Utbyggnad av E 22

Motion 2007/08:T274 av Jeppe Johnsson m.fl. (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Trafikutskottet

Händelser

Inlämning
2007-10-02
Numrering
2007-10-04
Hänvisning
2007-10-16
Bordläggning
2007-10-16

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

1Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om utbyggnaden av E 22.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om alternativ finansiering av utbyggnaden av E 22.

2Motivering

2.1Stor ökning av transporter och handel

Väg E 22 är en strategisk transportled som löper genom södra Sverige. Standarden på vägen motsvarar inte de krav på bra trafikled som krävs i ett modernt samhälle. Det gäller både person- och godstransporter. Risken finns att de gynnsamma förutsättningar som finns i Sydsverige, Öresundsregionen och södra Östersjöområdet går förlorade om inte E 22 byggs ut.

Handeln med Polen, Ryssland och de baltiska länderna har ökat kraftigt under de senaste decennierna. Prognoserna visar att handeln i Östersjöområdet kommer att fortsätta att växa.

2.2Europavägsstandard?

E 22 består i dag av allt från motorväg till sträckor med hastighetsbegränsning på 30 km/h, rondeller, rödljus och övergångsställen. Det är inte rimligt att den väg som förbinder Sverige med Europa, i både öst och väst, skall ha små rondeller, rödljus och hastighetsbegränsningar på 30 km/h.

2.3Samsyn politik och näringsliv

Region Skåne, Region Blekinge och Regionförbundet i Kalmar län har bildat E 22 AB tillsammans med Sydsvenska Handelskammaren. Region Östsam har option att gå med. Syftet med bolaget är dels att visa på den starka enigheten bakom kravet på att bygga ut E 22, dels att fördjupa underlaget för hur E 22 kan byggas ut med alternativ finansiering (PPP/OPS), en finansieringsform som förekommer i stor omfattning i t.ex. UK, Portugal, Finland och Norge. Utbyggnaden av E 22 är mycket lämplig att genomföra i samverkan mellan offentlig (stat/region/kommun) och privat sektor.

En förbättrad standard på E 22 är en av de absolut viktigaste faktorerna för att näringsliv, högskolor och offentlig verksamhet ska kunna utvecklas. Aktiviteten i de nya EU-länderna på andra sidan Östersjön kräver att infrastrukturen i sydöstra Sverige har en rimlig standard.

2.4Hamnar

I området finns ett antal hamnar med kraftigt ökande trafik både på gods- och passagerarsidan. Hamnutredaren Hans-Owe Birgersson har föreslagit att tio hamnar ska vara prioriterade. Av de föreslagna ligger fyra, nämligen Norrköping, Karlshamn, Trelleborg och Malmö, i anslutning till E 22. Förutom de tio prioriterade föreslår Birgersson att ytterligare tre, även i framtiden, ska få någon form av statligt stöd. Karlskrona är en av dessa tre. Sedan förra året har antalet lastbilar som passerar Karlskrona hamn ökat från 60 000 till 100 000. En resa eller transport varken slutar eller börjar i en hamn. Det krävs en fungerande infrastruktur både till och från hamnen.

2.5Lönsam satsning

För att ta till vara de möjligheter som öppnats med Öresundsbron och den kraftigt ökande färjetrafiken med de nya EU-länderna måste väg E 22:s hela sträckning, från Trelleborg/Malmö i söder till Norrköping i norr, byggas ut till 110-kilometersväg och få delade körbanor. E 22 är sydöstra Sveriges ryggrad.

Investeringen är lönsam – den skapar mer resurser än den kostar – visar de kalkyler som tagits fram. Standarden på dagens E 22 gör att trafikrytmen blir ojämn. Ständiga inbromsningar och accelerationer gör att bränsleförbrukningen ökar och därmed de för miljön skadliga utsläppen.

Det handlar även om att kunna resa säkert och komma fram i rimlig tid. Bland annat blir tidsvinsterna mycket stora. För en pendlare mellan Kalmar och Karlskrona handlar det om en hel arbetsdag som sparas in varje månad! Det är av största vikt att projekteringen av utbyggnaden av E 22 inleds omedelbart.

2.6Östersjön en bro

Det är snart mer än 20 år sedan muren och järnridån föll. Sedan maj 2004 är länderna på andra sidan Östersjön medlemmar i EU. Östersjön som tidigare var en vallgrav som hindrade kontakt, är i dag en bro mellan sydöstra Sverige och de nya EU-länderna på andra sidan Östersjön. Östersjöhandeln har mer än fördubblats det senaste decenniet. Den pågående och framtida utvecklingen i Öresundsregionen, Baltikum och östra Europa skapar nya flöden av trafik och handel runt Östersjön.

I denna utveckling har sydöstra delen av landet och E 22 en nyckelroll.

Stockholm den 1 oktober 2007

Jeppe Johnsson (m)

Margareta Pålsson (m)

Jan R Andersson (m)

Gunnar Axén (m)

Annicka Engblom (m)

Eva Bengtson Skogsberg (m)

Betty Malmberg (m)

Finn Bengtsson (m)

Hans Wallmark (m)

Staffan Appelros (m)

Rolf K Nilsson (m)

Yrkanden (2)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om utbyggnaden av E 22.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om alternativ finansiering av utbyggnaden av E 22.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.