Striktare regler för innehav av orm

Motion 2005/06:MJ215 av Anne-Marie Ekström m.fl. (fp)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Miljö- och jordbruksutskottet

Händelser

Inlämning
2005-10-05
Hänvisning
2005-10-13
Bordläggning
2005-10-13

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regler för att inneha orm ses över.

Motivering

Alltfler människor har ormar hemma i sina bostäder, både sådana ormar som är giftiga och inte giftiga. Det senaste året har ett antal incidenter inträffat där ormar varit inblandade. Ägarna har inte haft tillräcklig uppsikt över ormen utan ormen har rymt, eller ägaren har själv råkat illa ut genom felaktig hantering.

I Borås hittade en familj en orm bakom frysen när man flyttade in i en lägenhet. En person i Lund fick nattsällskap av en två meter lång orm i sängen. En person i Kinna som blev biten av sin egen giftiga spottkobra var nära att avlida.

Förrymda ormar orsakar samhället kostnader och grannar till ormägare obehagligheter. Det gäller oavsett om det är en giftig orm eller om ormen är ofarlig. De flesta människor kan inte avgöra om en orm är giftig eller inte.

Gällande regler

I dag står i miljöbalken 9 kap. 11 §:

Regeringen får föreskriva att vissa djur inte utan särskilt tillstånd av kommunen får hållas inom områden med detaljplan eller områdesbestämmelser, om sådana föreskrifter behövs för att hindra att olägenheter för människors hälsa uppstår. Regeringen får överlåta åt kommunen att meddela sådana föreskrifter.

Detta är kompletterat med en punkt i förordningen om miljöfarlig verksamhet (1998:899) där det står i 39 §:

Om det behövs för att hindra att olägenheter för människors hälsa uppkommer, får kommunen föreskriva att

– – –

3. orm inte får hållas inom område med detaljplan eller områdesbestämmelser utan särskilt tillstånd av den kommunala nämnden. Ett sådant tillstånd får förenas med särskilda villkor.

Dessutom finns i Djurskyddsmyndighetens förordning (2004:16) regler för bland annat vilka säkerhetsåtgärder som krävs när man innehar giftormar.

Behovet av nya regler

Som framgår av ovanstående är det således frivilligt för kommunerna att ge ut föreskrifter om att det behövs tillstånd. Med tanke på att en giftorm kan orsaka dödsfall borde reglerna om att söka tillstånd att inneha orm vara mer tvingande, särskilt inom tättbebyggt område. Frågan är om man ska få ha giftorm i tättbebyggt område över huvud taget. Den som håller ormar yrkesmässigt måste alltid söka tillstånd. Samma regler bör gälla även privatpersoner. Det är väsentligt att lagstiftningen så långt möjligt skyddar människor från att komma till skada. Eftersom många människor tycker att det är obehagligt med ormar och de flesta inte kan se skillnad på om en orm på rymmen är giftig eller inte bör reglerna för att inneha orm över huvud taget ses över och revideras. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.

Stockholm den 21 september 2005

Anne-Marie Ekström (fp)

Nina Lundström (fp)

Anita Brodén (fp)

Lars Tysklind (fp)

Torkild Strandberg (fp)

Solveig Hellquist (fp)

Liselott Hagberg (fp)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regler för att inneha orm ses över.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.