Utlokalisering av statlig verksamhet till Kalmar län

Motion 2002/03:N213 av Agne Hansson (c)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Näringsutskottet

Händelser

Inlämning
2002-10-23
Hänvisning
2002-10-30
Bordläggning
2002-10-30

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om utlokalisering av statlig verksamhet till Kalmar län.

Sammanfattning

Lokaliseringen av statlig administration till Stockholm har alltsedan Gustav Vasas tid varit en av de kraftigaste drivkrafterna bakom stadens och regionens utveckling och är alltjämt stadens viktigaste basnäring. Kalmar län är det län i landet som har lägst andel statlig verksamhet. Det är dags att låta andra delar av landet få ta del av detta kraftfulla regionala utvecklingsinstrument. Jag föreslår att Turistdelegationen omlokaliseras till Borgholm, Statens naturvårdsverk till Kalmar, Svensk Kärnbränsle AB till Oskarshamn, Arkivet för ljud och bild till Hultsfred och Kriminalvårdsstyrelsen till Västervik. En sådan utlokaliseringsvåg skulle bli en utmärkt drivkraft för en fortsatt positiv utveckling för hela Kalmar län.

Regionalpolitiskt skäl

Lokaliseringen av statlig administration till Stockholm har alltsedan Gustav Vasas tid varit en av de kraftigaste drivkrafterna bakom stadens och regionens utveckling och är alltjämt stadens viktigaste basnäring. Det är dags att låta andra delar av landet få ta del av detta kraftfulla regionala utvecklingsinstrument.

Glesbygdsverket har gjort en sammanställning som visar att andelen statliga och kommunala myndighetsjobb i Kalmar län under åren 1993–1996 minskade kraftigt medan den i riket som helhet ökade med 5,8 procent. I Stockholms län var ökningen 10,7 procent och i Stockholms kommun 15,1 procent. Statistik från Sveriges statskalender visar att av de 106 nya myndigheter som bildats sedan 1993 har 82 förlagts till Stockholm eller dess absoluta närhet. Detta motsvarar 77,5 procent. Det är en anmärkningsvärt hög siffra med tanke på att riksdagen antagit en policy för att pröva varje ny myndighets lokalisering utifrån ett regionalpolitiskt perspektiv där Kalmar län ska vara ett prioriterat område för lokalisering.

Enligt riksdagens regionalpolitiska beslut ska varje ny myndighets lokalisering prövas ur ett regionalpolitiskt perspektiv. Enligt arbetsmarknadsutskottets betänkande 1987/88:13 ska i första hand skogslänen och i andra hand sydöstra Sverige och Sjuhäradsbygden komma i fråga när det gäller lokalisering av statlig verksamhet. Det är ett beslut som riksdagen senare vid flera tillfällen upprepat. Lokalisering till Kalmar län ska således, enligt av riksdagen fattade beslut, ha högsta prioritet vid en sådan prövning.

Det är dags att genomföra en ny omgång utlokaliseringar av statliga verk. Det finns nu möjligheter att förlägga verksamheter utanför de största städerna. Modern informationsteknik har gjort verksamheter avståndsoberoende. Utlokaliseringar måste följas av stora satsningar på uppbyggnader av strukturer för ökad användning av IT-kommunikation. På så vis kan man bredda lokala arbetsmarknader utanför storstadsområdena och på samma gång uppnå de posi­tiva bieffekterna att avlasta Stockholms bostads­mark­nad och erbjuda en större mångfald av boendemiljöer åt statsanställda. En rad kontorsytor i Stockholm kan byggas om till bostäder. I Kalmar län finns bostäder och lokaler.

Det är således hög tid att uppfylla målsättningen om en decentraliserad lokalisering av nya myndigheter i landet och likaledes följa den av riksdagen fastlagda prioritetsordningen.

Det finns ett flertal statliga myndigheter som med lätthet helt eller delvis kan utlokaliseras. Målsätt­ningen bör vara att inom den kommande 5-årsperioden utlokalisera minst fem statliga myndigheter och verk till Kalmar län, vilket motsvarar 2 000 årsarbetstillfällen.

Serviceskäl

En jämnare fördelning av den statliga verksamheten är angelägen såväl av regionalpolitiska rättviseskäl som i fråga om närhet och tillgång till den service som statens verksamhet företrädesvis står för.

Starka skäl för Kalmar län

Det finns en rad starka skäl som talar för Kalmar län. Utöver den av riksdagen uttalade målsättningen vid utlokaliseringar där Kalmar län ska prioriteras är Kalmar län det län i landet som i jämförelse med andra län har den lägsta andelen statlig verksamhet. Andelen i Kalmar län är 2,8 procent. Genomsnittet för riket är 6 procent. Stockholms län har 7,6 procent, Uppsala 13,0 procent och Norrbotten 9,5 procent. Om Kalmar län hade haft samma andel som riket skulle det ha funnits ytterligare 3.200 statliga arbetstillfällen i Kalmar län.

Informationsteknikens utveckling som nämnts möjliggör nu lokaliseringar av verksamheter till de regionalpolitiskt högst prioriterade delarna av landet på ett sätt som tidigare föreföll otänkbart. De möjligheterna har som ovan nämnts ännu inte tagits tillvara.

Det är många som uppskattar närheten till naturen och vill slippa storstadens trängsel. Men politiken är inriktad på att få tillväxt i de stora städerna. Det behövs en ny politik som skapar tillväxt och utveckling i hela landet. Utlokalisering av verksamhet är därför en viktig åtgärd som bör gå hand i hand med användningen av ny informationsteknik, moderna kommunikationer och hänsyn till miljö och människor för att skapa livskraft i hela landet.

När nu utfallet av lokalisering av nya myndigheter är så dåligt och regeringen inte efterlevt riksdagens beslut bör också omlokalisering tillgripas. En omlokalisering av Turistdelegationen – den statliga myndigheten för strategier, statistik och samordning inom svensk turism – till Borgholm bör prövas. I övrigt bör Statens naturvårdsverk omlokaliseras till Kalmar, Svensk Kärnbränsle AB till Oskarshamn, Arkivet för ljud och bild till Hultsfred och Kriminalvårdsstyrelsen till Västervik.

Stockholm den 14 oktober 2002

Agne Hansson (c)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om utlokalisering av statlig verksamhet till Kalmar län.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.