Tobaksrök och folkhälsa

Motion 2011/12:So394 av Nina Lundström (FP)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Socialutskottet

Händelser

Inlämning
2011-10-04
Numrering
2011-10-06

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att reformera tobakslagen för att möjliggöra rökförbud i syfte att öka tillgängligheten till kollektivtrafik och offentliga miljöer samt förebygga passiv rökning.

Motivering

Allt fler länder, delstater och städer runt om i världen inför lagar och bestämmelser mot rökning i offentliga miljöer. Åtgärderna avser förebyggande insatser mot passiv rökning. Internationellt finns länder som har rökförbud i bilar med barn som passagerare, rökförbud i närheten av ventilationsintag, fönster, dörrar och entréer. Rökförbud vid busshållplatser, lekplatser och motionsområden. Exempel finns även på rökfria buffertzoner på fem meter vid entréer till offentliga byggnader.

En annan aspekt utöver passiv rökning är frågan om personer som inte tål rök. Den nationella handlingsplanen för ett tillgängligt samhälle innehåller målet att hela samhället ska vara tillgängligt för personer med funktionsnedsättning. Det innebär att alla arbetsplatser och offentliga miljöer ska vara tillgängliga. Trots detta möter till exempel astmatiker och allergiker många hinder i samhället och en del av hindren är luftburna.

Rökförbudet på vissa platser har inneburit en förbättrad tillgänglighet för många grupper. Dock finns det offentliga mötesplatser i samhället som i dag inte omfattas av rökförbudet. I passager till och från kollektivtrafik och entréer till offentliga byggnader kan stark rökdoft förekomma. För den som inte klarar röklukt minskar tillgängligheten. Likaså saknas rökfria buffertzoner vid entréer till offentliga byggnader.

Exponering för tobaksrök tidigt i livet påverkar risken att utveckla allergi och astma. Det finns numera starka bevis för att passiv rökning i unga år leder till ökad risk för allergiska besvär i luftvägarna. Att tobaksrök leder till ökade allergiska besvär skulle kunna bidra till en förklaring till ökningen av allergier och astma.

Tobakslagen har spelat en viktig roll för utvecklingen av rökfria offentliga miljöer. Dock synes det finnas brister i lagstiftningen. Det saknas stöd i lagstiftningen för att kunna införa rökförbud i passager som leder till kollektivtrafik om dessa passager och gångtunnlar kan klassas som inomhuscentrum. Till exempel kan pubar och restauranger vara lokaliserade i anslutning till gångpassager, vilket leder till att rökande gäster på lokalerna i fråga ställer sig utanför restaurangen för att röka. Resultatet blir att vederbörande röker i en gångtunnel eller gångpassage där röken sprids vidare in i gångtunnelsystemet.

Om tunneln eller passagen saknar dörrar mot utomhusmiljöerna anses det vara oförenligt med tobakslagen att införa rökförbud. En annan angelägen fråga är entréer till offentliga byggnader. Buffertzoner bör övervägas. Eftersom det inte finns möjlighet att med lagstöd i nuvarande lagstiftning förbättra tillgängligheten till kollektivtrafik och offentliga miljöer anser jag att tobakslagen bör ses över.

Stockholm den 30 september 2011

Nina Lundström (FP)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att reformera tobakslagen för att möjliggöra rökförbud i syfte att öka tillgängligheten till kollektivtrafik och offentliga miljöer samt förebygga passiv rökning.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.