Strålning

Motion 2004/05:MJ367 av Ingrid Burman m.fl. (v)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Miljö- och jordbruksutskottet

Händelser

Inlämning
2004-10-05
Hänvisning
2004-10-14
Bordläggning
2004-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

1Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en heltäckande nationell studie av forskningen avseende strålning och hälsa och som även inkluderar internationella erfarenheter.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om varningstexter på mobil- och decttelefoner.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en översyn av vilka konsekvenser lagändringen avseende ledningsrätt fått för människor med elöverkänslighet.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en översyn av enhetligheten i bedömningarna hos Försäkringskassan.1

  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att elöverkänslighet skall kunna godkännas som arbetsskada.1

  6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om fortsatt forskning avseende elöverkänslighet.

1 Yrkandena 4 och 5 hänvisade till SfU.

2Inledning

Det som inte syns finns inte. Så verkar stora delar av den etablerade medicinska vetenskapen resonera när det gäller ohälsa på grund av elektromagnetisk strålning och elöverkänslighet. Grundtanken verkar också vara att eftersom inte alla drabbas av elöverkänslighet eller reagerar på strålning från mobiltelefoner eller basstationer så kan ingen vara drabbad. Det är en rätt absurd tanke då allergier och överkänslighetsreaktioner oftast är individuella reaktioner och där majoriteten inte har några som helst besvär.

Andra märkliga grundantaganden är att det som tillhör vardagen, t.ex. elektrisk armatur, numera också mobiltelefoner och TV-apparater, inte kan vara ohälsosamma för den som är överkänslig. De flesta andra överkänslighetsreaktioner utlöses just av vardagsprodukter som t.ex. våra vanligaste födoämnen, mjölk, vetemjöl, husdjur m.m. Så när skeptiker uttalar sig om sjukdom i samband med strålning som något som händer i människors psyke - underförstått tankefel - kan vi nog hänvisa en del av skeptikernas föreställningar till samma kategori.

3 Elektromagnetiska fält och ohälsa

Relationerna mellan elektromagnetiska fält och hälsa är mer aktuella än någonsin. Människan exponeras dagligen för olika typer av strålning från t.ex. mobiltelefoner, mobilmaster, bildskärmar och diverse elektrisk utrustning.

Fler och fler ställer sig därför frågan om vilken påverkan den ökade förekomsten av elektromagnetisk strålning har på hälsan. Både på kort och lång sikt. Enskilda människor har beskrivit besvär och ohälsa vid användandet av datorer, mobiltelefoner och i samband med el i alla dess former.

Den officiella uppfattningen är att man inte vet om det finns någon som blir sjuk av "normala" elektromagnetiska fält. Det senaste är de nordiska strålskyddsmyndigheternas utspel om att det saknas vetenskapligt stöd för att strålning från mobiltelefoner eller mobilmaster skulle vara hälsofarliga. Men samtidigt säger man att man inte vet vad som händer med hälsan efter långvarig exponering av strålning, att vissa vetenskapliga studier visat att det finns en biologisk påverkan och att mobilanvändare rekommenderas använda handsfree.

4 Forskning om elektromagnetiska fält och ohälsa

Man kan inte, enligt Vänsterpartiet, helt bortse från hälsorisker i samband med exponering av elektromagnetiska fält. Vissa studier som gjorts i Sverige och utomlands visar att påverkan sker i varierande grad, vilket stödjer försiktighetsprincipen, inte minst när det gäller barn och unga. Strålskyddsinspektionens försiktiga vändning i frågan genom uttalandet att man inte vet vad konsekvenserna av strålningen innebär på lång sikt är ett tecken på att fler och fler inser att det kan finnas risker.

I en genomförd granskning (SSI Rapport 2002:16 Epidemiologic Studies of Cellular Telephones and Cancer Risk) av bl.a. professor Lennart Hardells forskning om sambandet mellan tumörer och mobiltelefonanvändning ansåg de granskande forskarna att Hardells studie inte var tillförlitlig. Andra forskare har replikerat och anser att de forskare som genomfört granskningen inte är tillförlitliga. I flertalet av de granskningar som gjorts av studier som kunnat påvisa ett samband mellan strålning och ohälsa har granskningen av rapporter utförts av personer som har anknytning till teleoperatörer och producenter.

