Sveriges stöd till demokratirörelsen i Eritrea

Motion 2003/04:U237 av Rezene Tesfazion m.fl. (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utrikesutskottet

Händelser

Inlämning
2003-10-07
Hänvisning
2003-10-15
Bordläggning
2003-10-15

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att öka Sveriges stöd till demokratirörelsen i Eritrea.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att flytta den eritreanska frågan högre upp på den politiska dagordningen inom EU och FN.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att stödja den demokratiska processen i Eritrea.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att de politiska fångarna i Eritrea omedelbart friges.

Motivering

Eritrea blev 1991 självständigt från Etiopien. Sedan dess har Eritrea styrts av den före detta befrielseledaren Issaias Afewerki. Eritreas historia börjar vid den italienska koloni­seringen av området 1889. Italienarna ville göra området till en koloni för jordlösa italienska bönder, men blev i stället en råvarukälla för den italienska staten. Fram till 1941 styrdes området av Italien. Sedan tog Storbritannien över administratio­nen av Eritrea. Efter ett beslut i FN 1952 in­gick Eritrea som en autonom enhet i federation med Etiopien. Den upphävdes 1962. Mellan 1961 och fram till 1991 pågick befrielsekampen. 1991 lyckades Eritrea befria sig från Etiopiens överhöghet, och 1993 hade man en folkomröstning som resulterade i att 99 procent av eritreanerna röstade för självständighet. Kort därefter erkändes Eritrea som en självständig stat av FN och omvärlden.

Efter folkomröstningen trodde man att det skulle komma en del förändringar. Arbetet med att skriva en ny konstitution startades, och det kom signaler från den provisoriska regeringen att makten skulle lämnas åt folket efter författningens godkännande. Under tiden var förhållandena med Etiopiens nya ledare relativt goda. Ett antal överenskom­mel­ser bland annat om Etiopiens tillgång till de båda eritreanska hamnarna Massawa och Assab gjordes mellan ländernas ledare.

På Eritreas sida fattades besluten av de dåvarande icke valda ledarna. Medborgarna var ännu inte med i beslutsprocessen. Man hade, och har, en så kallad nationell för­samling vars medlemmar handplockades av det styrande partiet. Ordföranden för församlingen är den icke folkvalda presidenten, Issaias Afewerki. Det eritreanska folket väntade och väntade på att ledarna för den segrande befrielserörelsen skulle fortsätta leda landet in i en ljusare framtid. Vad de inte visste var att Issaias Afewerki i smyg tillsam­mans med sina närmaste män var i färd med att stärka sin ställning inom partiet.

Många utländska bedömare menar att det blodiga gränskriget som utkämpades under 90-talet mellan Etiopien och Eritrea hjälpte Issaias att dra uppmärksamheten från den alltmer pressade situationen samt för att kunna bryta löften om tillämpandet av konstitutionen och utlysande av allmänna val. Beslutet att gå i krig mot Etiopien fattades av Issaias Afewerki samtidigt som det eritreanska folket överraskades av de hastigt försämrade relationerna mellan Etiopien och Eritrea. Landet var helt oförberett för krig. Hundratusentals ung­domar som i samband med sin värnplikt deltog i landets återuppbyggnadsprojekt omdirigerades till fronten. När kriget var som intensivast var över 10 procent av landets befolkning på 3,5 miljoner invånare i skyttegravarna. Kriget blev en katastrof, 60 000 eritreaner dog och 1 miljon människor blev flyktingar i sitt eget land. Det innebar också en katastrof för Eritreas redan innan kriget ansträngda ekonomi.

Kriget avslöjade den eritreanska regeringens inkompetens på de flesta samhällsom­råden. Alltfler började ifrågasätta presidentens agerande under kriget. 15 regerings­medlemmar och parlamentariker skrev ett öppet brev till presidenten och kritiserade det sätt på vilket han ledde landet samt krävde en utredning av händelserna som ledde till krig och en utvärdering av det senaste kriget. Detta var i maj 2001, ett år efter krigets slut. Den 18 september 2001 arresterades 11 av de 15 som skrev brevet. De andra befann sig utom räckhåll. Samma dag utfärdade regeringen utgivningsförbud mot den fria pres­sen.

Några dagar senare arresterades journalister och redaktörer för den fria pressen. Under samma månad förklarades den italienska ambassadören och EU:s representant i Eritrea persona non grata och utvisades. Anledningen var att han hade krävt att de arresterade regeringsmedlemmarna skulle få en rättvis behandling.

Den 18 september 2001 är den dag den eritreanska diktatorn förklarade krig mot det eritreanska folket och trotsade omvärlden genom att inte följa de diplomatiska spelreglerna. I dag är Eritrea isolerat från omvärlden politiskt och diplomatiskt. Issaias Afewerkis enda vän idag är Libyens ledare Gaddafi. EU vägrar ge utvecklingsstöd så länge det inte finns demokratiskt styre i lan­det. Grannländerna Sudan, Jemen och Etiopien har brutit förbindelserna med Eritrea. Tiotusentals ungdomar flyr landet och befinner sig utspridda över hela västvärlden och de angränsande länderna.

Eritrea är idag en diktaturstat. Diktatorns säkerhetsmaskineri påminner om länderna i östblocket under det kalla kriget. Nattliga besök hos dem som anses vara motståndare eller kritiker är vanliga. Folk försvinner spårlöst. Fäng­elserna är överfulla och det byggs nya hela tiden. Det byggs fler fängelser än skolor i dagens Eritrea. Det finns tecken på underjordiskt motstånd inom Eritrea och att det motståndet växer sig allt starkare. Även utanför landet i länder som Sverige börjar demokratirörelser för Eritrea att arbeta för att demokrati och den demokratiska konstitution som landet har antagit skall börja tilläm­pas. Det eritreanska folket behöver vår hjälp. Därför vill vi att frågan skall prioriteras på den utrikespolitiska dagordningen. Eritreas folk behöver hjälp. Demokrati och rättvisa skall vara en självklarhet för alla folk, även Eritreas.

Stockholm den 1 oktober 2003

Rezene Tesfazion (s)

Tone Tingsgård (s)

Agneta Gille (s)

Mats Berglind (s)


Yrkanden (4)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att öka Sveriges stöd till demokratirörelsen i Eritrea.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att flytta den eritreanska frågan högre upp på den politiska dagordningen inom EU och FN.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 3
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att stödja den demokratiska processen i Eritrea.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 4
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att de politiska fångarna i Eritrea omedelbart friges.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.