Till innehåll på sidan

Tillgången till naturgas i Mellansverige

Motion 2004/05:N275 av Patrik Norinder och Henrik Westman (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Näringsutskottet

Händelser

Inlämning
2004-10-05
Hänvisning
2004-10-14
Bordläggning
2004-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om säker energiförsörjning som grundläggande faktor för basindustrins verksamhet.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om stimulans för marknaden för naturgas.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om stimulans för marknaden för alternativa drivmedel i form av fordonsgas.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om tillgång till naturgas i Mellansverige.

Motivering

Vi har under ett flertal år motionerat om det ökade behovet av naturgas som energikälla för industri och fordon. Tyvärr har det hänt för litet inom området. Regeringen har tillsammans med stödpartierna fört en politik som har gått stick i stäv mot säkra elleveranser till låga priser. Särskilt besvärande är detta för en konkurrerande industri på världsmarknaden. Det handlar om svenska arbetstillfällen och tillväxtmöjligheter.

Här i Sverige vill regeringen och dess stödpartier avveckla miljöriktig och effektiv elproduktion vid svenska kärnkraftverk. Samtidigt anslås nu medel till en ny kraftledning till Finland som ska kunna förse Sverige med el från Finlands nya femte kärnkraftsreaktor. Frågan är varför vi inte kan slå vakt om svensk elproduktion och utveckla vårt eget energisystem?

I Gävleborg finns exempelvis energiintensiva industrier som Korsnäs i Gävle, Ovako Steel i Hofors och Iggesundsbruk i Hudiksvall. Dessa industrier är betydelsefulla i sig men betyder också mycket för underleverantörer och för den bygd där de finns. Varför kan vi inte se till att säkra deras behov av el med svensk produktion? Varför ska vi nu hämta denna från utlandet?

Här krävs ett nytänkande så att industrierna i Stockholmstrakten och Mellansverige får möjlighet att fortsätta utvecklas. Utgångspunkten för energipolitiken måste vara att det skapas sådana villkor för inhemsk svensk elproduktion som gör det möjligt att fortsatta hålla priserna nere för vår basindustri. I den diskussionen är givetvis kärnkraften viktig, att vi kan behålla den produktionen så länge som möjligt. Ett annat viktigt spår att följa är att främja möjligheten för naturgas till Mellansverige. Det ger ökad mångfald i energiförsörjningen och bidrar också till att minska utsläpp från kol- och oljeeldning.

Naturgas till transportsektorn

Tillgången på olika energigaser berör också energitillgång på transportsidan. I södra landet, på västkusten och nu upp mot Mellansverige expanderar snabbt antalet tankställen för så kallad fordonsgas. Det vill säga såväl naturgas som biogas.

Att minska utsläppen från trafiken är angeläget. Den tekniska utvecklingen lovar mycket gott men det gäller att arbeta på ett brett plan. Därför vore det bra om regeringen främjar utbyggnaden av marknaden för fordonsgas. Det handlar om att titta på utvecklingen runt Stockholm och norr om. Att få fram infrastruktur för naturgas till Mellansverige är viktigt för en sådan utveckling. Också för gävleborgare borde det vara möjligt att kunna välja bil som kan gå på fordonsgas.

Tillgång till naturgas

Den svenska elanvändningen ökar stadigt. Samtidigt sker nästintill inga investeringar i ny elproduktion. Detta riskerar att leda till flera problem. För det första kommer beroendet av importerad kolkraft att öka om inte några investeringar i en ny, effektiv, elproduktion sker. För det andra ökar risken för effektbrist i elsystemet och för det tredje kommer elpriserna att öka - vilket inte bara drabbar de enskilda konsumenterna utan också allvarligt skadar basindustrins internationella konkurrenskraft.

Naturgasen har många egenskaper som gör den till ett attraktivt energislag inom flera olika sektorer. Den är enkel att hantera, har hög verkningsgrad, är lättreglerad och ren och den bidrar med mindre koldioxidutsläpp än kol och olja. Naturgasen har också stora fördelar då det gäller transport och lagring. Att naturgasen transporteras i ledning och därmed inte belastar vägnätet är en fördel. Att den levereras till kunden samtidigt som den används och därför inte kräver kapital- och utrymmeskrävande lagring hos kunderna är en annan fördel.

