Till innehåll på sidan

Alarmerande rapporter om situationen i Tigray

Skriftlig fråga 2020/21:3050 av Thomas Hammarberg (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-05-31
Överlämnad
2021-05-31
Anmäld
2021-06-01
Svarsdatum
2021-06-09
Sista svarsdatum
2021-06-09
Besvarad
2021-06-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Det har varit svårt att få information om vad som egentligen händer i Tigray i Etiopien. Regionen har i stort sett varit mörklagd sedan krigsutbrottet den 4 november 2020.

Den senaste tiden har emellertid flera rapporter kommit om massövergrepp på den civila befolkningen i hela regionen. Allt fler internationella experter indikerar att det som tidigare har framkommit bara är toppen av ett isberg. Amerikanska experter framhåller att det pågår en etnisk rensning av tigreaner. 

Rapporterna beskriver utomrättsliga avrättningar och massiva övergrepp i stor skala, inklusive omfattande sexuellt våld. Uppgifter har också framkommit om att kemiska stridsvapen använts och också drabbat civilpersoner.

Vidare rapporteras att nödhjälp blockeras och att bönder hindras från att så, vilket innebär att nästa säsongs skörd kan utebli och regionen drabbas av massvält. Om detta sker organiserat väcker det frågan om här inte begås förbrytelser som kränker folkrätten.

Tsedale Lemma, utgivare av tidningen Addis Standard, menar att det inte antalet övergrepp utan om själva avsikten, intentionen. Oberoende observatorer, till exempel Mukesh Kapila, förre detta FN-officier med bred erfarenhet av folkmord i bland annat Darfur, Rwanda och Srebrenica, har slagit larm om vad han beskriver som ett pågående folkmord i Tigray.

Parallellt med de djupt oroande rapporterna om situationen i Tigray pågår konflikter mellan den federala armén och olika beväpnade grupper i andra delar av landet. Det handlar inte minst om sammandrabbningar mellan landets största folkgrupper. Rapporter om detta tyder på att det föreligger allvarlig risk för att människor utsätts för etnisk rensning.

De senaste rapporterna om situationen i Tigray[1][2][3][4][5][6]  är så alarmerande att de kräver särskild och tidig uppmärksamhet. Om det pågår grova brott mot mänskligheten där nu måste omvärlden ingripa.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Hur kommer ministern att agera utifrån de fakta som kommit fram i de senaste rapporterna om situationen i Tigray i Etiopien?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3050 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

UD2021/08158 Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3050 av Thomas Hammarberg (S) Alarmerande rapporter om situationen i Tigray

Thomas Hammarberg har frågat mig hur jag kommer att agera utifrån de fakta som kommit fram i de senaste rapporterna om situationen i Tigray i Etiopien.

Jag delar Thomas Hammarbergs oro över den allvarliga situationen i Etiopien inklusive de omfattande uppgifterna om allvarliga övergrepp och kränkningar av mänskliga rättigheter och internationell humanitär rätt, vilket jag redogjort för i svar på riksdagsfrågor (2020/21: 2938, 2642, 2513, 2530, 2432; 2458, 1493) och i interpellationer (2020/21:146, 744).

Låt mig därtill tillägga att den humanitära situationen i Tigray förvärras. FN beräknar att över 5 miljoner nu behöver humanitär hjälp och att risken för svält är stor. Det finns uppgifter om att svält används som ett vapen i konflikten. Sverige står bakom uppmaningen till alla parter i konflikten att omedelbart ingå en humanitär vapenvila för att förhindra en svältkatastrof. Vi uppmanar alla parter att garantera obehindrat humanitärt tillträde så att snabb och adekvat hjälp kan nå människor i nöd. Tillsammans med partners verkar vi för att frågan följs upp inom EU och FN. Sverige har mot bakgrund av utvecklingen utökat sitt humanitära stöd och stöttar med resurser genom Sida och MSB. Sidas humanitära stöd till Etiopien uppgår till 227 miljoner kronor 2021.

Tillsammans med övriga EU, FN, USA och andra aktörer fortsätter vi att aktivt verka för en lösning på konflikten samt full respekt för folkrätten, inklusive de mänskliga rättigheterna.

Stockholm den 9 juni 2021

Ann Linde

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.