Det är oroande att forskningen om sambandet mellan elektromagnetisk strålning och hälsa presenteras på ett sådant sätt att enskilda forskare kommer att ställas mot varandra. I stället bör alla befintliga forskningsresultat sammanställas för att redovisa en helhetsbild av forskningsläget. Vänsterpartiet anser att det bör genomföras en heltäckande nationell studie, som även inkluderar internationella erfarenheter och sammanställning av den forskning som hitintills utförts inom området och med uppdrag att återkomma till riksdagen med konkreta förslag till eventuella åtgärder. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

En positiv utveckling är WHO:s kommande konferenser om elöverkänslighet och mobiltelefoni, strålning och hälsa - "Mobile communication and health" och "The international seminar and working group meeting on EMF hypersensitivity". Det innebär att frågan sätts på den internationella dagordningen.

5 Mobiltelefoner

Alltfler använder mobiltelefon, inte minst barn och unga, såväl på arbetet som i hemmet. Det finns några fallrapporter om människor som utvecklat olika symtom vid användning av mobiltelefon, främst GSM-telefoner. Utifrån detta har en större studie gjorts med hypotesen att symtomen skulle vara vanligare hos dem med GSM-telefoner i förhållande till dem med NMT-telefoner. Studien kunde inte bekräfta detta. Vad studien fann var att den tid en person talade i mobiltelefon hade betydelse för olika symtom som t.ex. värmekänsla vid örat och huvudvärk.

Forskare i Lund har visat på att mobiltelefonstrålning, vid experiment på möss, kan passera blod- hjärnbarriären vilket får anses som anmärkningsvärt. Den tredje generationens mobiltelefoner är ytterligare ett outforskat område vilket kräver att försiktighetsprincipen tillämpas.

I Storbritannien kommer alla mobiltelefoner att förses med varning om hälsorisker. Det brittiska Hälsodepartementet uppmanar konsumenterna till försiktighet eftersom man anser att det inte kan uteslutas att den elektromagnetiska strålningen från telefonerna är skadlig för hälsan. Varningstexten är särskilt riktad till barn. Sir William Stewart, chef för engelska NRPB och Health Protection Agency, hävdar att telekombranschen tiger om mobilstrålningsnivåerna. Stewart menar att vissa mobiltelefoner strålar upp till 10 gånger mer än vad som angetts vilket gör att konsumenterna inte kan välja de modeller som är minst skadliga för hälsan.

Sladdlösa telefoner, decttelefoner, kan ha lika hög grad av strålning som mobilmaster. Experter kan inte garantera att det är ofarligt och till skillnad från mobiltelefoner, som bara avger strålning när de används, sänder de sladdlösa telefonerna ut strålning hela tiden. Professor Lennart Hardell pekar på att det är olämpligt att ha en strålkälla motsvarande de sladdlösa telefonerna i hemmet dygnet runt.

Vänsterpartiet anser att även Sverige bör införa varningstext på mobiltelefoner och s.k. decttelefoner. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

6 Basstationer

När det gäller forskning på basstationer och människor som upplever elöverkänslighet och som upplevt symtom från dessa finns det för närvarande inga systematiska studier. Det har konstaterats att gränsvärdena från strålningsstyrka från fasadantenner har överskridits. Hur vanligt det är vet vi inte. Strålskyddsinstitutet har godtagit operatörernas försäkringar att gränsvärdena inte överskrids.

En studie från Holland har visat att strålning från basstationer har påverkat människor i omgivningen med bl.a. symtom som huvudvärk och yrsel. Men eftersom forskningen ännu så länge är bristfällig och varken har bekräftat eller förkastat möjligheten att strålning av denna art har effekter på hälsan måste försiktighetsprincipen råda. I avvaktan på ytterligare kunskap om risker och gränsvärden krävs det stor restriktivitet när det gäller att bevilja bygglov för mobiltelefonmaster.

En katastrof för många elöverkänsliga är riksdagens beslut från i år om att markägare som inte vill ha en basstation uppsatt på sin mark kan tvingas upplåta sin mark. Det innebär att många elöverkänsliga blir som flyktingar i sitt eget land. Vänsterpartiet stod inte bakom regeringens förslag om ändringar i ledningsrätten och anser att konsekvenserna av beslutet måste belysas ur elöverkänsligas perspektiv. Regeringen bör därför se över vilka konsekvenser lagändringen inneburit för elöverkänsliga och komma med förslag på hur dessa funktionshindrade ska kunna få en rimlig boendesituation. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

7 Elöverkänslighet

Alltfler människor upplever en elöverkänslighet av varierande grad. Orsaken till dessa besvär har diskuterats flitigt och inte sällan har den enskilda människan hamnat i kläm och behandlats på ett icke värdigt sätt. Det finns ännu inte någon enhetlig och samstämmig förklaring till elöverkänsligheten.

