Strategi för Östersjön

Motion 2002/03:MJ313 av Kjell-Erik Karlsson m.fl. (v)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Miljö- och jordbruksutskottet

Händelser

Inlämning
2002-10-23
Hänvisning
2002-10-30
Bordläggning
2002-10-30

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

1 Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen snarast bör ta initiativ till ett samarbete i Östersjöregionen kring kemikaliefrågan.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen snarast bör återkomma till riksdagen med förnyade initiativ i övergödningsfrågan.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att system bör upprättas för märkning och härledning av oljan.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ett förbud mot att segla tankfartyg med enkla skrov i Östersjön bör införas.1

  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige snarast bör ansöka hos IMO om att få svenska vatten i Östersjön klassade som PSSA.

  6. Riksdagen begär att regeringen ger Sjöfartsverket i uppdrag att se över förutsättningarna för att införa nationellt krav på katalysatorer på fartyg samt hur Sverige kan verka för ett internationellt krav inom IMO.1

  7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen snarast bör återkomma till riksdagen med förslag kring hur flertalet av utsjöbankarna i Östersjön kan ges långvarigt skydd.

  8. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen snarast bör återkomma till riksdagen med förslag kring hur Norra Midsjöbanken skall kunna ingå i Natura 2000-nätverket.

1 Yrkandena 4 och 6 hänvisade till TU.

2 Inledning

Östersjön är ett unikt hav. Havets mycket långa vattengenomströmning, att det består av grunt bräckt vatten och frånvaron av naturligt oljeläckage från havsbotten, innebär att ett hav med motsvarande förhållanden inte finns någon annanstans i världen. Dessa unika förhållanden innebär även att få, om något, hav i världen är så känsliga som Östersjön. Det sköra ekosystemet har gjort att Östersjön drabbats hårt av utsläpp från jordbruk, industrier, trafik, va-system och andra utsläppskällor. Ungefär en tredjedel av Östersjöns bottenyta är död och i de djupare delarna söder om Ålands hav är det syrebrist och flera marina arter riskerar att helt dö ut av kombinationen överfiske, föroreningar, oljeutsläpp och övergödning genom kväve och fosfor. Särskilda åtgärder för att på bästa sätt minska den negativa påverkan på havet är därför nödvändiga.

3 Miljögifter

3.1 Problem

Flera arter, exempelvis gråsälen, är drabbade av försvagat immunförsvar till följd av de miljögifter som sprids i havet. Exakt vilka kemikalier som ligger bakom försvagningen av immunförsvaret har vi inte svaret på. Exempel på kemiska ämnen som skapar problem är bl.a. bromerade flamskyddsmedel som är allmänt spridda i vår yttre miljö och som anrikas i näringskedjorna, där de bl.a. påverkar immunförsvaret och orsakar leverskador hos däggdjur. Ytterligare exempel på ämnen som skapar stora problem är triclosan som är ett bakteriedödande ämne. Triclosan avvecklades från användning på sjukhusen i mitten av 70-talet eftersom miljöriskerna ansågs för stora. Trots den tidiga avvecklingen drabbar miljöeffekterna oss dock än idag. Idag finns ett nytt användningsområde för triclosan. På grund av ämnets antibakteriella egenskap blandas det in i kläder och hygienprodukter. Effekterna i miljön och på människors hälsa på grund av triclosananvändningen kommer därför att fortsätta.

Däremot har vi när det gäller tungmetallutsläpp och en del andra kända miljögifter en positiv utveckling. Mängderna av kvicksilver, PCB och bly har minskat, vilket visar sig bland annat genom att flera rovfågelsarter börjat återhämta sig.

3.2 Åtgärder

Minskningen av tungmetaller visar att politiska beslut och därpå vidtagna åtgärder kan ha effekt om det genomförs i tillräcklig omfattning. Samtidigt är kemikaliesamhället ett växande hot även mot havsmiljöer. De stora mängder kemiska produkter som används, trots att vi saknar kunskap om deras effekter i naturen, kan visa sig få allvarliga konsekvenser även i framtiden. Begränsningar för att minska skador till följd av kemikalier är möjliga. Med den nya kemikaliepolitiken både på nationell nivå och inom EU har vi kommit en bit på väg både vad gäller åtgärder och ambitionsnivån som höjts avsevärt under de senaste åren. Vänsterpartiet anser att arbetet måste fortsätta nationellt inom EU och även genom samarbete mellan länderna kring Östersjön. Vänsterpartiet anser att regeringen bör ta initiativ till ett samarbete i Östersjöregionen kring kemikaliefrågan där kraven på kemikaliehantering och kemikalieanvändning skärps drastiskt. Detta bör ges regeringen till känna.

4 Övergödning

4.1 Problem

Övergödning är ett av de största hoten mot Östersjön och även havsområden i Västerhavet. Algblomningar och döda bottnar är konsekvensen av för mycket näringsämnen i vattnet. Övergödningen orsakas av både fosfor och kväve, därför måste tillförseln till haven av dessa ämnen minska. Största källorna till övergödning är jordbruket, avlopps- och reningsverken samt trafiken.

