Tillgång till lättläst för alla, oavsett var man bor

Motion 2013/14:K392 av Pia Hallström (M)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Konstitutionsutskottet

Händelser

Inlämning
2013-10-04
Numrering
2013-10-07

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om information från myndigheter på lättläst svenska i hela landet.

Motivering

Den nya språklagen började gälla år 2009. Språklagen säger bland annat att ett gemensamt språk som alla kan förstå och använda är en förutsättning för vår demokrati. Därför måste språket vara vårdat, enkelt och begripligt. Det kräver att språket anpassas efter läsarens behov. En fjärdedel av Sveriges vuxna befolkning har läs- och skrivsvårigheter, ca 7–8 % av dessa har stora svårigheter. Det kan vara personer som är otränade i svenska språket eller har ett annat modersmål, det kan vara personer med dyslexi, eller andra funktionsnedsättningar som gör det svårt att läsa.

För drygt tio år sedan antog riksdagen en handlingsplan som innebar att Sverige skulle vara tillgängligt för alla år 2010, även för dem som har svårigheter att läsa. Det är en fråga om demokrati och ännu återstår mycket att göra.

I Karlstad kommun arbetar man med lättläst i dag och man har kommit långt, men få kommuner lever upp till kravet om att vara tillgängligt för den fjärdedel av befolkningen som är svaga läsare. Bara 94 av landets 290 kommuner har information på lättläst svenska på sin webbplats. Mycket av informationen som finns har stora brister när det gäller struktur, innehåll och språk.

Ett nationellt kunskapscentrum för lättläst ska startas inom myndigheten för tillgängliga medier, MTM. Det nya kunskapscentret vid MTM ska skapa nationella riktlinjer för lättläst och sammanställa och sprida information om forskning. Men det måste finnas tillgänglig och begriplig information även hos kommunerna. Det borde vara en självklarhet att information på kommunernas webbplatser är presenterad så att den fungerar för alla – även för personer med lässvårigheter.

Fler människor måste få tillgång till lättbegriplig information. Jag förslår att regeringen ser över hur vi ska kunna göra språket och informationen från myndigheterna mer tillgänglig i alla kommuner, för att inkludera alla människor oavsett språkkunskap. Det ska inte spela någon roll vilken kommun man bor i. Otillgänglig information ökar utanförskapet.

Stockholm den 26 september 2013

Pia Hallström (M)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om information från myndigheter på lättläst svenska i hela landet.
    Behandlas i

    Betänkande 2013/14:KU26
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.