Utlokalisering av statliga jobb till Västernorrland

Motion 2002/03:N342 av Birgitta Sellén (c)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Näringsutskottet

Händelser

Inlämning
2002-10-23
Hänvisning
2002-10-30
Bordläggning
2002-10-30

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om utlokalisering av statliga jobb till Västernorrlands län.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen inte har uppfyllt sitt löfte om utlokalisering av 300 statliga jobb till Sollefteå.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att genbanken vid Hundskolan i Sollefteå får vara kvar där.1

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utlokalisera delar av skattemyndigheten till Sollefteå.2

1Yrkande 3 hänvisad till MJU.

2Yrkande 4 hänvisad till SkU.

Befolkningsutvecklingen

Det är viktigt att bryta den negativa befolkningsutvecklingen och den ensidiga myndighetsstruktur som vi har i landet. Parallellt med en rad regionalpolitiskt tillväxtfrämjande åtgärder som satsningar på kompetensutveckling och utbildning, IT och bredbandsteknik, sänkta arbetsgivaravgifter för små företag och åtgärder för enklare regler krävs det ett omlokaliseringsprogram för de svenska myndigheterna. Myndigheterna ska serva hela Sverige, men de är i mycket stor utsträckning koncentrerade till Stockholmsregionen. I övriga delar av landet minskar andelen myndigheter och statliga arbetstillfällen. Det gäller i hög grad Västernorrlands län.

Sned tillväxt

Det är storstäderna som är vinnare och glesbygden som är förlorarna av arbetsmarknads- och regionpolitiken under 1990-talet och fram till idag. Storstadsregionerna och de flesta universitets- och högskoleorterna visar snabb tillväxt medan utvecklingen är den omvända för stora delar av landet, inte minst i de flesta av kommunerna i Västernorrlands län.

Storstadskommunerna har under 1990-talet ökat sin befolkning med i genomsnitt nio procent – mer än dubbelt så mycket som riket totalt – medan befolkningen i glesbygdskommunerna minskat. Utvecklingen av de statliga arbetstillfällena följer samma trend. Denna utveckling tillåts fortgå trots att riksdagen vid flera tillfällen betonat att en utlokalisering ska prövas vid förändringar av den statliga verksamheten.

Västernorrlands län har drabbats hårt av nedläggningar både av statlig verksamhet och annan verksamhet under en mycket lång tid. Mest kännbart har det varit för Sollefteå och Ådalsregionen till följd av försvarsnedläggningen. Där har regeringen inte levt upp till sitt löfte om att utlokalisera 300 statliga jobb till Sollefteå. Idag är det ca hälften av dessa jobb som har utlokaliserats.

Dåvarande löfte om att beställa minsökarhundar från Sollefteå för att rädda Hundskolan blev inte heller som utlovats av försvarsministern. Han sa i riksdagen den 23 maj 2002: Försvaret är villigt att utifrån sitt behov av minhundar medverka till att nå en lösning avseende Hundskolan i Sollefteå (hämtat ur snabbprotokollet 2002-05-23). Det som sedan hände var att ingen beställning kom in, och Hundskolan gick i konkurs i juli månad 2002.

Den 15 oktober kom emellertid ett besked från regeringen om att man var beredd att satsa på avelsverksamhet vid Hundskolan i Sollefteå, medan utbildningen av minsökarhundar ska ske på andra orter i landet. Avelsverksamhet kan väl i och för sig vara en bra verksamhet, men det ger inte lika många arbetstillfällen som utbildning av minsökarhunder ger. Det som blir kvar i Sollefteå är en ganska blek verksamhet, som ger få arbetstillfällen. Likaså är det tråkigt att den genbank som man under mer än 30 års tid har arbetat fram, för att ta fram de bästa egenskaperna hos hundarna, kommer att raseras, eftersom en ny ska byggas upp på annan ort. Det borde vara bättre ekonomi att använda den kunskap som redan finns vid Hundskolan i Sollefteå.

Utlokalisera statliga jobb

Skattemyndigheten håller just nu på att utlokalisera delar av sina arbetstillfällen. Det bör vara rimligt att kräva att en del av dessa jobb utlokaliseras till Sollefteå, för att kompensera kommunen för de arbetstillfällen som försvann, när Försvaret lade ner sin verksamhet där.

Elanders Gotab, Stockholm 2002

Stockholm den 20 oktober 2002

Birgitta Sellén (c)


Yrkanden (4)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om utlokalisering av statliga jobb till Västernorrlands län.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen inte har uppfyllt sitt löfte om utlokalisering av 300 statliga jobb till Sollefteå.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 3
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att genbanken vid Hundskolan i Sollefteå får vara kvar där.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 4
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utlokalisera delar av skattemyndigheten till Sollefteå.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.