Åldringsrån

Skriftlig fråga 2021/22:1143 av Pontus Andersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-02-23
Överlämnad
2022-02-24
Anmäld
2022-02-25
Svarsdatum
2022-03-02
Sista svarsdatum
2022-03-02
Besvarad
2022-03-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Åldringsrån har de senaste åren blivit ett allt vanligare inslag i Sverige. Ofta utger sig personer för att vara poliser, hantverkare eller vårdanställda för att kunna lura äldre människor att låta dem ta sig in i deras bostad och stjäla deras tillhörigheter. Detta hänsynslösa tillvägagångsätt har vi tidigare varit förskonade från i Sverige, och det är kanske också därför dessa människor ger sig på just äldre.

I Brås rapport Brott mot äldre från 2018 lyfts flera åtgärder för att skydda äldre. Bland annat nämns att äldre ständigt möter många nya ansikten inom hemtjänsten och att man skulle kunna införa ett lagkrav om utdrag ur belastningsregistret för nyanställda inom hemtjänsten. Rapporten uppmärksammar också Sveriges behandling av känsliga personuppgifter, som ofta är enkla att ta reda på.

Att ge sig på oskyldiga människor, inte minst människor som inte kan försvara sig, i deras eget hem, är enligt mig en ofattbart grym handling. Hemmet ska vara människors trygga plats, och den dagen man inte längre kan känna sig trygg i sitt eget hem har man förlorat en stor del av sin frihet.

Åldringsrånen är på många sätt symtomatiska för den utveckling mot ett mer våldsamt och mer otryggt land som Sverige har drabbats av. Även rån mot barn har blivit vanligare, vilket tyder på att dagens kriminella inte skyr några medel för att tillskansa sig det de vill komma åt.

Att åldringsrånen tillåts fortsätta år efter år är skamligt. Den tillit vi tidigare haft till våra medmänniskor blir som bortblåst om vi inte agerar för att stävja denna typ av brottslighet. Det finns redan en straffskärpningsgrund för brott mot äldre, men tydligt är att brottsligheten alltjämt tillåts förekomma. 

Med anledning av ovanstående väljer jag att ställa följande fråga till justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att införa, utreda och implementera för att bekämpa och förhindra brottslighet mot äldre?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1143 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

Ju2022/ 00700 Justitiedepartementet Justitie- och inrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1143 av Pontus Andersson (SD)
Åldringsrån

Pontus Andersson har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen avser att införa, utreda och implementera för att bekämpa och förhindra brottslighet mot äldre.

Kampen mot brottsligheten är ett långsiktigt arbete som är högt prioriterat av regeringen. Sverige ska vara ett tryggt land att leva i. Regeringen arbetar beslutsamt med att förstärka brottsbekämpningen och förbättra det brottsförebyggande arbetet.

Regeringen har genomfört många straffskärpningar och en historisk utbyggnad av hela det svenska rättsväsendet pågår. Målet om 10 000 fler polisanställda är på god väg att nås, något som inte minst kommer att öka den brottsutredande kapaciteten.

Det är angeläget att det straffrättsliga regelverket när det gäller brott mot äldre är kraftfullt och effektivt. Regeringen beslutade därför förra veckan att ge en särskild utredare i uppdrag att bl.a. ta ställning till om det straffrättsliga skyddet för äldre och andra särskilt utsatta behöver förstärkas. Uppdraget ska redovisas senast den 24 augusti 2023.

Regeringen ser allvarligt på rån och bedrägerier som drabbar äldre. Telefonbedrägerier är ett brott som äldre är särskilt utsatta för och som tyvärr har ökat. Att förebygga denna typ av brott är oerhört viktigt och här har Polismyndigheten tillsammans med pensionärsorganisationer gjort viktiga insatser, t.ex. i form av utbildningspaketet Försök inte lura mig.

Polismyndigheten för också dialoger med banksektorn för att få till mer säkra tjänster och produkter. Att sprida information som ökar medvetenheten om de här brotten och att stärka äldres förmåga att stå emot är en viktig pusselbit.

För att stärka det brottsförebyggande arbetet har regeringen tagit fram det nationella brottsförebyggande programmet Tillsammans mot brott. Programmet innehåller målsättningar om att flera aktörer ska ha kunskap om och bidra till att förebygga brott och att fler aktörer involveras i samverkan kring brottsförebyggande frågor.

Systematiska brott mot äldre begås inte bara av inhemska kriminella utan kan även begås av utländska brottsnätverk som snabbt rör sig över stora geografiska områden.

Mot bakgrund av ett regeringsuppdrag på området har Polismyndigheten de senaste åren vidtagit åtgärder för att öka sin förmåga att upptäcka och arbeta mot seriebrottslighet som begås av både inhemska och internationella brottsnätverk. Uppdraget har också inneburit att Polismyndigheten, Tullverket och Kustbevakningen har förstärkt sin samverkan mot gränsöverskridande internationell brottslighet.

Stockholm den 2 mars 2022

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.