Upphandling av kultur

Motion 2001/02:Kr215 av Elisabeth Fleetwood m.fl. (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Kulturutskottet

Händelser

Inlämning
2001-10-05
Numrering
2001-10-05
Hänvisningsförslag
2001-10-05
Utskottsförslag
2001-10-05
Granskning
2001-10-05
Registrering
2001-10-05
Hänvisning
2001-10-11
Bordläggning
2001-10-11

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att upphäva undantaget i lag 1992:1528 om offentlig upphandling för arkeologiska undersökningar.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att avveckla Riksantikvarieämbetets avdelning för arkeologisk uppdragsverksamhet.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att oftare använda upphandling inom kultursektorn.

Motivering

Lag (1992:1528) om offentlig upphandling (LOU) är en av Sveriges viktigaste lagar. Den har på många sätt inneburit en vitalisering av både offentlig förvaltning och näringsliv. Tillsammans med avregleringen av tidigare statliga monopol har den bidragit till framväxten av ett antal nya företag, många med goda möjligheter att konkurrera även internationellt.

Ett område där LOU inte har fått det önskvärda genomslaget är kultursektorn. Detta trots att lagen inte uttryckligen innehåller något undantag, mer än när det gäller arkeologiska undersökningar, där det istället enligt lag (1988:950) om kulturminnen m.m. gäller att länsstyrelsen skall beakta att undersökningen skall vara av vetenskapligt god kvalitet och genomföras till en kostnad som inte är högre än vad som är motiverat med hänsyn till omständigheterna. Detta har sedan av Riksantikvarieämbetet (RAÄ) vidareutvecklats i en särskild förordning som föreskriver något som kan betecknas som ett upphandlingsliknande förfarande. Denna särbestämmelse föreslår vi skall upphävas. Samtidigt bör RAÄ:s avdelning för arkeologisk uppdragsverksamhet avvecklas.

I övrigt säger lagen i 1 kap. 6 § att termen upphandlande enhet innefattar sådana bolag, föreningar, samfälligheter och stiftelser som har inrättats i syfte att täcka behov i det allmännas intresse, under förutsättning att behovet inte är av industriell eller kommersiell karaktär och

  1. vars kapital huvudsakligen har tillskjutits av staten, kommun, ett landsting eller en annan upphandlande enhet, eller

  2. vars upphandling står under statlig eller kommunal tillsyn eller en tillsyn av en annan upphandlande enhet, eller

  3. vars styrelse till mer än halva antalet ledamöter utses av staten, en kommun, ett landsting eller en annan upphandlande enhet. Lag (1999:309).

Vi anser att regeringen snarast bör tillsätta en utredning som får föreslå eventuella nödvändiga ändringar i de förordningar som finns på kulturområdet. Dessutom bör sådana bolag, föreningar, samfälligheter och stiftelser som avses här ovan få sådana villkor t.ex. genom regeleringsbrev att det tydliggörs att de också lyder under LOU.

Utan att göra anspråk på fullständighet vill vi ändå peka på några verksamheter som vi anser bör kunna upphandlas: Filmvård, kulturarvs-IT, den verksamhet som bedrivs av LL-stiftelsen, föremålsmagasin, tidsbegränsade nationella uppdrag, Kulturnät Sverige, länsbibliotekens fjärrlånehantering, turnéproduktion, Statens konstråds medverkan vid utsmyckning av offentliga lokaler, verksamheten vid SVAR, publikverksamheten vid RAÄ:s fastigheter, Riksutställningars förmedlande av utställningar.

Det är vår förhoppning att vårt förslag skall leda till en vitalisering av kulturlivet, med nya aktörer och nya strukturer som öppnar möjligheter för entreprenörer, eldsjälar och nyskapare att tillföra nya idéer. Friare former öppnar för utveckling och nytänkande och konstruktiva och spännande dialoger mellan det offentliga som köpare och det fria kulturlivet som säljare av sina tjänster. Vi vill dock avslutningsvis poängtera att det naturligtvis är centralt att RAÄ har tillräcklig sakkunskap och kompetens på det praktiska området.

Stockholm den 30 september 2001

Elisabeth Fleetwood (m)

Lennart Fridén (m)

Jan Backman (m)

Roy Hansson (m)

Anne-Katrine Dunker (m)

Nils Fredrik Aurelius (m)

Patrik Norinder (m)

Lars Hjertén (m)

Birgitta Wistrand (m)

Kent Olsson (m)


Yrkanden (3)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att upphäva undantaget i lagen om offentlig upphandling (LOU) för arkeologiska undersökningar.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att avveckla Riksantikvarieämbetets (RAÄ) avdelning för arkeologisk uppdragsverksamhet.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet
  • 3
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att oftare använda upphandling inom kultursektorn.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.