Utveckling av Kalmar län

Motion 2002/03:N282 av Krister Örnfjäder m.fl. (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Näringsutskottet

Händelser

Inlämning
2002-10-23
Hänvisning
2002-10-30
Bordläggning
2002-10-30

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om insatser för att utveckla Kalmar län.

Motivering

I sin prognos för perioden april 2002–juni 2003 sammanfattar länsarbetsnämnden Kalmar läns problem på följande sätt:

  • Arbetskraftsbrist inom vissa yrken

  • Befolkningsminskning

  • Svag infrastruktur

  • Lägre utbildningsnivå

  • Något ensidigt näringsliv

  • Höga sjukskrivningstal.

Detta är de problem och utmaningar som vårt län står inför och som vi måste lösa. Det är en uppgift för alla oss som bor och verkar i länet. Men självfallet måste arbetet kombineras med statliga insatser. Vi ska här peka på ett antal områden som är viktiga för länets utveckling och där det krävs ett samspel mellan länet och staten.

Snabbare och modernare kommunikationer

Arbetspendling mellan kommuner och län är avgörande i arbetet med att bygga en starkare region. Det ger oss möjlighet att ytterligare utveckla de attraktiva boendemiljöer vi har i Kalmar län. En helt nödvändig åtgärd är att bygga ut E 22. Ett första steg bör tas genom att snarast bygga mötesfria vägar genom mittseparering.

Det behövs också en modern järnvägsförbindelse mellan Linköping och Västervik liksom en upprustning av Stångådalsbanan. Det är även angeläget med satsningar på vägar och järnvägar i öst–västlig riktning. De första stegen i utredningen om den så kallade Östersjöbanan ska tas under mandatperioden.

En annan viktig åtgärd är att bygga ut trafiken med både färja och flyg mellan sydöstra Sverige och länderna runt södra Östersjön.

Fortsatt satsning på utbildning

Högskolan i Kalmar har fått en mycket stor betydelse för länet. Utvecklingen av högskolan måste fortsätta. Målet ska vara att den stärker sin position som hela länets högskola. Grunden har lagts genom den distansutbildning som redan finns i stora delar av länet. Rock-city i Hultsfred och designhögskolan i Kalmar/Nybro är goda exempel som måste följas av flera. På det sättet kan vi befästa vår tätposition när det gäller andelen gymnasieelever som söker vidare till högre utbildning.

Ett projekt som vi kommer att arbeta för är att Vimmerby får en högskoleutbildning med inriktning på livsmedel. Genom bland annat Arlas stora satsning på en mjölkpulverfabrik byggs en stor kunskap upp inom livsmedelssektorn. Det är ett av skälen till att Vimmerby bör få en sådan här högskoleutbildning.

Överhuvudtaget är livsmedel en verklig framtidssektor för Kalmar län som måste tas till vara.

Knyt ihop näringslivet med utbildning och forskning

Det är viktigt att bevara och utveckla den basindustri vi har i länet. I ivern att hitta ny verksamhet får vi inte tappa bort de utvecklingsmöjligheter som finns hos redan existerande företag. Men det handlar också om att stödja ett nyföretagande som utgår från bland annat bioteknik, livsmedels- och miljöteknik. Både i utvecklandet av befintliga företag och branscher och satsningen på nya krävs ett nära samarbete mellan företagen samt utbildning och forskning.

Satsning på upplevelseindustrin

Kalmar län har mycket goda förutsättningar att hävda sig inom det som kallas upplevelseindustrin. Genom medvetna satsningar under de senaste åren har Kalmar län blivit ett av landets snabbast växande upplevelselän. Astrid Lindgrens Vimmerby, södra Ölands världsarv, Visfestivalen i Västervik med sin skärgård, Salve i Kalmar, Glasriket i Nybro-Emmaboda och Rock-city i Hultsfred är några exempel. Att knyta ihop orter eller produkter med en upplevelse blir allt viktigare.

En idé är att skapa en akademi för den nya upplevelseekonomin. Tanken är att den ska arbeta direkt mot näringslivet och högskolan.

Turismen

Alla län knyter stora förhoppningar till turismen som tillväxtmotor. Kalmar län hävdar sig redan idag mycket bra, men vi har mycket goda förutsättningar att hävda oss ännu bättre i konkurrensen om turister, både från vårt eget land och från andra länder.

Vi har redan pekat på en del av det som attraherar i vårt län. Ytterligare ett intressant område som bör nämnas är marin turism. Här finns det fortfarande mycket som kan göras för att ta till vara det läge Kalmar län har. Det är angeläget att snabbt ta till vara dessa möjligheter inte minst för att möta konkurrensen från andra länder runt Östersjön. Exempelvis har de baltiska staterna gamla traditioner som turistländer. De kommer givetvis att satsa på just marin turism för att attrahera utländska turister.

Vi har här redovisat ett antal angelägna insatser för att utveckla Kalmar län. Av redovisningen framgår att länets eget engagemang är stort och initiativkraften god. Att det finns kvar är en nödvändig förutsättning för fortsatt utveckling. Men staten måste också fortsätta att ta sitt ansvar på samma sätt som man exempelvis gjort med etableringen av högskolan.

Stockholm den 22 oktober 2002

Krister Örnfjäder (s)

Agneta Ringman (s)

Håkan Juholt (s)

Ann-Marie Fagerström (s)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om insatser för att utveckla Kalmar län.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.