Uppehållstillstånd i Sverige

Motion 2010/11:Sf271 av Bodil Ceballos m.fl. (MP)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Socialförsäkringsutskottet

Händelser

Inlämning
2010-10-25
Numrering
2010-10-28

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att göra ett förtydligande i utlänningslagen i syfte att betona möjligheten att göra undantag från huvudregeln om att söka uppehållstillstånd vid anknytning från hemlandet om det framstår som sannolikt att tillstånd skulle ha beviljats om det sökts från hemlandet.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att göra ett förtydligande i utlänningslagen i syfte att betona möjligheten att göra undantag från huvudregeln om att söka uppehållstillstånd från hemlandet om det framstår som sannolikt att tillstånd skulle ha beviljats om det sökts från hemlandet.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att göra ett förtydligande i utlänningslagen i syfte att betona möjligheten att göra undantag från huvudregeln om att söka uppehållstillstånd för studier från hemlandet om det framstår som sannolikt att tillstånd skulle ha beviljats om det sökts från hemlandet.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att göra ett förtydligande i utlänningslagen i syfte att betona möjligheten att utfärda visum för dem som sökt uppehållstillstånd för att kunna invänta uppehållstillstånd i Sverige.

Motivering

Huvudregeln i Sverige är att uppehållstillstånd ska sökas innan inresa i landet. Det är naturligtvis en rimlig utgångspunkt, men ställer till med problem i många fall. Regeln skulle därför behöva ses över för att underlätta både för de enskilda och för myndigheterna.

Under mandatperioden som gick ändrade regeringen lagstiftningen i syfte att göra det möjligt att söka uppehållstillstånd i Sverige istället för från hemlandet för dem som har barn med en svensk medborgare. Det har dock visat sig att tillämpningen inte är helt enkel och att alla inte har omfattats av lagändringen. Miljöpartiet har under många år motionerat om att det inte är rimligt att människor ska tvingas åka tillbaka till hemlandet då det framstår som sannolikt att personen i fråga kommer att få uppehållstillstånd p.g.a. anknytning. Detta oavsett om man har barn eller ej och vilken nationalitet barnet i så fall har. I synnerhet är det inte rimligt i de fall det handlar om asylsökande som fått avslag, men som under tiden i Sverige träffat en partner eller fått barn med någon som bor här i landet. I dag lever hela svenska familjer gömda (även personer med uppehållstillstånd) eftersom den ena parten inte vågar eller kan åka till hemlandet för att söka uppehållstillståndet där. Vi anser att de som har barn i Sverige, väntar barn i Sverige eller är gift eller sambo ska ha möjlighet att söka uppehållstillståndet i Sverige.

På liknande sätt är det rimligt att de som har löfte om arbete i landet och redan befinner sig här ska få möjlighet att söka arbetstillståndet i Sverige på samma sätt som de som fått besöksvisum för att träffa en arbetsgivare i Sverige. Det kan handla om någon som befunnit sig här på besök och råkat hitta ett jobb även om det inte var huvudsyftet med besöket. Det kan också handla om personer som tidigare varit asylsökande och fått avslag. I dessa fall handlar det många gånger om personer som varit här i många år, som talar svenska och är integrerade i samhället. Förutom att det kan innebära en tragedi för den enskilde är det också slöseri med samhällets resurser att först bekosta en många gånger dyr hemresa, förlora skatteintäkter, administrationskostnader på ambassaden, men också kompetent arbetskraft. Även i detta fall torde det inte vara omöjligt att hitta en modell i lagstiftningen som gör det möjligt att man i de fall det framstår som sannolikt att tillståndet skulle beviljats om det sökts från hemlandet ska få söka från Sverige.

En annan grupp som drabbas av huvudregeln är utländska studenter som ibland får sina intagningsbesked sent under sommaren, vilket leder till att Migrationsverket mitt i semestern plötsligt översvämmas av ansökningar om uppehållstillstånd för studier. I dessa fall bör det vara möjligt att införa ett studentvisum så att studenterna kan komma hit och ordna bostad och, i de fall uppehållstillståndet dröjer, påbörja studierna i rätt tid.

Ett viktigt argument för att ändra regelverket är att ansökningar inifrån Sverige handläggs minst en månad fortare eftersom överföringen av ärendet från utlandsmyndighet till Migrationsverket elimineras och ärendehanteringen blir effektivare.

Många av dem som kan resa hem för att söka från hemlandet har stött på många praktiska problem och de har dessutom fått invänta sina uppehållstillstånd under många månader. Detta har lett till problem både för den enskilda och för arbetsgivaren, men också för många sambor eller gifta par. Barn har varit utan sina föräldrar under långa perioder. Även personer som aldrig tidigare bott här, men träffat en partner och därför flyttar hit, får vänta oförsvarligt långa tider. Det bör därför införas en möjlighet att invänta uppehållstillståndet i Sverige i de fall det är uppenbart att uppehållstillstånd kommer att ges.

Stockholm den 21 oktober 2010

Bodil Ceballos (MP)

Maria Ferm (MP)

Gunvor G Ericson (MP)

Annika Lillemets (MP)

Yrkanden (4)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att göra ett förtydligande i utlänningslagen i syfte att betona möjligheten att göra undantag från huvudregeln om att söka uppehållstillstånd vid anknytning från hemlandet om det framstår som sannolikt att tillstånd skulle ha beviljats om det sökts från hemlandet.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att göra ett förtydligande i utlänningslagen i syfte att betona möjligheten att göra undantag från huvudregeln om att söka uppehållstillstånd från hemlandet om det framstår som sannolikt att tillstånd skulle ha beviljats om det sökts från hemlandet.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 3
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att göra ett förtydligande i utlänningslagen i syfte att betona möjligheten att göra undantag från huvudregeln om att söka uppehållstillstånd för studier från hemlandet om det framstår som sannolikt att tillstånd skulle ha beviljats om det sökts från hemlandet.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 4
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att göra ett förtydligande i utlänningslagen i syfte att betona möjligheten att utfärda visum för dem som sökt uppehållstillstånd för att kunna invänta uppehållstillstånd i Sverige.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.