Akut brist på läkemedel

Skriftlig fråga 2023/24:274 av Fredrik Lundh Sammeli (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-11-19
Överlämnad
2023-11-20
Anmäld
2023-11-21
Svarsdatum
2023-11-29
Sista svarsdatum
2023-11-29
Besvarad
2023-11-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Acko Ankarberg Johansson (KD)

 

Den pågående bristen på viktiga läkemedel, som exempelvis sommarens antabusbrist och nuvarande brist på diabetesmedicin, har skapat allvarliga problem för patienter och vårdpersonal.

Enligt Läkemedelsverket har nästan 2 460 läkemedelsförpackningar varit restnoterade fram till september i år. Vittnesmål från specialister i allmänmedicin pekar på en ohållbar situation där läkare spenderar betydande tid på att hitta ersättningspreparat och följa upp patienter.

Regeringen behöver svara på hur man avser att tackla denna ohanterliga läkemedelsbrist, särskilt med tanke på den ökade efterfrågan och påverkan från pandemin och krig.

Min fråga till statsrådet Acko Ankarberg Johansson är:

 

Vad gör statsrådet och regeringen för att säkerställa tillgängligheten av nödvändiga mediciner och underlätta arbetet för vårdpersonalen i denna pressade situation?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:274 besvarad av Statsrådet Acko Ankarberg Johansson (KD)

S2023/03080 Socialdepartementet Sjukvårdsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:274 av Fredrik Lundh Sammeli (S)
Akut brist på läkemedel

Fredrik Lundh Sammeli har frågat mig vad jag och regeringen gör för att säkerställa tillgängligheten av nödvändiga mediciner och underlätta arbetet för vårdpersonalen i denna pressade situation av akut brist på läkemedel.

Som Fredrik Lundh Sammeli uppmärksammar har antalet restsituationer av läkemedel fortsatt öka. Under andra kvartalet 2023 skedde en stor ökning, men sedan tycks det ha skett en återgång till mer typiska nivåer.

Den 1 juli 2023 trädde ändringar i läkemedelslagstiftningen i kraft som syftade till att stärka försörjningsberedskapen och därmed också förhindra eller minska konsekvenserna av bristsituationer. Den nya regleringen innebär bl.a. en möjlighet att ta ut sanktionsavgifter av läkemedelsföretag som inte anmäler försäljningsuppehåll på föreskrivet sätt och en lagerhållningsskyldighet för öppenvårdsapotek. Det statligt ägda bolaget Apotek Produktion & Laboratorier AB har fått ett utvidgat samhällsuppdrag att kunna tillverka individanpassade läkemedel och lagerberedningar även under en fredstida kris eller höjd beredskap. Det har även gjorts förtydliganden i fråga om vårdgivares ansvar att ha tillgång till sjukvårdsprodukter, inbegripet läkemedel.

Läkemedel köps och säljs via globala värdekedjor. För att möta de restsituationer som uppkommer krävs flera olika åtgärder, bl.a. internationellt samarbete. Inom EU gäller ett gemensamt regelverk för godkännande, tillverkning och distribution av läkemedel. En fördel med det gemensamma europeiska regelverket är att det underlättar för företag att välja att marknadsföra och sälja produkter i de europeiska länderna, inbegripet små marknader som den svenska marknaden. Europiska kommissionen har i april 2023 lämnat ett förslag till ny läkemedelslagstiftning. Ett av huvudmålen med kommissionens förslag är att förbättra försörjningstryggheten och säkerställa att patienter alltid har tillgång till läkemedel, oavsett var i EU man är bosatt.

Regeringen har i maj 2023 gett Läkemedelsverket ett uppdrag att förebygga och hantera rest- och bristsituationer i Sverige (S2023/01609). I uppdraget ingår att kartlägga, analysera och föreslå åtgärder som syftar till att förebygga och hantera rest- och bristsituationer avseende läkemedel för den svenska marknaden, till människor och djur i alla delar av landet. I uppdraget ingår också bl.a. att Läkemedelsverket ska utreda hur farmaceuter på apotek ska kunna hantera utlämnande av läkemedel när läkemedel är restnoterade och ett utbyte inte kan göras utan att förskrivaren först kontaktas. Läkemedelsverket ska även utreda om det är lämpligt att farmaceuter i vissa fall ska kunna bryta en läkemedelsförpackning för att kunna säkerställa att fler patienter får del av läkemedel under kritiska restsituationer. Dessa deluppdrag syftar till att se över och om möjligt förbättra situationen för vården och öppenvårdsapoteken när patienten besöker apoteket och läkemedlet inte är tillgängligt.

Läkemedelsverket och E-hälsomyndigheten har tagit fram ett förslag till system för en nationell lägesbild över tillgång och förbrukning av läkemedel. Läkemedelsverket har vidare haft ett uppdrag att utveckla en omvärldsbevakning i fråga om tillgången på läkemedel och medicintekniska produkter. Läkemedelsverket har för närvarande ett uppdrag att kartlägga produktionskapaciteten inom läkemedelsområdet (S2022/00453). Socialstyrelsen genomför informationsinsatser om egenberedskap för patienter med kroniska sjukdomar eller tillstånd och stabil behandling.

Det är viktigt att fortsätta verka för att läkemedel är tillgängliga för den svenska marknaden. Jag följer därför noga utvecklingen av tillgången till läkemedel i alla delar av Sverige.

Stockholm den 29 november 2023

Acko Ankarberg Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.