I kraft- och värmeproduktion ger naturgas stora fördelar. I jämförelse med andra bränslen ger naturgas en hög verkningsgrad och ett högt utbyte av el vid kombinerad kraft- och värmeproduktion. Jämfört med biobränslen blir elproduktionen nästan dubbelt så stor vid samma fjärrvärmeunderlag. Därför är naturgas-kraftvärmeverk likvärdiga med biobränsle-kraftvärmeverk ur koldioxidsynpunkt. Ju mer el kraftvärmen producerar, desto större mängd kolkraft kan ersättas på elmarknaden.

Även biogasen kan vara ett alternativ i den nya elproduktionen. Men den svenska skogen är inte oändlig och Sverige behöver andra komplement när det gäller bränslen. Skogsstyrelsens generaldirektör har varnat för att den svenska skogen i framtiden inte kommer att räcka till både skogsindustrins råvaruförsörjning och ett ökat uttag av biobränslen. Redan i dag har konkurrensen om skogsråvaran lett till flera nedläggningar inom träskiveindustrin. Massabruken ser också med oro på sin råvaruförsörjning sedan värmeverk börjat köpa upp rundvirke för förbränning. Utifrån denna bakgrund är det uppenbart att Sverige behöver ett bättre utbud på bränslemarknaden.

I dag är tillgången till naturgas låg i Sverige jämfört med övriga Europa. Sydvästra Sverige liksom trakterna kring Gislaved och Gnosjö har i dag en konkurrensfördel genom att ha tillgång till naturgas på energimarknaden. Detta har inte bara stärkt industrin genom ökat utbud och bättre konkurrens på bränslemarknaden, utan det har också möjliggjort etablering av tankstationer med billig och miljövänlig fordonsgas.

En liknande utbyggnad av naturgasnätet i Bohuslän norr om Göteborg är inledd och det småländska naturgasnätet kommer sannolikt att förlängas till Jönköping. Detta innebär att alltfler av företagen i Götaland får tillgång till naturgas.

I Mellansverige saknas dock tillgången till naturgas. På sikt kan detta bidra till en svagare industriell utveckling i Mellansverige jämfört med konkurrerande regioner då ett dåligt utbud på energimarknaden generellt sett leder till högre priser och sämre villkor för köparna.

Bristen på naturgas i Mellansverige kan också vara en konkurrensnackdel då det gäller industriella investerings- och etableringsbeslut. När det gäller produktion som kräver tillgång till gasformiga bränslen kan tillgången till ett utbyggt naturgasnät vara av avgörande betydelse för sådana beslut. Men även för annan industri har naturgasen fördelar som kan vara styrande vid viktiga beslut.

Det finns stråk med tung industri i Mellansverige genom bland annat Gävleborgs och Dalarnas län, där många företag har ett intresse av att naturgas blir tillgänglig. Vissa kommuner i detta område har ett mycket stort beroende av energiintensiv industri, t.ex. Hofors och Borlänge. Företagen Stora Enso Kvarnsveden och SSAB Tunnplåt har öppet visat sitt intresse för naturgas i produktionen. Tillsammans med det kommunägda företaget Borlänge Energi har de genomfört en studie som visar på klara miljö- och kostnadsfördelar med naturgasanvändning i kraftvärme och industriprocesser i Borlänge. Tidigare har det också genomförts utredningar i STOSEB-gas regi som visar på stora fördelar med ett gasnät som berör Storstockholmsområdet.

Mellansverige skulle även kunna dra andra fördelar av en naturgasutbyggnad. Naturgasens användning som miljövänligt fordonsbränsle har redan nämnts. Fördelarna är många, gasfordon ger låga partikelutsläpp och bullrar mindre, vilket gör dem lämpliga i storstadsmiljöer. Genom att konvertera stadsgasnätet i Stockholm till naturgas skulle dagens stadsgasproduktion med naftaolja kunna ersättas, vilket skulle minska oljetransporterna genom skärgården.

Ett väl utbyggt naturgasnät och en ökad användning av gasteknik leder vidare till nya, hållbara energilösningar. I första hand underlättar en naturgasinvestering en ökad användning av biogas. I Sydsverige sker redan i dag inblandning av biogas i naturgasnätet.

Sverige bör ompröva inställningen till naturgas och energipolitiken bör formuleras så att utbyggnad av naturgasnät på kommersiella grunder i Mellansverige välkomnas.

Stockholm den 29 september 2004

Patrik Norinder (m)

Henrik Westman (m)

Yrkanden (4)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om säker energiförsörjning som grundläggande faktor för basindustrins verksamhet.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om stimulans för marknaden för naturgas.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 3
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om stimulans för marknaden för alternativa drivmedel i form av fordonsgas.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 4
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om tillgång till naturgas i Mellansverige.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.