrin och skapa förutsättningar för mer klimatanpassade transporter.

  3. Riksdagen begär att regeringen återkommer till riksdagen med vilka kriterier som ska gälla för undsättningslånen och hur prioriteringar mellan olika företag ska göras.

  4. Riksdagen begär att regeringen under våren 2009 ska återkomma till riksdagen med en redovisning av inriktning och mål för forskningsbolaget i enlighet med vad som anförs i motionen.

  5. Riksdagen begär att regeringen löpande återkommer till riksdagen med information om hur lånegarantierna utnyttjats i enlighet med vad som anförs i motionen.

Motivering

Klimatkrisen och finanskrisen har båda med kraft slagit mot den svenska fordonsindustrin. Finanskrisen och den kraftiga konjunkturförsvagning som den medfört har slagit mot efterfrågan på fordon samtidigt som klimatkrisen skapat en strukturellt minskad efterfrågan på tunga fordon med stora klimatutsläpp.

Mot bakgrund av den här utvecklingen föreslår regeringen åtgärder för att försöka stödja en omställning av fordonsindustrin. Miljöpartiet menar att det som behövs är stora strukturella förändringar av vår transportinfrastruktur och att detta kan leda till nya jobb och klimatomställning. Vi ser att det stödpaket som regeringen föreslår kan bidra till en sådan omställning när det gäller fordonstillverkning men menar att detta då måste kopplas tydligt till krav på att de projekt som inleds utgår ifrån de klimatmål som vi måste klara. Vi menar att vissa delar av propositionen inte är tillräckligt tydliga, att skrivningarna kring behovet av klimatanpassning måste skärpas samt att fler åtgärder krävs för omställning mot en mer klimatanpassad transportsektor.

Regeringens proposition innehåller i huvudsak tre delar:

  1. Att ett nytt statligt bolag bildas och att 3 miljarder kronor tillförs detta bolag. Bolaget ska syssla med utveckling och forskning inom fordonsklustret. Syftet är att upprätthålla det svenska fordonsklustrets konkurrenskraft och att man ska kunna vara världsledande särskilt inom områdena klimat och säkerhet.

  2. Propositionen innehåller också statliga garantier om maximalt 20 miljarder kronor för att företag inom fordonsklustret ska kunna uppta lån i Europeiska investeringsbanken för omställning till grön teknologi m.m.

  3. En möjlighet för regeringen att ge undsättningslån om maximalt 5 miljarder kronor till företag inom fordonsklustret som befinner sig i ekonomiska svårigheter.

Nödvändigt med mer kraftfull styrning mot utsläppsminskningar

Propositionen innehåller skrivningar om behovet av omställning i transportinfrastrukturen för att klara klimatomställningen. Propositionen nämner bl.a. behovet av att nya bränslen, motorer och helt nya framdrivningssystem måste utvecklas och att elhybrider och rena elektriska motorer kommer att utgöra viktiga lösningar i framtiden. Miljöpartiet delar i dessa delar regeringens bild av framtida behov av omställning. Däremot tycker vi inte att regeringens proposition i tillräcklig utsträckning tar fasta på detta när sedan utvecklingsbolagets uppgifter preciseras.

En del av den nuvarande krisen inom fordonsindustrin härrör ur deras hit-tillsvarande oförmåga att se kraften i klimatutmaningen och vilka krav den ställer på nya klimatsnåla produkter. En del av ansvaret delas också av lagstiftaren som inte i tillräcklig utsträckning ställt krav på effektivisering och minskade utsläpp.

För att det ska vara berättigat med stöd i den omfattning som regeringen nu föreslår menar vi att det också måste bygga på en gemensam bild av läget när det gäller framtida behov av energieffektivisering och utsläppsminskningar. Till exempel vet vi redan i dag att de bränsleregleringar som EU beslutat om och som kommer att träda i kraft under kommande år är fullständigt otillräckliga för att klara den klimatomställning vi står inför1. Innan ny forskning och produktutveckling sätts i gång krävs därför att ett rejält analysarbete genomförs kring vilken typ av fordon och vilka utsläpps som kan tillåtas från fordonsflottan och att de projekt som sedan startas tar sin utgångspunkt i en sådan analys. Miljöpartiet menar därför att det måste vara ett uttalat mål för den forskning som bedrivs, både när det gäller lätta och tunga fordon, att den utgår ifrån den verklighet vi står inför och de krav på utsläppsminskningar som krävs för att klara klimatmålen t.ex. i form av tvågradersmålet2.

