Stiftelsen Nepis framtid

Motion 2009/10:So225 av Thomas Nihlén m.fl. (mp)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Socialutskottet

Händelser

Inlämning
2009-09-24
Numrering
2009-09-29

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av stiftelsen Nepis verksamhet och roll på läkemedelsområdet.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör återkomma med förslag om hur Nepis långsiktiga finansiering ska lösas för att stiftelsen ska kunna verka långsiktigt som en oberoende aktör i enlighet med sitt ändamål och uppdrag.

Bakgrund

Nätverket för läkemedelsepidemiologi, Nepi, är en av riksdagen och Social­departementet initierad stiftelse som verkar för en bättre användning av läkemedel.

1994 tillsattes en styrelse. 1995 utsågs professor Arne Melander till chef för verksamheten. I maj 2007 pensionerades professor Melander och ersattes av med.dr Mikael Hoffmann.

Den utredning som låg till grund för Nepis bildande beskrivs i Ds 1992:104. Där slås fast hur stora resurser som krävs för att nätverket skall kunna uppfylla sina direktiv. För att säkerställa en långsiktigt hållbar finansiering bedöms avkastningen från stiftelse­kapitalet behöva vara minst 5 miljoner kronor per år.

Nepis syfte är att främja en medicinskt och ekonomiskt effektiv användning av läkemedel, genom en kombination av forskning, studier, analyser, utbildning och information.

Följande tre huvudområden utgör Nepis verksamhet: läkemedelsepidemiologi, läkemedelsekonomi och läkemedelsinformation. Den huvudsakliga tonvikten ligger på utvärdering av effektiviteten av läkemedelsbehandling i rutinsjukvården. Eftersom mer än 75 procent av läkemedelsanvändningen härrör från patienter i öppenvård samarbetar Nepi främst med primärvården och landstingen. Ett effektivt nätverk kräver ett brett samarbete mellan många människor och ett kontinuerligt inflöde av kontakter. Det bör uppmärksammas att Nepi inte är en forskningsfond från vilken man kan söka ekonomiskt stöd. Nepi kan emellertid ge finansiellt eller professionellt bidrag till olika forskningsprojekt i vilka även andra bidragsgivare deltar.

Nepis verksamhet är viktig som en oberoende och självständig aktör inom läke­medelsområdet på den svenska arenan, som behöver stärkas och utvecklas.

Nepis funktion är helt i linje med ett förebyggande och hälsofrämjande förhållnings­sätt inom läkemedelsområdet.

Miljöpartiet har i samband med allmänna motionstiden lyft fram frågan om Nepi tidigare. När ett yrkande om fortsatt finansiering senast behandlades av utskottet i betänkande 2008/09:SoU1 Utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg m.m., avslogs frågan utan att bemötas närmare. Vi hoppas att socialutskottet vid kommande behandling beaktar Nepis unika roll och möjligheter och stöder tanken på en långsiktigt hållbar finansieringslösning.

Den ekonomiska situationen för Nepi

Vid bildandet fick Nepi 50 miljoner kronor i stiftelsekapital. Avsikten var att avkastningen skulle räcka till fem sex tjänster. De första åren var avkastningen tillräcklig, men på senare år, redan innan finanskrisen, har man fått halvera antalet tjänster.

Nepis ekonomiska situation är trängd p.g.a. att stiftelsekapitalet ger för lite avkastning. För att kunna verka behöver stiftelsen en ökad långsiktigt hållbar finansiering, för att kunna driva verksamheten på den nivå som riksdagen avsåg i samband med bildandet av Nepi. Finansieringen kan antingen ske genom ett årligt engångstillskott till stiftelsekapitalet, eller ett årligt riktat driftbidrag.

Förslag

Oavsett på vilket sätt det görs måste en lösning komma till stånd. Att Nepi har en viktig funktion att fylla är odiskutabelt. Antibiotikafrågan och resistens är ett tydligt exempel. Hur antibiotika har hanterats i vården, och vilka förväntningar allmänheten har på att få antibiotika när man går till läkaren har medverkat till de problem vi har i dag med resistens. Det är ett exempel på ett viktigt område där Nepi skulle kunna göra mycket mer om stiftelsen hade mer resurser.

Miljöpartiet vill peka på vikten av att stiftelsen Nepis verksamhet får en långsiktigt hållbar finansiering för att kunna verka långsiktigt som en oberoende aktör i enlighet med sitt ändamål och uppdrag. Regeringen bör återkomma om detta på lämpligt sätt.

Stockholm den 24 september 2009

Thomas Nihlén (mp)

Gunvor G Ericson (mp)

Jan Lindholm (mp)

Mats Pertoft (mp)

Yrkanden (2)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av stiftelsen Nepis verksamhet och roll på läkemedelsområdet.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör återkomma med förslag om hur Nepis långsiktiga finansiering ska lösas för att stiftelsen ska kunna verka långsiktigt som en oberoende aktör i enlighet med sitt ändamål och uppdrag.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.