Abort som en mänsklig rättighet

Skriftlig fråga 2007/08:1606 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-09-01
Anmäld
2008-09-02
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2008-09-17
Besvarad
2008-09-18
Svar anmält
2008-09-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 september

Fråga

2007/08:1606 Abort som en mänsklig rättighet

av Carina Hägg (s)

till integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp)

Rätten till abort ska ses som en del av internationella konventioner om mänskliga rättigheter och omfattas av Europakonventionen om mänskliga rättigheter. Abort ska vara laglig, säker och tillgänglig för alla kvinnor. Europarådet har i en rapport slagit fast att abort ska avkriminaliseras. Jag hävdar att ingen ska straffas för att ha spridit information om eller genomgått en abort i hemlandet eller något annat land.

I dag förnekas kvinnor tillgång till laglig och säker abort även när graviditeten är resultatet av ett sexuellt övergrepp, våldtäkt eller incest eller när en fortsatt graviditet äventyrar kvinnans hälsa och liv. Självklart ska alla kvinnor också ha tillgång till hälso- och sjukvård för behandling av komplikationer som har uppstått efter en abort, även om aborten var olaglig.

Kvinnors rätt till fysisk och psykisk integritet innefattar rätt till abort. Men kvinnor dör trots att kunskapen finns världen över om vad som krävs och trots åtagande från världens ledare om FN:s millenniemål att minska mödradödligheten till 2015. Mödradödligheten är nära förknippad med abortfrågan.

Kvinnors rätt till sin egen kropp och hälsa måste även påverka utvecklingen av de mänskliga rättigheterna. Abortfrågan borde ha en självklar plats under ordförandeskapet i Europarådet och nästa år för EU men samtidigt även i FN. Sveriges förhållningssätt kräver förtydligande. Abort är en del av konventionen om mänskliga rättigheter. Abort är en mänsklig rättighet!

Avser jämställdhetsminister Nyamko Sabuni att vidta några åtgärder för att abort ska ses som en del av Europakonventionen om mänskliga rättigheter och internationella konventioner om mänskliga rättigheter?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1606 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 18 september

Svar på fråga

2007/08:1606 Abort som en mänsklig rättighet

Utrikesminister Carl Bildt

Carina Hägg har frågat Nyamko Sabuni om hon avser att vidta några åtgärder för att abort ska ses som en del av internationella konventioner om mänskliga rättigheter. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Regeringen delar Carina Häggs oro för den ökande mödradödlighet i många delar av världen. Regeringen delar även Carina Häggs uppfattning att kvinnor ska ha rätt att bestämma över sina egna kroppar och rätt till fysisk och psykisk integritet, utan risk för ingrepp, våld eller tvång.

Sveriges förhållningssätt är tydligt och klart. Grundstenen är alla människors lika värde och respekten för de internationella normerna om de mänskliga rättigheterna. Tillgång till säker och laglig abort är en viktig hälsofråga för kvinnor och är därför, inom ramen för breda ansatser där information och förebyggande insatser är av särskild vikt, ett av de prioriterade områdena inom Sveriges arbete med SRHR, vilket också lyfts fram i skriften Sveriges internationella politik för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.

Som Carina Hägg vet nämns inte explicit rätten till abort i någon av FN:s konventioner om mänskliga rättigheter. Utgångspunkten för Sveriges internationella arbete med SRHR-frågor är de åtaganden som världens länder gjort i samband med konventionerna för de mänskliga rättigheterna, samt resultaten från FN:s internationella konferenser – bland annat deklarationen och handlingsprogrammet från 1994 års konferens om befolkning och utveckling.

Sverige driver därför SRHR-frågor som en rättighetsfråga både bilateralt och genom multilaterala processer. Inom utvecklingssamarbetet är SRHR ett prioriterat område där Sverige arbetar bland annat med aktörer inom FN och det civila samhället för att stärka kvinnors situation och minska mödradödligheten. Regeringen avser att förstärka arbetet med att uppnå millenniemål 5 om förbättrad mödrahälsa genom ytterligare initiativ inom utvecklingssamarbetet som syftar till att stävja mödradödligheten, inklusive att öka tillgången till säker och laglig abort. Sverige är drivande både genom EU och FN i syfte att förmå andra länder att efterleva åtaganden när det gäller alla människors åtnjutande av de mänskliga rättigheterna. Sverige är en tydlig röst för kvinnors rättigheter världen över. Regeringen prioriterar och driver därför frågan om kvinnors rätt att bestämma över sin egen kropp, inklusive sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.