Till innehåll på sidan

äganderätte vid naturvårdsavsättningar i skogen

Skriftlig fråga 2001/02:1610 av Jonsson, Göte (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-09-06
Besvarad
2002-09-19
Anmäld
2002-09-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 6 september

Fråga 2001/02:1610

av Göte Jonsson (m) till justitieminister Thomas Bodström om äganderätt vid naturvårdsavsättningar i skogen

För närvarande pågår ett omfattande arbete med skogsavsättningar för reservat och för skydd av nyckelbiotoper i skogen. Inventeringarna på privat mark görs oftast utan att markägarna är informerade om detta arbete. När sedan bedömningen är gjord kommer ett brev från ansvarig myndighet till markägaren, där denne får information om inventeringsresultatet och vad det innebär i inskränkning i pågående markanvändning. Om markägaren vill ha ytterligare prövning, måste han själv ta initiativ till detta och stå för kostnaden.

I många fall har inventeringarna lett till att upp emot halva arealen belagts med restriktioner. Detta görs utan att ersättningsförhållandena reglerats, vilket innebär stora förluster för den enskilde.

Jag anser att detta är otillbörligt och menar att i första hand ska markägaren informeras innan inventeringen görs, vidare ska klara kriterier föreligga för ett bevarande, och en överprövning ska kunna göras på samhällets bekostnad om så anses erforderligt och om underlaget ifrågasätts. Full ersättning måste utgå till den enskilde markägaren. Jag anser att detta måste ses som en övergripande rättssäkerhetsfråga och likaså en fråga om skyddet av äganderätten och därför vill jag fråga justitieministern:

Vilka åtgärder avser justitieministern att vidtaga för att värna äganderätt och rättsskydd i dessa fall?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1610 besvarad av

den 19 september

Svar på fråga 2001/02:1610 om äganderätt vid naturvårdsavsättningar i skogen

Statsrådet Ulrica Messing

Göte Jonsson har frågat justitieministern vad han avser att göra för att värna äganderätten vid naturvårdsavsättningar i skogsmark. Arbetsfördelningen i regeringen är sådan att det är jag som ska svara på den frågan.

Enligt de av riksdagen beslutade miljökvalitetsmålen ska ytterligare 900 000 hektar skogsmark skyddas senast 2010 i form av naturreservat eller genom biotopskydd, naturvårdsavtal och frivilliga avsättningar. För att uppnå detta mål krävs en stor insats av alla berörda parter, främst markägare och myndigheter.

Skogsvårdsorganisationen inventerar fortlöpande skogsmark för att redovisa skogens naturvärden, men också för att bedöma föryngringsresultat eller andra skogsproduktionsrelaterade aspekter. Inför inventeringar som avser att undersöka skogsmarkens naturvärden informeras alltid markägare genom annonser i Skogs-Ekos länsbilagor, som når alla skogsägare. Information ges även på skogsägarträffar. Vissa skogsvårdsstyrelser skickar dessutom brev till samtliga berörda markägare.

Inventeringsresultat i sig innebär inga restriktioner i markanvändningen. Behov av restriktioner utgående från inventeringsresultat prövas i samråd med markägaren av skogsvårdsorganisationen, eller, av länsstyrelsen när det rör sig om betydande naturvärden som bedöms ge förutsättningar för att göra naturreservat. Om hänsynen till naturvärdena kräver mera långtgående begränsningar i markanvändningen än vad skogsvårdslagen kräver ska även ersättningsfrågan prövas. Då är det fråga om naturvårdsavtal, biotopskydd eller naturreservat. Även detta sker i samråd med markägaren. Utgångspunkten är att en inskränkning i enskilds rätt att använda mark eller vatten inte får gå längre än som krävs för att syftet med skyddet ska tillgodoses. Detta anges i miljöbalkens bestämmelser om områdesskydd. Om markägaren inte accepterar myndighetens beslut går det att överklaga dessa. Erfarenheten visar att man i de flesta fall kan komma överens om former för skydd och ersättningens storlek. Jag ser därför ingen anledning att vidta några ytterligare åtgärder för att värna äganderätt och rättsskydd i dessa fall.

Information och samråd och formerna för detta kan alltid förbättras. Jag kommer att diskutera denna fråga närmare med företrädare för Skogsvårdsorganisationen.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.