åldersgräns för att förebygga olyckor

Skriftlig fråga 2004/05:1796 av Romanus, Gabriel (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
2005-06-03
Inlämnad
2005-06-03
Besvarad
2005-06-09
Svar anmält
2005-06-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 3 juni

Fråga 2004/05:1796

av Gabriel Romanus (fp) till statsrådet Morgan Johansson om åldersgräns för att förebygga olyckor

Åter har en allvarlig olycka med hemmagjorda bomber inträffat. Två femtonåringar hade tillverkat en bomb som exploderade i förtid och skadade dem. Den ena pojkens ben sprängdes sönder. Den andra fick ögonskador. Av pressuppgifter framgår att pojkarna hade tillverkat bomben av ingredienser som de hade köpt på apotek och i färghandel. Det framgår också att de hade mängder av explosivt material i en bod i trädgården utanför den ena pojkens bostad.

Tydligen finns recept på bomber lätt tillgängliga på Internet, och ingredienserna kan köpas på apotek och i färghandel utan åldersgränser eller andra restriktioner.

Mot bakgrund av de olyckor som nu och tidigare har inträffat frågar jag folkhälsoministern:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att förebygga att ungdomar tillverkar sprängmedel och skadar sig och andra?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1796 besvarad av

den 9 juni

Svar på fråga 2004/05:1796 om åldersgräns för att förebygga olyckor

Statsrådet Morgan Johansson

Gabriel Romanus har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att förebygga att ungdomar tillverkar sprängmedel och skadar sig och andra.

Det är naturligtvis en tragisk olycka när två unga pojkar skadar sig allvarligt av hemmagjorda smällare. Sådana tragiska händelser är tack och lov ganska sällsynta, enligt uppgift från Räddningsverket sker sådana allvarliga olyckor 2@3 gånger per år.

Problemet med hemmagjorda smällare är att, som Gabriel Romanus också beskriver, recepten finns lättillgängliga på Internet. Ingredienserna till sådan smällare finns också lättillgängliga i handeln. I princip går det att tillverka en hemmagjord smällare med tvättmedel, socker och någon form av tändanordning. Att förbjuda, i övrigt, så harmlösa produkter är knappast möjligt. Det är också svårt att hindra att privatpersoner lägger ut recept på sådana smällare på Internet.

Frågan om smällare och fyrverkerier togs upp i utredningen Ja till fyrverkerier @ men med färre skador, (SOU 1999:128). Ett förbud för försäljning av smällare infördes i sin helhet den 1 juli 2001. Det fanns farhågor om att förbudet skulle leda till en ökning av hemmagjorda smällare. I utredningen framgår dock att ett förbud för smällare snarare skulle få den effekten att barn inte skulle vänjas vid smällare, vilket skulle kunna förhindra att de sedan de kommit upp i övre tonåren tillverkar egna smällare. Enligt utredningen skulle en minskning av antalet hemmagjorda smällare slå igenom först på lite längre sikt när dessa traditioner brutits.

Räddningsverket ser inte några tecken på att det skett någon ökning av hemmagjorda smällare sedan förbudet trädde i kraft. Det är för tidigt att säga om förbudet för försäljning av smällare kommer att leda till att ungdomar tillverkar färre antal hemmagjorda smällare och att det på grund av det också blir färre sprängolyckor.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.