Handläggningstider för fastighetsbildning

Skriftlig fråga 2020/21:1579 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-01
Överlämnad
2021-02-01
Anmäld
2021-02-02
Svarsdatum
2021-02-10
Sista svarsdatum
2021-02-10
Besvarad
2021-02-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Riksdagens utredningstjänst, RUT, beskrev i en rapport (dnr 2019:1070) att handläggningstiderna för fastighetsbildning under första halvåret 2019 var väldigt olika i olika delar av landet. Statistiken från den statliga lantmäterimyndigheten, SLM, visade på en stor spridning vad gäller den genomsnittliga handläggningstiden för fastighetsbildningsärenden. RUT-rapporten visade också att långa handläggningstider förekom och att den genomsnittliga handläggningstiden för fastighetsbildning inom SLM varierade mycket beroende på var i landet åtgärden genomförts.

Riksdagens utredningstjänst har nyligen i en ny rapport (dnr 2020:1652) sammanställt uppgifter om handläggningstider under 2019 och första halvåret 2020 för landets alla 290 kommuner fördelat på följande fyra förrättningstyper:

  1. Privat bostadsbyggande
  2. Privat mark- och fastighetsutveckling
  3. Kommersiell och offentlig mark- och fastighetsutveckling
  4. Fastighetssamverkan och gemensamt nyttjande.

Handläggningen av förrättningar för privat bostadsbyggande är oftast prioriterade jämfört med andra förrättningstyper. De data som redovisas i RUT-rapporten visar för förrättningstypen Privat bostadsbyggande för första halvåret 2020 stora skillnader i handläggningstider mellan olika kommuner.

Vad gäller förrättningstyperna Privat bostadsbyggande och Privat mark- och fastighetsutveckling är handläggningstiden enligt RUT-rapporten i genomsnitt kortare hos de kommunala lantmäterimyndigheterna än hos SLM.

Tabellen nedan, som bygger på data från RUT-rapporten, visar att i 63 kommuner är handläggningstiden för förrättningstypen Privat bostadsbyggande 11–20 veckor och i 55 kommuner 31–40 veckor, det vill säga dubbelt så lång handläggningstid

Privat bostadsbyggande Handläggningstid, antal veckor i genomsnitt. Första halvåret 2020

Antal kommuner med kommunal myndighet, KLM, – data  saknas för 10 kommuner

Antal kommuner med statlig myndighet – data saknas för 30 kommuner

1–10

2

9

11–20

8

55

21–30

8

57

31–40

6

49

41–50

3

18

51–60

2

13

61–70

 

6

71–80

 

6

81–90

 

4

91–100

 

1

101–110

 

1

110–120

 

1

121–

 

2

I RUT-rapporten redovisas också att handläggningstiderna för samtliga förrättningstyper varierar oerhört mycket mellan olika kommuner:

  • Privat mark-och fastighetsutveckling 16–88 veckor
  • Kommersiell och offentlig fastighetsutveckling 5–331 veckor

Fastighetsbildningen har stor betydelse för bland annat byggandet av bostäder och förvaltning av vägar, anläggningar och fastigheter. På senare tid har ett antal problemindikationer lyfts fram, såsom långa handläggningstider, svårförutsebar prissättning, kompetensbrist och oklar rollfördelning mellan stat och kommun. Riksrevisionen avser att under 2021 granska om systemet för fastighetsbildning är effektivt utformat.

Bygglovsprocessen styrs av regler i PBL om maxtid för att medborgarna ska ges likformig service. Data i RUT-rapporten visar att handläggningstiderna för fastighetsbildning varierar mycket mellan ärenden i olika kommuner. Det innebär att medborgarna inte erhåller en likartad service hela landet.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Per Bolund:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att skapa en mer likartad service i hela landet så att handläggningstiderna blir kortare och handläggningstiderna blir mer likartade?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1579 besvarad av Statsrådet Per Bolund (MP)

Fi2021/00422 Finansdepartementet Jämställdhets- och bostadsministern samt ministern med ansvar för stadsutveckling och arbetet mot segregation och diskriminering Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1579 av Lars Beckman (M)
Handläggningstider för fastighetsbildning

Lars Beckman har frågat statsrådet Per Bolund vilka åtgärder han avser att vidta för att skapa en mer likartad service i hela landet så att handläggningstiderna blir kortare och handläggningstiderna blir mer likartade.

Frågan har överlämnats till mig.

Fastighetsbildningsverksamheten, med både statliga och kommunala huvudmän för en i princip identisk verksamhet, är unik i statsförvaltningen. De 39 kommunala lantmäterimyndigheterna, KLM, ansvarar för ärenden inom sina egna kommuner medan den statliga lantmäterimyndigheten, SLM, ansvarar för ärenden i resterande 251 kommuner. Därutöver tar SLM över vissa ärenden från KLM, t.ex. ärenden där kommunen själv är part eller ärenden som sträcker sig över flera kommuner. Det är viktigt att kunna mäta och följa upp fastighetsbildningsverksamheten och givet den unika uppdelningen mellan en statlig och flera kommunala myndigheter så är det av stort intresse att följa och jämföra den statliga med den kommunala verksamheten. Det dock viktigt att vara medveten om vilka begränsningar en sådan jämförelse har.

Under 2018 tog SLM, på regeringens uppdrag, fram vissa underlag för att jämföra den kommunala och den statliga fastighetsbildningsverksamheten (Fi2019/01266). Av dessa underlag framgick att SLM hade 76 procent av de då pågående ärendena, men endast 53 procent av den personalstyrka som då var verksam i handläggning av fastighetsbildningsärenden. Året innan SLM tog fram detta underlag gjorde Statskontoret bedömningen att organiseringen i 40 huvudmän medför att de samlade personalresurserna inte utnyttjas på ett effektivt sätt. Statskontoret noterade att de flesta KLM fanns i större kommuner, i tillväxtområden eller i närheten till högskolor som utbildar lantmätare. Deras förutsättningar att rekrytera är därför relativt goda i jämförelse med SLM, som ska täcka fastighetsbildningsbehovet i resten av landet och därför behöver ha kontor även på orter där rekryteringsmöjligheterna inte är lika gynnsamma.

En förutsättning för en mer likartad service inom fastighetsbildningsverksamheten, givet ovanstående förutsättningar, är att verka för ett effektivare stöd till, och integrering av, verksamheten i samhällsbyggnadsprocessen. Detta syftar till att uppnå smidigare överlämningar till fastighetsbildningsprocessen från andra delar av samhällsbyggnadsprocessen och tvärtom. Regeringens pågående arbete med en digital samhällsbyggnadsprocess, som jag beskrivit i många av mina tidigare svar till Lars Beckman, syftar därför till att åstadkomma ett säkert, standardiserat och obrutet informationsflöde för en effektivare samhällsbyggnadsprocess.

Precis som Lars Beckman säger avser Riksrevisionen att under 2021 granska om systemet för fastighetsbildning är effektivt utformat. Regelbundna granskningar och utvärderingar är nödvändiga för att skapa och upprätthålla ett effektivt och ändamålsenligt system, och jag välkomnar därför Riksrevisionens stundande granskning.

Stockholm den 10 februari 2021

Märta Stenevi

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.