Utveckling av jordbrukspolitiken

Motion 2003/04:MJ345 av Anneli Särnblad Stoors m.fl. (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Miljö- och jordbruksutskottet

Händelser

Inlämning
2003-10-07
Hänvisning
2003-10-15
Bordläggning
2003-10-15

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om EU:s jordbrukspolitik i syfte att utveckla det svenska jordbruket, säkra den höga kvalitet som kännetecknar svenskt livsmedel och att med större kraft föra in ett konsumentperspektiv i EU:s jordbrukspolitik.

Motivering

I Sverige har vi hög kvalitet på livsmedel, en bra djuromsorg och de svenska lantbrukarna har kommit långt i omställningen till ett miljövänligt jordbruk. Det är en bra utveckling eftersom det är förutsättningen för ett livskraftigt jordbruk.

Ett fungerande jordbruk är förutsättningen för en levande landsbygd och ger många arbetstillfällen runt om i landet. Man kan också konstatera att intresset för jordbruk ökar och att intagningssiffrorna till naturbruksgymnasierna har stigit. Det är en utveckling vi bör främja.

Sverige är ett föregångsland inom EU när det gäller kvalitet och miljötänkande. För att lantbruket ska ges goda möjligheter att utvecklas, både i Sverige och utanför Sveriges gränser, måste vi verka för en reformering av EU:s jordbrukspolitik. Vi bör också verka för en allsidig och heltäckande politik där miljötänkande och konsumentfrågorna inkluderas.

EU:s jordbrukspolitik, som vi deltagit i under några år, är konstruerad under 50-talet och det finns mycket att utveckla och förändra i den. Världen har förändrats och befolkningen har ökat men avstånden har även minskat på grund av snabba kommunikationer. Våra värderingar har förändrats i och med att vår kunskap ökat och de krav vi i dag ställer på våra livsmedel är mycket högre än tidigare.

Runt om i Europa diskuteras jordbrukets framtid mycket intensivt. Stora och dramatiska händelser har bidragit till detta och många av dem med negativa förtecken, t ex galna ko-sjukan, mul- och klövsjuka och dioxinskandaler.

De flesta är överens om att EU:s gemensamma jordbrukspolitik måste förändras. Nu har arbetet påbörjats i alla medlemsstater.

Inom svensk jordbrukspolitik är utgångspunkterna:

  • Sveriges bönder skall producera säker och sund mat.

  • Jordbruket och livsmedelsproduktionen skall vara ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbar.

  • Vi ska ha ett levande lantbruk i hela landet.

  • Jordbruket är inte viktigt enbart för matproduktionen – utan också för övriga värden det skapar och för med sig.

  • Jordbrukspolitiken skall vara solidarisk

Vi ser tre nyckelord för framtidens jordbruk: säker, hållbar och etisk.

Frågan om en säker jordbruks- och livsmedelskedja har varit en ledstjärna i det svenska arbetet i EU. Nu har det också fått genomslag, t ex i vitboken om livsmedelssäkerhet. Ordet hållbar har även varit synonymt med miljövänligt. Men en hållbar produktion måste vara hållbar såväl ekologiskt som ekonomiskt och socialt.

Vi får inte heller glömma etiken som är oerhört viktig, inte minst för unga människor. Vi måste ta hänsyn till de djur som människor har i sin tjänst – det är de flesta överens om. Men vi måste veta hur vi omsätter etiken i praktiken och hur vi ska sprida det här förhållningssättet, som idag inte är självklart ens i alla delar av EU.

Vi anser att det är viktigt att konsumentperspektivet får dominera och vara utgångspunkten för jordbrukspolitiken. På en fungerande marknad med god information möts konsumenterna och producenterna. Då konkurrensen fungerar är producenterna lyhörda och kan anpassa produktionsmetoder och kvalitet efter konsumenternas efterfrågan. Priserna bestäms efter utbud och efterfrågan.

Stockholm den 1 oktober 2003

Anneli Särnblad Stoors (s)

Barbro Hietala Nordlund (s)

Per Erik Granström (s)

Kurt Kvarnström (s)

Hans Unander (s)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om EU:s jordbrukspolitik i syfte att utveckla det svenska jordbruket, säkra den höga kvalitet som kännetecknar svenskt livsmedel och att med större kraft föra in ett konsumentperspektiv i EU:s jordbrukspolitik.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.