Veterinärutbildningen

Motion 2005/06:MJ213 av Marietta de Pourbaix-Lundin (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Miljö- och jordbruksutskottet

Händelser

Inlämning
2005-10-05
Hänvisning
2005-10-13
Bordläggning
2005-10-13

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att kvaliteten i veterinärutbildningen skall upprätthållas genom en tillräckligt omfattande klinisk tillämpning av djursjukvård dygnet runt.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av öronmärkta pengar till veterinärutbildningen.

Motivering

Sveriges enda veterinärutbildning finns vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala. SLU dras med ekonomiska problem, vilket har lett till stora neddragningar vid många fakulteter, framför allt vid den veterinärmedicinska. Fler studenter tas in vid fakulteten, men man skär ned på utbildare och övrig personal. Detta har bl.a. fått till resultat att man stängt djurklinikerna nattetid, vilket leder till stora olägenheter för veterinärstudenter, utbildare och forskare. Den kliniska övningen för studenterna blir starkt begränsad, vilket får negativa konsekvenser för de nyutbildade veterinärernas förmåga att utöva sin viktiga uppgift. Man har t.ex. lagt ned hela anestesikursen.

Kvaliteten i veterinärutbildningen

SLU:s ledning har gjort en tolkning att man inte har i uppdrag att bedriva djursjukvård, men kan samtidigt inte förklara hur kvaliteten skall upprätthållas med en veterinärutbildning utan tillräckligt antal djurpatienter att tillämpa sina kunskaper på. SLU hävdar att det är för dyrt att driva djursjukvårdsverksamhet på tidigare nivå. Till bilden hör att det finns privata djurkliniker, bl.a. Strömsholm, som klarar denna uppgift ekonomiskt bra.

Veterinärfakulteten har fungerat utmärkt i många år. Svenskt djurskydd har haft ett gott internationellt rykte under lång tid – mycket beroende på en högklassig veterinärutbildning. Nu ökar riskerna för svenska djur på grund av neddragningar och långa transporter. Risk finns också för felbehandlingar på grund av okunnighet hos veterinärer med bristfälliga kunskaper. Allt detta kan leda till onödiga dödsfall.

Det är ett starkt nationellt intresse att SLU får uppdraget att fortsätta bedriva djursjukvård även nattetid så att veterinärutbildningen kan behålla sin tidigare kvalitetsnivå.

Öronmärkta pengar till veterinärutbildningen

I dag beslutar universiteten själva om hur mycket av de sammanlagda resurserna som skall gå till olika verksamhetsområden. Tilldelningen av resurser till veterinärmedicin konkurrerar alltså med all annan verksamhet på SLU.

Om vi i Sverige även i framtiden skall kunna ha veterinärer med hög kompetens, bedriva en bra djursjukvård samt leva upp till djurskyddslagen så behöver veterinärutbildningen vara garanterad vissa resurser på samma sätt som läkarutbildningen.

Regeringen måste skyndsamt utreda möjligheten att öronmärka pengar till veterinärutbildningen.

Stockholm den 19 september 2005

Marietta de Pourbaix-Lundin (m)

Yrkanden (2)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att kvaliteten i veterinärutbildningen skall upprätthållas genom en tillräckligt omfattande klinisk tillämpning av djursjukvård dygnet runt.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av öronmärkta pengar till veterinärutbildningen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.