Stimulans av småföretagande

Motion 2001/02:N323 av Viviann Gerdin och Birgitta Sellén (c)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Näringsutskottet

Händelser

Inlämning
2001-10-05
Numrering
2001-10-05
Hänvisningsförslag
2001-10-05
Utskottsförslag
2001-10-05
Granskning
2001-10-05
Registrering
2001-10-05
Hänvisning
2001-10-11
Bordläggning
2001-10-11

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om småföretagens villkor.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av förenklade regler.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om de diskriminerande fåmansbolagsreglerna, de s.k. 3:12.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en översyn av sjuklöneperioden för småföretagare.

  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av förändrade regler vid kommunernas upphandling och konkurrensen mellan kommunala och privata företag.

  6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om förbättrad rättstrygghet för småföretagare.

Liten blir stor

Småföretagens betydelse kan aldrig nog påpekas i dagens samhälle. Det är de som ska växa när de stora företagen avvecklar. Det är de små företagen som finns kvar när de stora flyttar utomlands. Det är de små företagen som etablerar sig på landsbygden när de stora företagen rationaliserar. Men det är de stora företagen som gynnas ekonomiskt genom nuvarande kapitalbeskattning samtidigt som de små företagen beskattas dubbelt och omgärdas av snåriga regler.

Under flera decennier har småföretagens villkor varit i fokus och allt eftersom debatten pågått har insikten ökat om småföretagens betydelse för landets välfärd. Utan tillväxt av små och medelstora företag hotas socialförsäkringssystemet. Många små företag anger att de inte vill växa även om de har förutsättningar. Den inställningen ger en fingervisning om hur företagen upplever dagens attityder och villkor. Detta bör ges regeringen till känna.

För några år sedan tillsattes en kommitté, den s.k. Simplexgruppen, som fick till uppgift att föreslå förenklade regler för företagande. Tre år senare väntar fortfarande småföretagarna på lättnader. Alla påstår sig vara välvilligt inställda till företagande, men tydligen inte till företagaren. Detta är två sidor av samma mynt. Förbättrade villkor för företagaren är en starkt drivkraft. Detta bör ges regeringen till känna.

Det finns flera skäl att uppmärksamma dagens regler som diskriminerar småföretagare. Fåmansföretagarreglerna med stöd av de s.k. 3:12 är ett exempel. Att satsa kapital i ett ej börsnoterat företag beskattas betydligt hårdare än kapital från börsnoterade företag. Är ägaren i fåmansföretag aktiv blir företagets vinster en blandning av kapital- och arbetsinkomster. Även vid försäljning av företag särbehandlas småföretagen genom att vinsten beskattas med 50 procent som kapital och 50 procent som förtjänst av inkomst. Dessa regler för beskattning av egna företagare och fåmansbolagsägare måste förändras. Lön för arbetsinsatserna och avkastning på riskkapitalet måste därför jämställas med övriga i samhället. Det ska löna sig att vara småföretagare. Detta bör ges regeringen till känna.

Tanken på att förlänga sjuklöneperioden för småföretagare anser vi vara mycket orealistiskt. För det första så kommer det med stor säkerhet att bidra till att människor som inte är 100 procent friska får svårare att erhålla fast anställning. För det andra är arbetsgivarinträdet idag på 14 dagar redan mycket betungande för de allra minsta företagen: även om det är färre sjuka hos småföretagarna så kan det bli katastrof för det enskilda företaget att ha en anställd med många korta sjukperioder. De små företagen pressas hårt från alla håll och många har en vikande lönsamhet. Vi anser att det finns skäl att befria de minsta företagen från sjuklönekostnaderna. Uppdrag bör ges till regeringen att återkomma med förslag i syfte att befria småföretag från sjuklön. Detta bör ges regeringen till känna.

Konkurrensen med kommunala bolag

Det måste bli lättare för privata företag att konkurrera om att leverera tjänster till kommunerna. Lagen måste utformas så att kommuner och kommunala bolag blir skyldiga att begära in anbud på olika tjänster. I gällande regler vid kommunernas upphandling av varor bör Sverige agera inom EU för att transporter och medföljande miljökostnader skall vägas in. Det är samhällsekonomiskt och miljömässigt viktigt att se till helheten. Detta bör ges regeringen till känna.

Social trygghet

Entreprenörer och småföretagare ingår idag inte i det sociala trygghetssystem som omfattar löntagare. Detta är beklagligt. Skillnaderna finns vad det gäller möjligheter till sjukpenning, föräldraförsäkring och ersättning vid arbetslöshet. För en egenföretagare beräknas den tillfälliga föräldrapenningen så att årsinkomsten fördelas på årets alla dagar, inte bara på de arbetade dagarna. Detta innebär en mycket lägre ersättning och gör det mycket svårare för människor med barn att starta företag. Systemet är tvärt emot regeringens budskap att starta fler företag och skaffa fler barn. Detta bör ges regeringen till känna.

Rättstrygghet

Det är oerhört viktigt att spelreglerna är tydliga och fasta för dem som startar företag. Det är också viktigt att de regionala myndigheterna tolkar riksdagens beslut angående olika regler på ett likartat sätt för att undvika att skillnader uppstår mellan olika län. I de fall där myndigheterna givit olika besked måste ansvaret och konsekvenserna åligga dem och inte den enskilde. För att underlätta kontakterna mellan myndigheter och småföretagare föreslår vi därför att en företagslots inrättas. Detta bör ges reger­ingen till känna.

Stockholm den 4 oktober 2001

Viviann Gerdin (c)

Birgitta Sellén (c)


Yrkanden (6)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om småföretagens villkor.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av förenklade regler.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet
  • 3
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om de diskriminerande fåmansbolagsreglerna, de s.k. 3:12.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet
  • 4
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en översyn av sjuklöneperioden för småföretagare.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet
  • 5
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av förändrade regler vid kommunernas upphandling och konkurrensen mellan kommunala och privata företag.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet
  • 6
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om förbättrad rättstrygghet för småföretagare.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.