Till innehåll på sidan

Utbildning i försäkringsmedicin för läkarstuderande

Motion 2001/02:Ub467 av Mona Berglund Nilsson (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utbildningsutskottet

Händelser

Inlämning
2001-10-05
Numrering
2001-10-05
Hänvisningsförslag
2001-10-05
Utskottsförslag
2001-10-05
Granskning
2001-10-05
Registrering
2001-10-05
Hänvisning
2001-10-11
Bordläggning
2001-10-11

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att blivande läkare bör ges en mer omfattande utbildning i ämnet försäkringsmedicin.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att det på läkarutbildningen införs obligatoriska kunskapsprov i försäkringsmedicin.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att läkare bör genomgå kontinuerlig utbildning i ämnet försäkringsmedicin.

Motivering

Läkares intyg och utlåtanden översjukskrivningar, sjukbidrag och förtidspensioner kostade skattebetalarna cirka 70 miljarder kronor under år 2000. Sjukskrivning används för att patienter t.ex. skall tillfriskna från sjukdomar såsom hjärtinfarkt, slaganfall eller benbrott.

I sådana fall föreslår läkaren sjukskrivning och försäkringskassan beslutar om ersättning. Emellertid kan läkares brist på erforderliga kunskaper inom det försäkringsmedicinska området leda till att försäkringskassor måste komplettera det medicinska underlaget genom att kontakta läkare och patienter. Detta görs då för att utreda om läkarens förslag till åtgärder är rimliga utifrån sjukförsäkringens regelverk och lagstiftarens intentioner.

Ett problem som ställer till bekymmer är att läkare under sin grundutbildning endast studerar försäkringsmedicin under några få dagar. Det finns heller inga krav på att ett obligatoriskt kunskapsprov skall genomföras i ämnet.

Detta kan jämföras med att blivande läkare under termin fem studerar läkemedelskunskap under halva terminen samt att farmakologi är ett tentamens­ämne med ett särskilt kunskapsprov i receptskrivning.

För att försäkringskassornas resurser skall användas mer effektivt och för att undvika att patienter får vänta onödigt länge på besked om ekonomisk ersättning, föreslås att läkarstuderande ges en mer omfattande utbildning i försäkringsmedicin. Det bör även vara ett krav att det på läkarutbildningen införs ett obligatoriskt kunskapsprov i ämnet. Därutöver bör läkare genomgå kontinuerlig fortbildning i ämnet försäkringsmedicin.

Stockholm den 30 september 2001

Mona Berglund Nilsson (s)


Yrkanden (3)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att blivande läkare bör ges en mer omfattande utbildning i ämnet försäkringsmedicin.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att det på läkarutbildningen införs obligatoriska kunskapsprov i försäkringsmedicin.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet
  • 3
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att läkare bör genomgå kontinuerlig utbildning i ämnet försäkringsmedicin.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.