3D-vapen

Skriftlig fråga 2017/18:611 av Cecilia Widegren (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-01-19
Överlämnad
2018-01-22
Anmäld
2018-01-23
Svarsdatum
2018-01-31
Sista svarsdatum
2018-01-31
Besvarad
2018-01-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Sverige är ett av de länder som redan utsatts för terrorbrott. Vi lever i en mer osäker värld, där det mer oförutsedda kan ske. Tullverket har nu bland annat lyft att uppfinningsrikedomen ökar hos dem som utför brott och sysslar med kriminell verksamhet. Tullen varnar för att det har blivit mer och mer vanligt att 3D-vapen förs in i landet av dem som tänker begå någon form av brottslig handling. Skillnaden mellan 3D-vapen och vanliga vapen är att 3D-vapnen görs av hårdplast och inte i metall. Svårigheterna blir därmed fler.

Detta medför i sin tur att 3D-vapnen inte upptäcks lika lätt i tullens kontroller som de vapen som är gjorda i metall. Trots detta har 3D-vapen beslagtagits i Sverige. Tullverket har uttalat oro för att spridningen av 3D-vapen ska fortsätta och att de kan komma att användas vid terrordåd.

Detta är såklart mycket allvarligt och kommer förr eller senare att kunna få mycket allvarliga konsekvenser. Nationellt forensiskt centrum, som har provskjutit med 3D-vapen, menar att det inte råder någon tvivel om att 3D-vapen kan användas för att skjuta skarpt.

Med anledning av det ovan nämnda frågar jag justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgäder avser ministern att vidta för att stödja Tullverkets arbete mot framtagande av moderna vapen, till exempel 3D-vapen, som kan komma att användas vid illegal verksamhet i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:611 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)




Svar på fråga 2017/18:611 av Cecilia Widegren (M) 3D-vapen

Cecilia Widegren har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att stödja Tullverkets arbete mot framtagande av moderna vapen, till exempel 3D-vapen, som kan komma att användas vid illegal verksamhet i Sverige.

Tullverket och Polismyndigheten har ett ansvar för att motverka illegal införsel av exempelvis skjutvapen i Sverige. Vapen och vapendelar är införselreglerade varor och det ingår i Tullverkets uppgifter att övervaka och kontrollera trafiken så att reglerna om in- och utförsel följs.

Det är djupt oroväckande att det finns så pass många illegala skjutvapen i omlopp i samhället. Tullverket och Polismyndigheten behöver därför fortsätta att utveckla och förstärka sin kapacitet för att förhindra illegal införsel av vapen och vapendelar redan vid gränsen, och för att beslagta illegala vapen som har kommit i omlopp.

Regeringen har gett Polismyndigheten ett särskilt uppdrag att skapa förutsättningar för att ytterligare motverka förekomsten av illegala vapen och explosiva varor, som ska redovisas till regeringen i mars 2018. Därtill har regeringen beslutat om en ny tidsbegränsad vapenamnesti under februari – april 2018. Resultatet av tidigare vapenamnestier har varit mycket goda och har väsentligt minskat antalet illegala vapen i samhället.

På regeringens förslag har riksdagen också kriminaliserat försök, förberedelse och stämpling till grovt vapenbrott och synnerligen grovt vapenbrott. Den 1 januari 2018 fördubblades minimistraffet för grovt vapenbrott från fängelse i ett år till fängelse i två år. Det innebär att möjligheten att häkta personer i väntan på rättegång ökar och att de hemliga tvångsmedlen lättare kan användas. Regeringen har också skärpt straffen för olaglig hantering av explosiva varor som t.ex. handgranater.

Utöver ett ändamålsenligt regelverk så krävs resurser för en effektiv brottsbekämpning. Regeringen har föreslagit och aviserat en historisk satsning på Polismyndigheten i budgetpropositionen för 2018 om sammanlagt 7,1 miljarder kronor de kommande tre åren för att bland annat utveckla verksamheten och öka antalet polisanställda. Regeringen har också gjort en kraftig satsning på Tullverket, med en permanent anslagsökning om drygt 10 procent i budgeten för 2018, i syfte att öka tullkontrollerna vid gränserna.

Stockholm den 31 januari 2018

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.