Utveckling av Mälarsjöfarten

Motion 2003/04:T208 av Jörgen Johansson (c)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Trafikutskottet

Händelser

Inlämning
2003-10-07
Hänvisning
2003-10-15
Bordläggning
2003-10-15

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av en snabb ombyggnad av slussen i Södertälje för att behålla och utveckla Mälarsjöfarten.

Motivering

Leveranser och transporter skall i större omfattning bedömas utifrån ett helhetsbegrepp där såväl ekologisk som ekonomisk påverkan vägs in. I det sammanhanget framstår sjöfarten som ett positivt alternativ som bör utvecklas. I Sverige finns tre hamnar som fortfarande har en allsidig transport via våra sjöleder. Det är Halmstad, Norrköping och Västerås. För Västerås/Köpings hamn transporteras idag 4,5 miljoner ton per år fördelat på 1/5 energivaror, 1/5 råvaror, 1/5 allmänt styckegods, 1/5 sågade trävaror och 1/5 containergods. Genom den alltmer ökade andelen fliseldning vid den inre Mälarregionens fjärrvärmeverk talar mycket för att trafiken kommer att öka avseende energiråvaror.

Mälarens infart, via Södertälje sluss, har fungerat bra i 80 år genom en förutseende samhällsinsats 1924. I dag uppfyller inte kanalen de krav som ställs på bredd och miljövänlig passage. Den tekniska utvecklingen inom fartygssektorn går mot såväl längre som bredare fartyg. Mälarsjöfartens omfattning är inte sådan att den kan styra utvecklingen varför Mälarsjöfarten riskerar att upphöra om inte insatser görs för att förbättra slussens kapacitet. Det är dessutom ett mål att erhålla mer miljövänliga fartyg vilka givetvis också är utrustade med dubbelt skrov. Ett generationsskifte sker för närvarande, vad gäller fartygen, vilket innebär att behovet av en utbyggnad av slussen brådskar.

En teknisk utredning, genomförd av Sjöfartsverket, är gjord som visar att det är fullt möjligt och dessutom värdefullt att bygga ut den nuvarande slussen i Södertälje. Utbyggnaden innebär spontning av kanalen vilket förhindrar markerodering. De samhällsekonomiska studierna visar, enligt SIKA:s beräkningsmodeller, att det är positivt att bygga ut slussen.

Hindret för slussens utbyggnad är statens krav på regional finansiering. Statens krav, via Sjöfartsverket, om en regional finansiering om 30 procent gör projektet omöjligt att förverkliga då en sådan satsning skall konkurrera med andra verksamheter på kommunal och regional nivå. Statens policy och brist på att efterfölja finansieringsprincipen har redan idag urholkat de kommunala och regionala instansernas förmåga att gå in som medfinansiär i den här typen av projekt. Dessutom kan det ifrågasättas om kravet på en regional finansiering är i överensstämmelse med 1998 års trafikpolitiska beslut.

Investeringen för att bibehålla ett miljövänligt transportsystem, via våra vattenleder, är i storleksordningen 750 miljoner kronor. Synen på investeringen avseende avskrivningstider och miljövinster under perioden skall ses mot bakgrund av tidigare gjord investering som varat i 80 år. Insikten beträffande investeringar i infrastruktur kan ifrågasättas när man beskådar den historiska livskostnaden av tidigare generationers investeringar som i exempelvis Södertälje sluss och järnväg genom Stockholm. Nuvarande generation bör genom en aktiv närings- och miljöpolitik göra satsningar som är långsiktigt hållbara. En samhällssatsning i utbyggnaden av Södertälje sluss är en sådan, vilket bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 18 september 2003

Jörgen Johansson (c)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av en snabb ombyggnad av slussen i Södertälje för att behålla och utveckla Mälarsjöfarten.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.