4.2 Åtgärder

Vänsterpartiet vill minska läckage av näringsämnen från jordbruket genom flera förändringar, bland annat fler miljöstöd och bättre kontroll av hur näringsämnen cirkulerar. Avlopps- och reningsverk måste förbättra reningsgraden och näringsämnen måste slutas i kretslopp. Trafiken måste minska sitt utsläpp. Genom de nationella miljömålen har riksdagen beslutat att övergödningen av näringsämnen till hav och vattendrag ska minska. Uppföljningar av miljömålen visar dock på att målet om att minska övergödningen till hav och vattendrag inte kommer att uppnås med de åtgärder som vidtas. En mängd olika åtgärder inom framför allt jordbruks-, trafik- och va-sektorn, utöver dem som redan föreslås i miljömålspropositionen (2000/01:130), är nödvändiga. Långsiktiga mål och strategier för att nå dessa mål är den viktigaste delen i arbetet med att hantera övergödningsproblemet. Men då det visat sig att situationen är mer akut än någonsin krävs omedelbara och direkta åtgärder om Östersjöns unika liv ska kunna räddas. Vänsterpartiet anser att regeringen snarast återkommer med förnyade initiativ i övergödningsfrågan. Detta bör ges regeringen till känna.

5 Sjöfartens miljöpåverkan

5.1 Problem

En stor del av Östersjöns problem är förknippade med sjöfarten, och dessa problem kommer med all sannolikhet att öka inom en snar framtid. 1999 registrerade kustbevakningen 224 så kallade illegala oljeutsläpp i Östersjöns svenska ansvarszon. Av de upptäckta oljeutsläpp som skedde under 1999 i Östersjön bekämpades endast ca 10 %. Flera beräkningar tyder på att den sammanlagda tillförseln av oljekolväten till Östersjön kan räknas i tiotusentals ton per år.

Stora åtgärder måste även göras mot de diffusa utsläppen. Till de diffusa oljeutsläppen hör oljekolväten från spill på land som letar sig ut till havet. Dessa är i mängd räknat större än utsläppen från fartygens tankrengöring och haverier samt medvetna utsläpp från fartygstrafiken. Utsläppen leder till utbredd fågeldöd, skador på bottnar, höga oljehalter och långlivade kemikalier i vattnet samt förstörda kuster.

Över 40 % av fartygen i Östersjön har säkerhetsbrister. Under första halvåret 2002 kontrollerades 394 fartyg i svenska hamnar. 169 av dem hade säkerhetsbrister och fem fall bedömdes som så allvarliga att fartygen fick omedelbara nyttjandeförbud.

Den som lyfter blicken och tittar några år in i framtiden kan se att sjöfarten på Östersjön kommer att öka dramatiskt delvis av miljöskäl då sjöfartstransport av gods inte bidrar till samma mängder koldioxidutsläpp som transport genom vägtrafik. Detta är positivt ur miljösynpunkt för arbetet med att minska koldioxidutsläppen, men ställer samtidigt högre krav på sjöfarten vad gäller övriga miljökonsekvenser. Vänsterpartiet arbetar för att Sverige i Helsingforskommissionen ska driva förslag som kan förbättra situationen så att vi snarast får stopp på utsläpp från fartyg i våra sjöar och hav.

5.1.1 Åtgärder

Eftersom de flesta oljeutsläppen troligtvis är avsiktliga är det viktigt att något system upprättas för märkning och härledning av oljan. Vänsterpartiet anser att arbetet med att finna system för märkning och spårning av olja är ytterst angeläget. Detta bör ges regeringen till känna.

Vidare måste Sverige ställa krav på de fartyg som tillåts segla i Östersjön. Enligt en lagförändring måste de nya tankfartyg som seglar i Östersjön vara försedda med dubbel botten. Dock kommer äldre fartyg i decennier framöver att kunna segla med en enda plåt mellan oljan i tanken och omgivande vatten. Vänsterpartiet anser att ett förbud mot att segla tankfartyg med enkla skrov i Östersjön ska införas. Detta bör ges regeringen till känna.

De fartyg och befälhavare som tillåts i Östersjöns känsliga vatten måste vara av högsta möjliga tekniska standard och kompetens. Fartygens möjlighet att segla var de vill i Östersjön måste också begränsas. Idag har dock alla fartyg som godkänts av IMO (International Maritime Organisation) rätt att segla i stort sett var som helst, så kallad rätt till oskadlig genomfart. Men det finns undantag. Om ett havsområde har särskilt känsligt ekosystem och hotas av sjöfart har stater rätt att få området klassat som särskilt känsligt havsområde (Particularly Sensitive Sea Area: PSSA) enligt FN-organet IMO. När ett havsområde blir klassat som PSSA kan de stater som har jurisdiktion över området ställa specifika krav på den trafik som sker i området.

