Till innehåll på sidan

Tilläggsprotokoll till konventionen om de ekonomiska, sociala och kulturella rättigheterna

Motion 2003/04:U243 av Lars Ohly m.fl. (v)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utrikesutskottet

Händelser

Inlämning
2003-10-07
Hänvisning
2003-10-15
Bordläggning
2003-10-15

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

1 Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige fortsättningsvis bör arbeta för att ett tilläggsprotokoll till konventionen om de ekonomiska, sociala och kulturella rättigheterna (ESK) antas.

2 Inledning

I propositionen Gemensamt ansvar – Sveriges politik för global utveckling lyfter regeringen fram två centrala utgångspunkter för den svenska politiken gentemot utvecklingsländer: ett rättighetsperspektiv och de fattigas perspektiv. I propositionen betonas att politiken skall främja och präglas av respekt för de mänskliga rättigheterna. Vänsterpartiet anser att propositionen är ett steg i rätt riktning just utifrån ett människorättsperspektiv. Vi har också kritik mot delar av propositionen, som vi utförligt presenterat i en partimotion med anledning av propositionen.

Dock förvånar skrivningarna i propositionen när de ställs i relation till hur Sverige har agerat under våren i FN:s kommission för mänskliga rättigheter i Genève. Där har Sverige konsekvent motarbetat ett tilläggsprotokoll till konventionen om de ekonomiska, sociala och kulturella rättigheterna (ESK). Denna konvention behandlar bland annat individens rätt till utbildning, arbete, tillfredsställande levnadsstandard och social trygghet.

I MR-kommissionen i Genève lade Portugal fram ett resolutionsförslag om att tillsätta en arbetsgrupp med uppdrag att utarbeta ett utkast till ett tilläggsprotokoll till konventionen. Ett tilläggsprotokoll är nödvändigt för ge grupper och enskilda möjlighet att, i sista hand, vända sig till FN:s granskningskommitté för konventionens efterlevnad (ESK-kommittén) för att få upprättelse när rättigheterna kränkts. En sådan möjlighet finns redan i dag när det gäller de medborgerliga och politiska rättigheterna.

Förutom att ge möjlighet till upprättelse när en stat kränker rättigheterna, skapas också incitament för regeringar att inte kränka sina medborgares rättigheter. Klagomöjligheten skulle dessutom ge en djupare förståelse för ESK-rättigheterna genom att tvinga fram en rättspraxis på området. Men i stället för att stödja förslaget anslöt sig Sverige till USA och Storbritannien som verkade för att urvattna förslaget. Slutresultatet blev att arbetsgruppen skall diskutera möjligheter till ett tilläggsprotokoll.

3 Mänskliga rättigheterna är universella, inbördes beroende av varandra och odelbara

Det är svårt att förstå varför regeringen motarbetar en utveckling som skulle stärka ESK-rättigheterna och tydliggöra att de har samma status som de medborgerliga och politiska rättigheterna, det vill säga att de mänskliga rättigheterna är universella, inbördes beroende av varandra och odelbara.

Sverige bör därför fortsättningsvis arbeta för att ett tilläggsprotokoll till konventionen om de ekonomiska, sociala och kulturella rättigheterna (ESK) antas. Detta vill riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Stockholm den 5 oktober 2003

Lars Ohly (v)

Berit Jóhannesson (v)

Gudrun Schyman (v)

Karin Thorborg (v)

Sermin Özürküt (v)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att Sverige fortsättningsvis bör arbeta för att ett tilläggsprotokoll till konventionen om de ekonomiska, sociala och kulturella rättigheterna (ESK) antas.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.