Till innehåll på sidan

Tid mellan beslut och ikraftträdande

Motion 2001/02:K346 av Per-Samuel Nisser och Carl G Nilsson (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Konstitutionsutskottet

Händelser

Inlämning
2001-10-05
Numrering
2001-10-05
Hänvisningsförslag
2001-10-05
Utskottsförslag
2001-10-05
Granskning
2001-10-05
Registrering
2001-10-05
Hänvisning
2001-10-11
Bordläggning
2001-10-11

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om tid mellan beslut och genomförande av riksdags- och regeringsförslag.

Motivering

Riksdag och regering beslutar kring mycket som berör vardagen för enskilda människor, familjer och företag. Det kan gälla ekonomiska frågor, skatter, nya regler, förordningar etc. Ofta är det en alltför kort framförhållning, vilket gör att tiden mellan beslut och ikraftträdande blir så kort att enskilda eller företag omöjligt får tid att kunna anpassa sig efter de nya förutsättningar som t.ex. en lagändring eller skattehöjning innebär. Exempel finns på skattehöjningar på eldningsolja eller drivmedel som beslutats i riksdagen i december och börjat gälla från årsskiftet några få veckor efter beslutet. I dessa fall får även distributionskedjorna problem att hinna anpassa sig med kort varsel.

Lag (1976:633) om kungörande av lagar och andra författningar föreskriver att av en författning skall framgå när den träder i kraft. Varken den lagen eller kungörandeförordningen (1977:827) upptar regler om hur nära inpå beslutet att anta en författning eller författningsändring ikraftträdandedatumet får eller lämpligen bör ligga.

I riktlinjerna för författningsskrivning, Ds 1998:66, sägs att en författning bör träda i kraft ett bestämt datum. Det datumet sätts normalt så att författningen kan komma från trycket i SFS fyra veckor före ikraftträdandet. En författning bör enligt dessa riktlinjer, endast i speciella undantagsfall komma ut från trycket senare än två veckor före ikraftträdandet.

En del hävdar att ett kommande riksdagsbeslut skall anses som allmänt känt, om det beretts och behandlats av regering och utskott. Det kan dock ifrågasättas om det är rimligt att en enskild eller ett företag skall ha krav på sig att följa alla de ärenden som behandlas och kan beröra dem och som eventuellt kan resultera i ett beslut i riksdagen. Det bör vara så att det skall finnas en viss tid mellan beslut och ikraftträdande, när beslutet påverkar den enskilde eller ett företag på ett sätt som innebär ökade kostnader eller lagändringar som påverkar vardag eller verksamhet, där man vet att det krävs förberedelse eller planering för att hantera de nya förutsättningarna. Denna tid är i dag alldeles för kort. Minst tre till sex månader bör gå mellan beslut och ikraftträdande.

Regeringen bör komma med förslag som gör det möjligt för medborgare i landet att få rimlig tid att kunna förbereda sig för beslut av riksdagen eller regeringen.

Stockholm den 4 oktober 2001

Per-Samuel Nisser (m)

Carl G Nilsson (m)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om tid mellan beslut och genomförande av riksdags- och regeringsförslag.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.