Synliggörande av osynliga skatter

Motion 2013/14:Sk231 av Ulrika Karlsson i Uppsala (M)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Skatteutskottet

Händelser

Inlämning
2013-10-01
Numrering
2013-10-02

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheterna till ökad synlighet vid skatteuttag.

Motivering

De flesta vet inte hur mycket de betalar i skatt om man räknar med de osynliga skatterna. Det kanske inte alltid är så uppenbart att tre av fem skattekronor i dag går till skatt, eftersom skatten i stor utsträckning inte är synlig. Indirekta skatter såsom moms, arbetsgivaravgifter och punktskatter utgjorde år 2010 hela 26,5 procent av BNP enligt SCB.

En stor del av de indirekta skatterna utgörs av arbetsgivaravgiften som betalas in av arbetsgivarna och läggs ovanpå lönen. Arbetsgivaravgiften är för närvarande 31,42 procent, med undantag för unga under 26 år eller äldre födda före 1947. Det innebär att om du inte tillhör någon av de grupperna och tjänar 25 000 kronor i månaden är den totala kostnaden för arbetsgivaren närmare 33 000 kronor.

Oavsett om man är förespråkare av höga eller låga skattesatser borde det vara rimligt att få insyn i hur stor del av ens lön som går till skatt utöver den ringa del som är synlig. Löntagaren vet inte hur mycket han eller hon betalar, till skillnad från företagare som betalar skatten själv. Enskilda löntagare borde ha samma möjlighet. De osynliga skatterna rör framförallt de sociala avgifter som dras från lönen. Den anställde har således inte någon kunskap om dennes egentliga lönekostnad som arbetsgivaren betalar. Beloppet syns inte i lönebeskedet eller någon annanstans för den delen, varför inte medborgarna har någon insyn i varför skatt dras eller hur mycket skatt som tas ut och till vad de sociala avgifterna går.

Öppenhet i våra system medför ett ökat medvetande och en bättre insyn. Detta skulle exempelvis kunna låta sig göras genom att synliggöra skatten på lönespecifikationerna. Det skulle öka på förtroendet för skatteuttaget och ge en mer rättvis bild av hur lönen hanteras. Bättre tydlighet skulle skapa ökad transparens i systemet och ge ökad legitimitet.

I utskottets betänkande (2012/13:Sku20) betonade man att det i dag inte finns några hinder för företag att redovisa arbetsgivaravgifter. Utskottet framförde att det är värdefullt om skatteuttaget kan synliggörs för den enskilda skattebetalaren men manade samtidigt till försiktighet med att införa tvingande regler som innebär att företagens och myndigheternas administrativa börda ökar. Regeringen bör därför se över möjligheterna till att öka synligheten vid skatteuttag.

I sammanhanget vore det emellertid lämpligt, precis som inom många andra områden där offentliga myndigheter föregått med gott exempel, att statliga myndigheter börjar redovisa arbetsgivaravgifterna i lönespecifikationerna för att öka transparensen.

För att underlätta för mindre företag som inte använder sig av datoriserade lönehanteringssystem, och för vilka det föreligger en påtaglig administrativ börda att införa det motionen föreslår, skulle inledningsvis detta endast omfatta arbetsgivare inom offentlig sektor.

Stockholm den 25 september 2013

Ulrika Karlsson i Uppsala (M)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheterna till ökad synlighet vid skatteuttag.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.