Östersjön uppfyller med bred marginal de krav som ställs av IMO för att ett havsområde ska kunna klassas som särskilt känsligt. På sikt måste alla Östersjöländer ansöka om att få sina vatten klassade som PSSA. Först då har vi möjlighet att skapa ett gemensamt och heltäckande regelverk för trafik på Östersjön. Vänsterpartiet anser att Sverige snarast bör ansöka hos IMO om att få svenska vatten i Östersjön klassade som PSSA och sedan börja ställa krav på de fartyg och besättningar som seglar i svenska vatten och var de får segla. Detta bör ges regeringen till känna.

Enligt miljömålspropositionen (2000/01:130) ska utsläppen i Sverige av kväveoxider i luften minska till 148 000 ton till år 2010. Åtgärder för att minska utsläppen från sjöfarten är av stor betydelse. Genom användandet av katalysatorer kan 90 % av fartygens utsläpp av kväveoxider renas. Dessvärre finns idag inte krav på att svenska fartyg eller fartyg som trafikerar svenska vatten ska vara försedda med katalysatorer. Vänsterpartiet anser att regeringen bör ge Sjöfartsverket i uppdrag att se över förutsättningarna för att införa nationellt krav på katalysatorer på fartyg samt hur Sverige kan verka för ett internationellt krav inom IMO. Detta bör ges regeringen till känna.

6 Marina reservat

I vår svenska vildmark har det inrättats ett stort antal nationalparker och naturreservat för att bevara värdefulla naturmiljöer. Det borde vara självklart att göra på motsvarande sätt i vår marina miljö.

Fördelarna med marina reservat är många. Vetenskapen skulle erhålla intressanta referensytor för den långsiktiga forskningen och lek- och uppväxtområden för en rad marina arter skyddas. Vid inrättandet av marina reservat krävs, liksom på land, att olika biotoper och miljöer finns representerade bland de skyddade områdena. Vissa arter kräver mjukbottnar, vissa kräver stenbottnar och andra en kombination av olika miljöer.

Kunskapen om de ekologiska sambanden i marina miljöer är också mindre än motsvarande på land, vilket är ytterligare ett argument för att det krävs stor flexibilitet vid inrättandet av marina miljöer. Enligt en nyligen genomförd studie i USA finns idag säkra belägg för att marina reservat bidrar till en ökad fiskförekomst. Flera marina reservat bidrar därför till ökade fisketillgångar.

6.1 Åtgärder

Sveriges riksdag har beslutat att ytterligare fem marina områden, utöver de 7 marina reservat som redan finns, ska vara skyddade som reservat senast 2005. Arbetet går dock långsamt och det är inte troligt att delmålet kommer att uppnås. Vänsterpartiet anser att arbetet med att avsätta skyddade områden i marina miljöer är akut och den viktigaste och mest effektiva åtgärd som kan vidtas i arbetet med att säkra den biologiska mångfalden i Östersjön. Arbetet måste därför påskyndas.

Fiskeriverket har beräknat att ungefär 95 % av Östersjöns fisk och havsfåglar återfinns i 5 % av havet och då i första hand vid utsjöbankarna. Vänsterpartiet anser att regeringen snarast bör ge merparten av de 12 bankarna som finns i den svenska delen av Östersjön långvarigt skydd. Detta bör ges regeringen till känna.

Marina reservat kan skapas genom att låta det skyddsvärda området ingå i EU:s Natura 2000-nätverk. Ett exempel på ett område som är i behov av Natura 2000-status är Norra Midsjöbanken öster om Ölands södra udde. Vänsterpartiet anser att regeringen snarast bör återkomma till riksdagen med förslag till hur detta område ska kunna ingå i Natura 2000-nätverket. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 19 oktober 2002

Kjell-Erik Karlsson (v)

Owe Hellberg (v)

Sten Lundström (v)

Sven-Erik Sjöstrand (v)

Karin Svensson Smith (v)

Karin Thorborg (v)


Yrkanden (8)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen snarast bör ta initiativ till ett samarbete i Östersjöregionen kring kemikaliefrågan.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen snarast bör återkomma till riksdagen med förnyade initiativ i övergödningsfrågan.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 3
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att system bör upprättas för märkning och härledning av oljan.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 4
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att ett förbud mot att segla tankfartyg med enkla skrov i Östersjön bör införas.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 5
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige snarast bör ansöka hos IMO om att få svenska vatten i Östersjön klassade som PSSA.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Bifall
    Kammarens beslut
    Bifall
  • 6
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att regeringen bör ge Sjöfartsverket i uppdrag att se över förutsättningarna för att införa nationellt krav på katalysatorer på fartyg samt hur Sverige kan verka för ett internationellt krav inom IMO.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 7
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen snarast bör återkomma till riksdagen med förslag kring hur flertalet av utsjöbankarna i Östersjön kan ges långvarigt skydd.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 8
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen snarast bör återkomma till riksdagen med förslag kring hur Norra Midsjöbanken skall kunna ingå i Natura 2000-nätverket.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.