Många människor upplever sig som missförstådda och utsatta samtidigt som arbetsliv och familjeliv drabbas av den enskildas ohälsa. Symtomen påöverkänslighet kan vara huvudvärk, stress, sömnproblem, hudbesvär, smärta och muskelbesvär. Enligt Elöverkänsligas förbund (FEB) lider 180 000 svenskar av elöverkänslighet i olika hög grad. FEB är en handikapporganisation med 2 400 medlemmar och är en organisation inom HSO.

8 Är elöverkänslighet en sjukdom?

De elöverkänsliga måste ibland lämna sitt arbete på grund av omfattande besvär samtidigt som de nekas sjukpenning. Elöverkänsliga kan inte vistas i elintensiva miljöer och därmed oftast inte heller på sin arbetsplats. De är i regel inte berättigade till sjukpenning även om elöverkänsligheten är diagnostiserad och läkare sjukskrivit patienten. Dessa människor kan därför hamna mellan två regelverk.

Flera försäkringskassor godkänner inte elöverkänslighet som sjukdom. Inledningsvis kan sjukpenning utgå men efter utredning kan den dras in om diagnosen är elallergi. Det betyder att personer som inte kan vistas på sin arbetsplats hänvisas till socialbidrag. Enligt en överläkare på försäkringskassan är detta inte ett korrekt sätt att förfara då det är arbetsoförmågan som är av vikt och inte orsaken till denna.

Dessa skillnader i försäkringskassornas bedömning är oacceptabla och bör åtgärdas. Den 1 januari 2005 är de 21 försäkringskassorna inte längre självbestämmande enheter utan slås samman till en statlig myndighet "Försäkringskassan". Ett syfte med det är att bl.a. skapa enhetlighet i bedömningarna. Vi menar att i samband med bildandet av en statlig myndighet "Försäkringskassan" bör denna få i uppdrag att se över enhetligheten i bedömningarna vad gäller elallergi och elöverkänslighet. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Elöverkänsliga personer kan inte heller få sin skada bedömd som arbetsskada. Även detta är oacceptabelt. Symtomen på elöverkänslighet bör kunna betraktas som grund för bedömning av arbetsskada. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

9 Orsaken till elöverkänslighetssymtom

Det finns många olika aspekter på frågan om orsaken till elöverkänslighetssymtomen och enligt Olle Johansson, docent vid enheten för experimentell dermatologi vid Karolinska Institutet, är det inte troligt att ett forskningsfält ensamt skulle kunna besvara frågan om tänkbara orsaker. Frågan om elöverkänslighet är för komplex för detta. I dag finns det tendenser till att utgå endast från psykologiska förklaringsmodeller. Olle Johanssons egen forskning har visat att det finns tydliga förändringar i hudens mastceller hos elöverkänsliga. Mastceller är en typ av celler som finns i samband med allergier och överkänslighet.

Vänsterpartiet anser att forskningen om elöverkänslighet måste breddas och fördjupas. Det krävs en allsidig forskning där tekniker, medicinsk kompetens av alla slag och människor som upplever dessa problem samarbetar. Forskningen bör också inriktas mot att dokumentera och utvärdera åtgärder för rehabilitering och symtomlindring. Det behövs en fortsatt forskning för att vetenskapligt fastställa elöverkänslighet. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Stockholm den 27 september 2004

Ingrid Burman (v)

Ulla Hoffmann (v)

Kalle Larsson (v)

Elina Linna (v)

Gunilla Wahlén (v)

Yrkanden (6)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en heltäckande nationell studie av forskningen avseende strålning och hälsa och som även inkluderar internationella erfarenheter.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om varningstexter på mobil- och decttelefoner.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 3
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en översyn av vilka konsekvenser lagändringen avseende ledningsrätt fått för människor med elöverkänslighet.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 4
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en översyn av enhetligheten i bedömningarna hos Försäkringskassan.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 5
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att elöverkänslighet ska kunna godkännas som arbetsskada.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 6
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om fortsatt forskning avseende elöverkänslighet.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.