Turordningsreglerna i LAS

Motion 2011/12:A287 av Kerstin Lundgren (C)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Arbetsmarknadsutskottet

Händelser

Inlämning
2011-10-04
Numrering
2011-10-05

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att reformera lagen om anställningsskydd vad gäller turordningsreglerna.

Motivering

Sverige har varit tydligt med att satsa på arbetslinjen för att bryta utanförskap och stärka människors möjligheter att förverkliga sina drömmar. Arbetslöshet är ett gissel. Ofta ger debatten bilden av att vi som medborgare har rätt att få ett jobb. Men frågan ställs mer sällan: Av vem ska man få jobben? Det kan låta som att det är det politiska ansvaret att anställa, men ack så fel. Det är däremot ett politiskt ansvar att skapa goda förutsättningar för människor att skapa jobb till sig själva och andra. Det handlar om utbildning, om riskkapital, om enkla regler för att bli företagare och för att våga anställa.

De senaste 15 åren är det de små företagen som har stått för hela sysselsättningsökningen i vårt land. De stora företagen och den offentliga sektorn har under samma period minskat antalet anställda.

Mot den bakgrunden är det avgörande att forma regelsystem som gör att det lilla företaget enklare kan och vågar växa. Här kommer dock dagens turordningsregler in som ett hinder. Det lilla företaget behöver vara flexibelt och snabbt kunna anpassa sig till marknaden. Det gör att man behöver kunna försäkra sig om att ha rätt kompetens om man tvingas minska personalen. Detta gäller framför allt företag i nya branscher med snabb teknisk utveckling – just de som alla annars konstaterar att vi behöver. Totalt har 16 procent av småföretagen använt sig av möjligheten att undanta två anställda från turordningsreglerna. Inom elektroniksektorn är det hela 61 procent som gjort detta.

Mer än 60 procent av småföretagen med 20–49 anställda (som inte kan utnyttja undantaget) ser turordningsreglerna som ett betydande problem. Detta är en verklighet som visar på ett systemfel som hindrar både arbetslinjen och vår tillväxt. LAS turordningsregler tillkom för att ge anställda trygghet vid förändring, men i dagens miljö hotar den istället verksamheten i småföretagen. Regelverket innebär att många låses in i jobb de varken önskat eller längre passar för av rädsla för att förlora sin plats. Reglerna är dessutom möjliga att avtala bort.

Företag med kollektivavtal och resurser kan alltså köpa sig fria. Men det går inte för de mer än hälften av småföretagen, fler än 130 000 företag, som inte har kollektivavtal. Det enkla skälet till detta är att avtalen väldigt ofta varken passar företaget eller deras anställda.

LAS ger heller ingen trygghet för ungdomar och invandrare som stängs ute från arbetsmarknaden. Forskningen har visat en tydlig koppling mellan LAS och den internationellt sett höga svenska arbetslösheten bland unga och nyanlända. Det är inte det enda problemet, men en viktig del.

LAS ger möjligen trygghet för facken. Den kan hanteras av storföretagen, men för alla andra och för samhällsekonomin totalt skapar den de facto otrygghet, färre jobb och lägre tillväxt.

Mot denna bakgrund bör turordningsreglerna göras om. I grunden skulle jag vilja se att arbetsmarknadens parter hade kunnat hitta en lösning på detta, men så verkar inte möjligt. Av samma skäl som lagstiftning en gång ansågs nödvändigt bör därför regelverket nu förnyas för att möta framtida utmaningar. Företag med upp till 10 anställda bör helt undantas från turordningsreglerna. Regeringen bör återkomma med förslag till förändringar i regelverket gällande LAS som bl.a. omfattar detta undantag.

Stockholm den 4 oktober 2011

Kerstin Lundgren (C)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att reformera lagen om anställningsskydd vad gäller turordningsreglerna.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.