Affärsmetoderna på elhandelsmarknaden

Skriftlig fråga 2021/22:1076 av Camilla Brodin (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-02-11
Överlämnad
2022-02-13
Anmäld
2022-02-15
Svarsdatum
2022-02-23
Sista svarsdatum
2022-02-23
Besvarad
2022-02-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

 

Det är viktigt att man kan känna trygghet när man ingår ett avtal och att rättstryggheten är stark. Detta finns det en bred politisk samsyn kring.

Nyligen släppte Energimarknadsinspektionen en rapport med åtgärdsförslag för att motverka osjysta affärsmetoder på elhandelsmarknaden. Detta har gjorts mot bakgrund av att man under de senaste åren sett en ökning av tvivelaktiga affärsmetoder bland elhandelsföretag i Sverige.

I rapporten har man en lista på förslag som skulle kunna bidra till att förbättra tryggheten för alla som köper el, det vill säga alla hushåll och företag i landet. Man har definierat att särskilt mindre företag kan ha en särskilt utsatt situation. Förslagen adresseras till olika mottagare.

Energimarknadsinspektionen ser till exempel sitt eget ansvar på ett antal områden och signalerar att de vill arbeta vidare för att förbättra tryggheten inom detta område. Men det finns även andra aktörer som kan ha anledning att vässa sina ambitioner.

Jag vill mot denna bakgrund fråga statsrådet Khashayar Farmanbar:

 

Avser statsrådet och regeringen att vidta några åtgärder som en följd av Energimarknadsinspektionens rapport?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1076 besvarad av Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)


Svar på fråga 2021/22:1076 av Camilla Brodin (KD)
Affärsmetoderna på elhandelsmarknaden

Camilla Brodin har frågat mig om jag och regeringen avser att vidta några åtgärder som en följd av Energimarknadsinspektionens rapport om affärsmetoderna på elhandelsmarknaden.

Energimarknadsinspektionen har i uppdrag att verka för väl fungerande energimarknader. I inspektionens uppdrag ingår det att myndigheten bland annat ska verka för att stärka kundernas ställning på marknaden. Den rapport som Camilla Brodin hänvisar till är ett resultat av Energimarknadsinspektionens interna arbete. Regeringen har väntat in rapporten för att få en tydligare bild av problematiken och för att få konkreta förslag på åtgärder.

Jag delar den problembild som Energimarknadsinspektionen beskriver. Det är problematiskt att elhandelsbolag använder sig av oschyssta metoder för att vinna kunder, inte minst för de enskilda som drabbas, men det riskerar även att skada förtroendet för marknaden. Jag vill dock understryka att de allra flesta elhandelsbolag inte använder sig av de tvivelaktiga metoder som beskrivs i rapporten, det rör sig om ett fåtal företag.

Några av de åtgärdsförslag som Energimarknadsinspektionen lyft fram i sin rapport kräver ändring av ellagen (1997:857) och det pågår en beredning inom Regeringskansliet för hur Energimarknadsinspektionens arbete bäst kan tas vidare.

Stockholm den 23 februari 2022

Khashayar Farmanbar

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.