Till innehåll på sidan

Ahmadiyamuslimernas situation i Pakistan, Bangladesh och Indonesien

Skriftlig fråga 2005/06:1821 av Fagerström, Ann-Marie (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-06-14
Anmäld
2006-06-15
Besvarad
2006-06-28
Svar anmält
2006-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 juni

Fråga 2005/06:1821 av Ann-Marie Fagerström (s) till utrikesminister Jan Eliasson (s)

Ahmadiyamuslimernas situation i Pakistan, Bangladesh och Indonesien

Senaste rapporterna från respektive länder och även från Human Rights Watch, Amnesty, FN, Human Rights-kommissionen och rapporten från Sverige om mänskliga rättigheter från 2005 påpekar särskilt att det finns särskilda grunder för att länderna bryter mot FN:s konvention om mänskliga rättigheter.

Människor har blivit mördade på öppen gata på grund av religiös tillhörighet och berörda familjer får ingen hjälp från myndigheter. Moskéer och egendom som tillhör församlingarna har blivit konfiskerade av myndigheterna. Regeringarna i dessa länder tar ingen hänsyn till de mänskliga rättigheterna. Det finns särskilda lagar i framför allt Pakistan som går stick i stäv med FN:s krav på mänskliga rättigheter.

Vi kan inte längre stå passiva och titta på. Den svenska regeringen måste nu tillsammans med EU kraftfullt markera att vi inte accepterar den utveckling som nu sker.

Vid flera tillfällen har jag tagit upp denna fråga med regeringen och fått svaret att åtgärder ska vidtas tillsammans med EU. Dock har ännu ingenting hänt och lidandet fortgår.

Vilka åtgärder avser utrikesministern att vidta för att Ahmadiyamuslimerna ska kunna få utöva sin religion utan att få sina mänskliga rättigheter kränkta?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1821 besvarad av

den 28 juni

Svar på fråga 2005/06:1821 om Ahmadiyyamuslimernas situation i Pakistan, Bangladesh och Indonesien

Utrikesminister Jan Eliasson

Ann-Marie Fagerström har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att Ahmadiyyamuslimerna ska kunna få utöva sin religion utan att få sina mänskliga rättigheter kränkta.

De rapporter som vittnar om behandlingen av Ahmadiyya i Pakistan, Indonesien och Bangladesh är mycket oroande. Förföljelse på grund av religiös övertygelse är oacceptabelt. Mänskliga rättigheter och demokrati är helt centrala frågor inom den svenska utrikespolitiken. Regeringen tar i de länder Ann-Marie Fagerström nämner upp mänskliga rättigheter i den löpande dialogen med respektive lands regering. I Bangladesh och Indonesien handlar dessutom en stor del av vårt utvecklingssamarbete om att främja mänskliga rättigheter och demokrati.

Regeringen agerar såväl bilateralt som genom EU för att framföra vikten av att religionsfriheten garanteras. I Indonesien har regeringen såväl bilateralt som i samverkan med EU-länderna vid ett flertal tillfällen uppmanat den indonesiska regeringen att vidta åtgärder för att förebygga motsättningar och skydda utsatta grupper. Den nationella indonesiska kommissionen för mänskliga rättigheter har i samarbete med Raoul Wallenberg-institutet utbildat tjänstemän i det indonesiska justitiedepartementet i mänskliga rättigheter.

I EU:s årliga demarcher om MR-situationen i Pakistan har frågan om religionsfrihet tagits upp. Vid flera tillfällen har situationen vad gäller Ahmadiyya varit föremål för dessa uppvaktningar. Sverige har inget bilateralt utvecklingssamarbete med Pakistan men Europeiska kommissionens utvecklingssamarbete inriktas bland annat på mänskliga rättigheter och demokrati.

I Bangladesh har frågan om religiösa minoriteters mänskliga rättigheter tagits upp vid EU-besök på hög nivå, senast i januari 2006. Frågan har även behandlats bilateralt, bland annat i samband med statsrådet Carin Jämtins besök i Bangladesh våren 2004. Flera bangladeshiska enskilda organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter ges svenskt stöd.

Det är nödvändigt att fortsätta att följa utvecklingen vad gäller Ahmadiyya i samtliga tre länder. Tjänstemän på Utrikesdepartementet har tagit emot en delegation från en Ahmadiyyaförsamling i Sverige förra våren och står i kontinuerlig kontakt med representanter för församlingen. Vi kommer att fortsätta att arbeta såväl bilateralt som genom EU för att säkra att religionsfriheten till fullo respekteras internationellt, inklusive i Bangladesh, Indonesien och Pakistan.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.