Vattenfall och vindkraft

Motion 2003/04:N296 av Lars Ångström (mp)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Näringsutskottet

Händelser

Inlämning
2003-10-07
Hänvisning
2003-10-15
Bordläggning
2003-10-15

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ägaren staten bör verka för att Vattenfall skall gå i spetsen för storskalig introduktion av vindkraft.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen bör säkerställa att de vindkraftsprojektörer som investerat under tidigare stödformer inte drabbas ekonomiskt när ett nytt system för att främja elproduktion från vindkraft införs.

Vattenfalls misslyckande

Målet för statliga Vattenfall är att vara nummer ett för kunden, miljön och ekonomin, om man ska tro företagets årsredovisning. Men att döma av Vattenfalls verkliga verksamhet är det bara ekonomi som är riktigt högprioriterat. Vattenfall äger nära hälften av de totala elproduktionsresurserna i Sverige men bara en knapp tiondel av vindkraftsproduktionen. Det kan inte tolkas som något annat än ett trist exempel på bristande miljöambitioner från ägarens sida.

Sammantaget genererade statens 26 viktigaste företag med mark­nadsmässiga krav ett positivt resultat på 4,5 miljarder kronor år 2002. Vattenfalls bidrag var en vinst på hela 7,6 miljarder! Till stora delar hämtades denna in på produktionssidan, via höga elpriser på den nordiska elbörsen. Efter en rad uppmärksammade storförvärv i Tyskland och Polen står nu Vattenfall Europa för hela 60 procent av koncernens totala omsättning.

Vattenfall ignorerar riksdagens beslut

Men hemma i Sverige händer det inte mycket – i synnerhet inte när det gäller Vattenfalls miljöarbete. Riksdagen fastslog år 1997 målet att tillförseln av förnybar elproduktion skulle öka med totalt 1,5 TWh per år under perioden 1998–2002. Av ökningen skulle 0,5 TWh utgöras av vindkraft, ett mål som uppnåddes i juni 2001. Vattenfalls bidrag till ökningen var bara 0,019 TWh (knappt fyra procent!). Det måste betraktas som generande lågt, inte minst med tanke på Vattenfalls sammanlagda produktionskapacitet.

Misslyckandet

Energimyndigheten konstaterar i rapporten Den förnybara energiproduktionen (ER 18:2002) att den svenska vindkraftsbranschen har haft en svagare tillväxttakt än de ledande vindkraftsnationerna de senaste åren och att detta beror främst på en energipolitik som inte har gynnat tillväxttakten.

Regeringens planeringsmål är att vindkraften ska öka kraftigt, men den ansvariga myndigheten, Energimyndigheten, är tveksam till om detta kan lyckas.

Det politiska målet på 10 TWh vindkraft 2015 går inte ihop med den faktiska politik som förs. Hur ska många våga satsa på utbyggnad av vindkraft när inte ens departementeten är överens?, sade Stefan Jakélius från Energimyndigheten till nyhetsbyrån powernews den 29 september 2003.

Regeringens budgetproposition innehåller anslag på 350 miljoner kronor till teknikutveckling och marknadsintroduktion av storskaliga vindkraftstilllämpningar under 2003–2007. Det visar att regeringen vill satsa på att uppnå planeringsmålet för vindkraftens utbyggnad. Men frågan är om det kommer att räcka.

Öka vindkraftsutbyggnaden

Åtminstone två faktorer måste uppfyllas för att planeringsmålet ska uppnås.

Regeringen berör den första faktorn i statsbudgeten för 2004: Det är viktigt att de som investerat under tidigare stödformer inte drabbas ekonomiskt av att ett nytt system för att främja elproduktionen från förnybara elkällor införs. Det bör dock säkerställas att elcertifikaten, den nedtrappade miljöbonusen och stödet till marknadsintroduktion av storskaliga vindkraftstillämpningar är tillräckliga åtgärder i detta avseende.

Den andra faktorn är minst lika viktig: De stora aktörerna på elmarknaden måste ta ansvar för den storskaliga introduktionen av vindkraft.

Företag som har särskilda samhällsintressen ska skapa värde dels genom att uppfylla dessa intressen, dels genom att utnyttja resurserna effektivt, skriver regeringen om sitt eget företagsägande på Näringsdepartementets hemsida. En hållbar energiproduktion är ett särskilt samhällsintresse och ett viktigt led i att utnyttja resurserna effektivt.

Regeringens ansvar

Staten bör därför utöva sitt ägarinflytande för att vinstmaskinen Vattenfall, gärna i samarbete med andra parter, ska gå i spetsen för en storskalig introduktion av vindkraft i Sverige!

Stockholm den 5 oktober 2003

Lars Ångström (mp)


Yrkanden (2)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ägaren staten bör verka för att Vattenfall skall gå i spetsen för storskalig introduktion av vindkraft.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen bör säkerställa att de vindkraftsprojektörer som investerat under tidigare stödformer inte drabbas ekonomiskt när ett nytt system för att främja elproduktion från vindkraft införs.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.