Äldres boende i dag och i framtiden

Skriftlig fråga 2016/17:456 av Lars-Arne Staxäng (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-12-07
Överlämnad
2016-12-08
Anmäld
2016-12-09
Svarsdatum
2016-12-14
Sista svarsdatum
2016-12-14
Besvarad
2016-12-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Utredningsbetänkandet Bostäder att bo kvar i (SOU 2015:85) överlämnades till regeringen för över ett år sedan. Därefter vidtog remisstid och sista dag för remissvar inföll för över ett halvår sedan. Men sedan dess har ingenting hänt med utredningen.

Detta är beklagligt då utredningen tar upp viktiga frågor kring äldres boende i dag och i framtiden: hur ska bostadsbehovet för äldre tillgodoses på sikt, vilka hinder finns i dag, vilka verktyg har kommunerna och hur kan tillgängligheten i bostäder och bostadsområden förbättras? Sverige står inför en demografisk utmaning. Vi lever allt längre och en allt större andel av befolkningen består av människor som fyllt 65 år. Det är därför högst väsentligt att frågor relaterade till ett bra boende på äldre dagar prioriteras av regeringen, annars riskerar vi inte bara att äldre människor far illa eller isoleras i dåligt anpassade bostäder utan också att kostnaderna blir väldigt stora om vi inte agerar i tid.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Vilka initiativ avser statsrådet att ta med anledning av förslagen i utredningen?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:456 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)

Dnr N2016/07634/PBB

Näringsdepartementet

Bostads- och digitaliseringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:456 av Lars-Arne Staxäng (M) Äldres boende i dag och i framtiden

Lars-Arne Staxäng har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta med anledning av förslagen i utredningsbetänkandet Bostäder att bo kvar i (SOU 2015:85).

Min uppfattning är att alla i landet ska ha ett bra boende oavsett ålder och livssituation. Den utbredda bostadsbristen i landet drabbar många grupper, däribland äldre. Byggtakten är hög idag men den behöver öka ytterligare. För att möta det stora behovet av bostäder måste det befintliga bostadsbeståndet nyttjas ännu bättre än idag. Kommunen har genom den s.k. bostadsförsörjningslagen ett ansvar för att tillgodose behovet av bostäder hos alla i kommunen, inklusive de äldre. Även staten måste aktivt bidra till en bättre fungerande bostadsmarknad. Regeringen har infört flera stöd som syftar till att öka bostadsbyggandet och renoveringen.

Ett av förslagen i betänkandet rör ett investeringsstöd till trygghetsbostäder om 200 miljoner kronor per år. Regeringen har sedan betänkandet lämnades infört ett nytt statligt stöd för att främja en ökning av antalet bostäder för äldre personer. För 2016 har regeringen avsatt 150 miljoner kronor, ett belopp som beräknas att succesivt öka till 400 miljoner kronor under 2018. Det nya investeringsstödet motsvarar till viss del utredningens förslag. Därutöver har regeringen infört ett investeringsstöd för anordnande av hyresbostäder och bostäder för studerande vars syfte är att öka utbudet av hyresbostäder för personer med begränsad inkomst.

Övriga förslag i betänkandet bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

Stockholm den 13 december 2016

Peter Eriksson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.