Aktiv dödshjälp

Skriftlig fråga 2020/21:2381 av Helena Antoni (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-30
Överlämnad
2021-03-31
Anmäld
2021-04-06
Svarsdatum
2021-04-07
Sista svarsdatum
2021-04-07
Besvarad
2021-04-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Rätten att få avsluta sitt liv vid obotlig sjukdom eller i livets slutskede är begränsad i Sverige. I dag är det olagligt att framkalla döden på aktivt vis; däremot är det tillåtet att avstå fortsatt behandling, så kallad passiv dödshjälp. I alltför många fall innebär detta en onödigt lång process som kan vara mycket plågsam för personen.

Aktiv dödshjälp är tillåtet i en rad olika länder men inte i Sverige. Nederländerna var först med att införa aktiv dödshjälp 2006, därefter följde Belgien och Luxemburg. Även Italien tillåter dödshjälp, och i två amerikanska delstater, Washington och Oregon, får läkare lov att skriva ut dödliga doser läkemedel som patienten får ta själv. Schweiz är ett välkänt exempel, där dödshjälpkliniken Dignitas hjälpt många avsluta sitt liv på individernas egna villkor. Även Spanien införde nyligen möjligheten till aktiv dödshjälp.

Statens medicinsk-etiska råd släppte 2017 en rapport om dödshjälp (Dödshjälp Smer 2017:2) med fakta kring hur aktiv dödshjälp hanteras i ett antal olika länder. Tyvärr har Sverige fortfarande inte ens inlett ett arbete för att ta fram ett ställningstagande om införandet av aktiv dödshjälp i Sverige.

När DN gjorde ett reportage om svårt ALS-sjuka Per Maritz sa han Jag kan inte bli frisk, men jag kan bli fri. Han valde att avsluta sitt liv med hjälp av läkaren Staffan Bergström som nu riskerar att förlora sin läkarlegitimation på grund av att han valde att hjälpa Per.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Avser ministern att verka för att regeringen ska utreda möjligheten att tillåta aktiv dödshjälp?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2381 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

S2021/03079 Socialdepartementet Socialministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2381 av Helena Antoni (M)
Aktiv dödshjälp

Helena Antoni har frågat mig om jag avser att verka för att regeringen ska utreda möjligheten att tillåta aktiv dödshjälp.

Svensk hälso- och sjukvårds uppdrag är att medicinskt förebygga, utreda
och behandla sjukdomar och skador. Till det hör också att ge god vård till patienter som befinner sig i livets slutskede på grund av progressiv och obotlig sjukdom eller skada. Det är oerhört angeläget att patienter som befinner sig i den situationen får en så god palliativ vård som möjligt. Som all annan vård ska även sådan vård bygga på respekt för patientens självbestämmande och integritet.

Jag har stor respekt för de synpunkter som i debatten förs fram både för och emot att dödshjälp i någon form skulle kunna erbjudas inom svensk hälso- och sjukvård. Jag har också stor respekt för de personer som befinner sig i den svåra situation som obotlig och dödlig sjukdom innebär och för deras anhöriga, liksom för dem som uttrycker oro för vad det ur ett samhällsperspektiv skulle innebära om dödshjälp skulle tillåtas som en hälso- och sjukvårdsåtgärd. Det skulle innebära en principiellt avgörande förändring av såväl läkarrollen som av hälso- och sjukvårdens uppdrag. Regeringen har för närvarande inga planer på att tillsätta en utredning om dödshjälp som en åtgärd i svensk hälso- och sjukvård.

Stockholm den 7 april 2021

Lena Hallengren

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.