Akademisk frihet i Ungern

Skriftlig fråga 2016/17:1257 av Birgitta Ohlsson (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-04-20
Överlämnad
2017-04-21
Anmäld
2017-04-25
Svarsdatum
2017-05-03
Sista svarsdatum
2017-05-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ann Linde (S)

 

Den ungerska demokratin urlakas och viktiga rättsstatsprinciper har satts ur spel under Viktor Orbáns ledarskap. Senast är attacken mot det internationellt ansedda Centraleuropeiska universitetet, CEU, i Budapest, en av de kvarvarande fristående institutionerna i landet. En ny lag hotar universitetets verksamhet. Söndagen den 10 april protesterade tiotusentals mot förslaget, ropandes: "Vi har fått nog." Detta följdes upp med ännu en demonstration den 15 april där demonstranter skrek Europa Europa.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ann Linde:

 

På vilket sätt avser statsrådet att markera mot den ungerska regeringen och stå upp för CEU och därmed akademisk frihet?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1257 besvarad av Statsrådet Ann Linde (S)

Utrikesdepartementet

Statsrådet Linde

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1257 av Birgitta Ohlsson (L) Akademisk frihet i Ungern

Birgitta Ohlsson har frågat mig om på vilket sätt jag avser att markera mot den ungerska regeringen och stå upp för Centraleuropeiska universitetet (CEU) och den akademiska friheten.

Sveriges regering ser med oro på de nyligen antagna ändringarna av lagen om högre utbildning som skulle kunna leda till att CEU inte kan fortsätta sin verksamhet i Ungern. En stängning av CEU skulle innebära ett hårt slag mot det fria och demokratiska samtalet i Ungern. Full akademisk frihet och oberoende vetenskaplig forskning ska vara självklart i alla EU-länder.

Sveriges ambassad i Budapest har sedan länge en god relation till CEU och har löpande kontakt med universitetets företrädare. Ambassaden har direkt till den ungerska regeringen och i sociala medier uttryckt stöd för denna välrenommerade institution. Likaså framförs regelbundet Sveriges syn på rättstatsfrågor, demokrati och mänskliga rättigheter i bilaterala samtal med den ungerska regeringen och dess representanter.

Sveriges regering följer nära den fortsatta utvecklingen i denna fråga; såväl den ungerska regeringens dialog med CEU, som den ungerska konstitutionsdomstolens granskning av lagändringarna.

EU-kommissionen anser att ändringarna i lagen om högre utbildning inte är förenlig med de grundläggande friheterna för den inre marknaden, bl.a. rätten till akademisk frihet och rätten till utbildning. Därför har kommissionen den 26 april fattat beslut om en s.k. formell underrättelse, som är det första steget i ett överträdelseförfarande, gentemot Ungern. Vi välkomnar att kommissionen analyserar och gör en bedömning av huruvida de ungerska lagarna ligger i linje med EU-lagstiftningen samt kommissionens tydliga signal om behovet av att inleda en bred politisk dialog med den ungerska regeringen. Likaså välkomnar vi Europa-parlamentets initiativ att diskutera den oroväckande utvecklingen i Ungern.

Stockholm den 3 maj 2017

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.