Regeringen bör återkomma till riksdagen med information om forskningsbolaget

Regeringens proposition ger endast en övergripande beskrivning av det nya forsknings- och utvecklingsbolag som regeringen föreslår ska inrättas. Miljöpartiet menar därför att riksdagen bör begära att regeringen under våren 2009 ska återkomma till riksdagen med en redovisning av bolagets inriktning, konstruktion och geografiska lokalisering. Vi menar också att det är viktigt att de forskningsprojekt som initieras är breda och riktade både till personbilsproduktion och till andra fordon och att regeringen därför tydligt redovisar hur forskning och utvecklingsinsatser fördelar sig.

Behov av ytterligare åtgärder

För att klara klimatomställningen, inte minst när det gäller inom transportin-frastrukturen, krävs betydligt större insatser än bara nya energi- och utsläppssnåla fordon. Vi menar att det bl.a. behövs betydligt mer stöd till distribution och produktion av förnybara bränslen som t.ex. biogas. Förändringar behövs också i skattesystemen för att skapa incitament för energi- och utsläppssnåla fordon och rejäla satsningar behövs på kollektivtransportinfrastruktur. Miljöpartiet menar att insatser av dessa slag är helt avgörande för att klara klimatmålen men också en mycket bra konjunkturpolitik och för att ge understöd till företag inom fordonsklustret.

Tydligare kriterier behövs för undsättningslånen

Regeringen föreslår i propositionen att riksdagen bemyndigar regeringen att låna ut 5 miljarder kronor till företag inom fordonsklustret som befinner sig i ekonomiska svårigheter. Propositionen säger dock ingenting om hur och på vilka villkor lånen ska ställas ut. Av erfarenhet vet vi att den här typen av lån till industrier i kris kan vara djupt problematiska och endast senarelägga nödvändig strukturomvandling. Riksdagen har inte full information och insyn i situationen hos företagen inom fordonsklustret, vilket regeringen förhoppningsvis har i större utsträckning. Miljöpartiet menar att riksdagen kan bifalla regeringens förslag att ställa ut undsättningslån men att riksdagen bör begära av regeringen att den återkommer med kriterier för vilka villkor som ska gälla för lånen och vilka som ska få tillgång till lånen. Det är bl.a. viktigt att både små och större företag kan få del av stödet.

Oklarheter om lånegarantierna

Regeringens proposition innebär möjligheter att ställa ut maximalt 20 miljarder kronor i lånegarantier för att företag inom fordonsindustrin ska kunna uppta lån i Europeiska investeringsbanken för grön teknologi. Den totala ramen på cirka 20 miljarder kronor utgör hälften av den årliga volym som Europeiska investeringsbanken tillgängliggjort för denna typ av lån, och det är därför högst osäkert om hela garantiramen kommer att kunna utnyttjas. Miljöpartiet föreslår riksdagen att begära av regeringen att den löpande återkommer med information om vilka företag som har utnyttjat lånegarantierna och hur stor del som utnyttjats.

Stockholm den 15 december 2008

Mikaela Valtersson (mp)

Ulf Holm (mp)

Bodil Ceballos (mp)

Gunvor G Ericson (mp)

Helena Leander (mp)

Mats Pertoft (mp)

Karin Svensson Smith (mp)

[1]

Se t.ex. de modellberäkningar som genomförts av ITPS 2008 på olika nivåer av utsläppskrav på fordon.

[2]

Tvågradersmålet innebär att utsläppen av växthusgaser begränsas på en sådan nivå att temperaturökningen blir maximalt två grader.

Yrkanden (5)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att det behövs en kraftfull styrning av det föreslagna forsknings- och utvecklingsbolaget så att investeringar sker i utsläppssnål och energieffektiv teknik som är förenlig med de utsläppsminskningar som krävs för att klara tvågradersmålet.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen begär att regeringen återkommer med fler stödåtgärder i enlighet med vad som anförs i motionen om att ställa om fordonsindustrin och skapa förutsättningar för mer klimatanpassade transporter.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 3
    Riksdagen begär att regeringen återkommer till riksdagen med vilka kriterier som ska gälla för undsättningslånen och hur prioriteringar mellan olika företag ska göras.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Delvis bifall
    Kammarens beslut
    Delvis bifall
  • 4
    Riksdagen begär att regeringen under våren 2009 ska återkomma till riksdagen med en redovisning av inriktning och mål för forskningsbolaget i enlighet med vad som anförs i motionen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Delvis bifall
    Kammarens beslut
    Delvis bifall
  • 5
    Riksdagen begär att regeringen löpande återkommer till riksdagen med information om hur lånegarantierna utnyttjats i enlighet med vad som anförs i motionen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Delvis bifall
    Kammarens beslut
    Delvis bifall

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.