Tre vägprojekt i Dalarna

Motion 2008/09:T367 av Peter Hultqvist m.fl. (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Trafikutskottet

Händelser

Inlämning
2008-10-03
Numrering
2008-10-07

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om E 16 Gävle–Malung–Oslo, riksväg 70 Enköping–Idre samt Bergslagsdiagonalen riksväg 50 Ödeshög–Söderhamn.

Motivering

För att skapa långsiktiga och starka utvecklingsförutsättningar i Dalarna krävs en målmedveten satsning på att förbättra länets infrastruktur. Det handlar om att skapa förutsättningar för s.k. regionförstoring. Efter fungerande kommunikationsleder stimuleras näringslivets möjligheter till utveckling. Förutsättningar för pendling till utbildning och arbetsplatser förbättras också. Ett ständigt pågående utvecklingsarbete när det gäller kommunikationerna är en central del i länets utvecklingsstrategi.

Tre långsiktiga och viktiga vägprojekt som för Dalarnas del måste framhållas är projekt E 16 Gävle–Falun–Malung–Oslo, Bergslagsdiagonalen riksväg 50 Ödeshög–Söderhamn samt riksväg 70 Enköping–Idre. Ambitionen att successivt förbättra och utveckla vägstandarden på dessa tre vägar har stor betydelse för såväl person- som godstrafiken. De är viktiga för såväl handel, industri som turism. De anknyter till starka turistregioner som Malung–Sälen, Siljansområdet samt Idre–Grövelsjön, men också till industriorter som Ludvika, Avesta och Borlänge. Dalarna är med sin tunga industriprofil landets fjärde största exportlän.

De tre nu aktuella vägarna svarar för en stor del av trafiken till och från Dalarna.

I dagsläget gäller följande för de tre projekten:

  • Bergslagsdiagonalen, riksväg 50. Den är en pulsåder i det mellansvenska inlandet som går genom Östergötland, Örebro, Dalarna samt Gävleborgs län. Dess sträckning är från Ödeshög till Motala, Kumla, Örebro, Ludvika, Falun/Borlänge, Bollnäs och Söderhamn. Genom successiva förbättringar på vägen har dess attraktionskraft stärkts. Den kommersiella omsättningen efter vägen har ökat drastiskt. Även en rejäl ökning av antalet kommersiella övernattningar kan också noteras. Viktiga förbättringsarbeten återstår länsgränspasserande vid Medevi–Brattebo Backe, Kopparberg–norra Grängesberg och Lamborn–Älvkarhed. Två E 4-anslutningar i norr och syd av Bergslagsdiagonalen måste utföras samt två väglänkar–Askersund–Skyllberg och Forna Boda–Gullsmedshyttan behöver byggas. Centrumgenomfarterna i Vadstena och Ludvika behöver åtgärdas. Noterbart är att åtgärder vid centrumgenomfarten i Motala nu har aviserats.

  • Riksväg 70 – Enköping, Sala, Avesta, Hedemora, Säter, Borlänge, Mora, Älvdalen och Idre är en även för länets vägtransporter avgörande pulsåder. Den är 430 km lång och till den ansluter två Europavägar, sju riksvägar och fyra länsvägar. Vägen har stor betydelse för såväl gods- som persontransporter. De sämsta delarna efter vägen finns i Västmanland, norr om Borlänge samt söder om Särna. Sträckan Hedemora–Brovallen–Broddbo bör bli mötesseparerad väg, på sträckan Borlänge–Djurås bör det också investeras i s.k. mötesseparering, Djurås–Leksand–Rättvik bör förses med mitträcke och i norra Dalarna bör delen närmast Särna prioriteras. Den nyinvestering som just nu sker vid Sala är självfallet en viktig och positiv satsning på denna väg. Men i Vägverkets planering är det för länet av avgörande betydelse att riksväg 70 har en prioriterad ställning.

  • Projekt Europaväg 16 Gävle, Falun/Borlänge, Malung, Torsby, Kongsvinger–Oslo är en vägsträckning som i sitt närområde har 1,2 miljoner arbetsplatser. På den norska sidan är tyngdpunkten på handel och i Sverige på industri. I Malung–Sälen finns expanderande turism och mellan Norge och Värmland ökar pendlingen. Kommunerna efter vägen har utvecklat ett förslag till ny vägsträckning mellan Torsby och Kongsvinger som är kostnadsberäknat till 800 miljoner kronor. I maj månad 2008 beslutade regeringen att gradera upp vägen Torsby–riksgränsen från länsväg till riksväg. Vägverket i både Norge och Sverige har förordat att vägen ska ges Europavägsstatus och förslaget är nu ute på remiss. Regeringen tar ställning i ett senare skede. Detta får betraktas som viktiga steg i arbetet med att nå Europavägsstatus. E 16 går i dag från Londonderry till Belfast, Glasgow, Edinburgh, Bergen, Fagernas och till Oslo. Att förlänga denna Europaväg från Oslo till Gävle är ett sätt att markera denna trafikleds betydelse och tyngd inför framtiden.

För Dalarnas del är det av stor framtida betydelse att dessa tre vägprojekt prioriteras och också är en del av en nationell utvecklingsstrategi.

Stockholm den 2 oktober 2008

Peter Hultqvist (s)

Anneli Särnblad (s)

Carin Runeson (s)

Kurt Kvarnström (s)

Marita Ulvskog (s)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om E 16 Gävle-Malung-Oslo, riksväg 70 Enköping-Idre samt Bergslagsdiagonalen riksväg 50 Ödeshög-Söderhamn.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.